PARE I ORUŽJE UKRAJINI: Francuski predsednik Emanuel Makron preneo detalje dogovora u Briselu, humanitarni prekid u Gazi prioritet

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron pozdravio je postizanje sporazuma oko slanja 50 milijardi evra pomoći Ukrajini u sledeće četiri godine.

ПАРЕ И ОРУЖЈЕ УКРАЈИНИ: Француски председник Емануел Макрон пренео детаље договора у Бриселу, хуманитарни прекид у Гази приоритет

Foto: Printskrin

- Dogovor je bio neophodan, jer je naša podrška Ukrajini od početka rata ujedinjena i jedinstvena. U tom duhu smo reagovali. Poruka je jasna, Rusija ne može da računa na bilo kakav umor Evropljana u podršci Ukrajini – kazao je francuski šef države.

Makron je istakao da je tokom evropskog samita postignut i dogovor o slanju dalje vojne podrške Kijevu, kroz bilateralne angažmane.

Kazao je da Francuska Ukrajini dostavlja rakete "skalp" za vazdušnu odbranu i haubice "cezar" za artiljeriju, što je okarakterisao kao "kritične kapacitete koji mogu da prave razliku na borbenom polju".

Istovremeno je naglasio potrebu da se nastavi sa uspostavljanjem zajedničkog evropskog sistema vojne proizvodnje i nabavke, istakavši da će se EK tokom ovog meseca vratiti na pitanje zajedničke evropske odbrane u tom domenu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Makron je rekao i da je dogovor o slanju pomoći Ukrajini "poruka Vašingtonu da je EU prisutna i ujedinjena".

Takođe je naveo da je postignut sporazum o 9,6 milijardi evra za sprovođenje u delo Pakta o azilu i migracijama, da bi se zajedno delovalo sa prvim zemljama u koje stižu migranti.

- Ostvarena je i saglasnost za 1,5 milijardi evra za evropski fond odbrane, kao garanta evropskog suvereniteta – poručio je Makron.

Lideri EU su razgovarali i o situaciji na Blsikom istoku.

- Danas je više nego ikad važno da se napreduje na humanitarnom, bezbednosnom i političkom  planu ove krize. U ovom kritičnom trenutku prioritet Francuske je ubrzanje prekida vatre u Gazi, oslobađanje svih talaca i izbegavanje opasne regionalne eskalacije – zaključio je francuski predsednik.

  

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?