BRITANIJA SPREMNA DA PRIZNA PALESTINU: U jeku borbi i pregovora o novom primirju u Pojasu Gaze oglasio se britanski ministar

A.Vojinović

01. 02. 2024. u 07:00

DOK u vazduhu lebde novi pokušaji da se u Pojasu Gaze uspostavi novo primirje između Izraela i Hamasa, a u enklavi besne borbe, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron poručio je da Velika Britanija razmatra da formalno prizna palestinsku državu. Bivši britanski premijer, obrazlažući svoj stav kolegama u Vestministeru, rekao je da bi taj potez mogao da dovede do "nepovratnog napretka ka rešenju o dve države".

БРИТАНИЈА СПРЕМНА ДА ПРИЗНА ПАЛЕСТИНУ: У јеку борби и преговора о новом примирју у Појасу Газе огласио се британски министар

Tanjug

- Palestincima treba dati politički horizont kako bi podstakli mir na Bliskom istoku. Velika Britanija ima odgovornost da odredi kako bi izgledala palestinska država, od čega bi se sastojala, kako bi funkcionisala. Kako se to bude dešavalo mi ćemo sa saveznicima razmotriti pitanje priznavanja palestinske države uključujući i UN - rekao je on tokom obraćanja konzervativnom Savetu za Bliski istok u Vestminsteru.

Visoki britanski zvaničnik time se pridružio kolegama iz SAD, ali i drugim liderima iz sveta, među kojima su i Kina i Rusija, koji mesecima apeluju da se na Bliskom istoku formiraju dve države kako bi se na dugogodišnji sukob između Izraelaca i Palestinaca konačno stavila tačka. No, svim apelima se odlučno protivi izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji se, doduše, povodom Kameronove poruke, zasad nije oglašavao.

Šef palestinske misije u Londonu Husam Zomlot ocenio je Kameronove reči kao "istorijske", jer, kako ističe, po prvi put Velika Britanija razmatra priznavanje palestinske države kao doprinos mirnom rešenju, a ne kao rezultat, preneo je Bi-Bi-Si. Osim toga, reči britanskog šefa diplomatije imaju težinu naročito kada se uzme u obzir da je Britanija posle Prvog svetskog rata preuzela od Osmanskog carstva rukovođenje Palestinom. No, zbog tenzija između Jevreja i Arapa britanska vlada je 1947. napustila bliskoistočno područje.

U međuvremenu, dok izraleske snage i Hamas nastavljaju sa borbama u Gazi, visoki svetski zvaničnici u Parizu, među kojima su bili predstavnici iz Katara i Egipta, kao i izraleskih i američkih obaveštajnih službi, vodili su pregovore o prekidu oružanih dejstava i oslobađanju talaca. Učesnicima u Parizu Hamas je poručio da bi oslobađanje svih talaca zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih njihovih snaga. Američki državni sekretar Entoni Blinken povodom pregovora u Parizu izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, a da će zauvrat biti oslobođeni izraelski taoci.

Kako je izvestio Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, plan bi uključivao tri faze prema kojem bi žene, deca, stariji i ranjenici bili pušteni u prvoj fazi, posle čega bi usledilo oslobađanje svih muškaraca i vojnih regruta. Treću fazu predstavljala bi razmena tela poginulih sa obe strane. No, izraelski zvaničnici poručuju da do sporazuma nije došlo i da neće povući vojsku iz Pojasa Gaze, kao i da se borbe nastavljaju.

- Nećemo okončati rat bez postizanja svih ciljeva - eliminisanja Hamasa, vraćanja svih naših talaca i stvaranja sigurnog okruženja u kom Gaza više neće biti pretnja Izraelu - poručio je Netanijahu.

Priznale 139 od 193 članice UN

PALESTINU kao državu priznaje 139 zemalja članica UN, od ukupno 193. SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Japan, Australija, Italija, Nemačka ne priznaju Palestinu kao državu. Devet od 27 članica EU priznaje palestinsku državnost - Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Grčka, Malta, Kipar i Bugarska. Palestinu priznaju i Kina, Rusija, Indija, Indonezija, Brazil. Kada je reč o našem regionu Palestinu su priznale Srbija, Crna Gora i BiH, dok je ne prihvataju Slovenija, Severna Makedonija i Hrvatska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke