RAT U UKRAJINI: Zelenski u problemu - Poziciju Zalužnog neće ni Budanov ni Sirski; NATO navodio ukrajinski napad na Krim? (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

31. 01. 2024. u 07:38 >> 01:49

RAT u Ukrajini – 707. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Зеленски у проблему - Позицију Залужног неће ни Буданов ни Сирски; НАТО наводио украјински напад на Крим?  (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dejstava: Žetoke borbe za svaki metar u Avdejevki (VIDEO/MAPA)

Na Hersonskom pravcu se nastavlja rat dronova. VSU je koncentrisao jedinice UAV operatera kod Krinkija, vrši stalne udare i snabdeva svaki čamac opremom za elektronsko ratovanje, što otežava upotrebu naših FPV. Juče su na obali helikopteri Ka-52 pogodili lakom višenamenskom vođenom raketom (LMUR, „Izdelije 305”) na lokaciju operatera UAV-a Oružanih snaga Ukrajine, posada je uništena.



Zaporoški front bez značajnijih promena. FAB iz UMPC redovno pogađaju Oružane snage Ukrajine, ruska artiljerija radi. Ukrajinske oružane snage su dva puta gađale Tokmak iz MLRS-a, navode da su granate oborene od PVO.


Na Vremjevskom pravcu, VSU potvrđuje uspeh Oružanih snaga Rusije severno od Prijutnoga u oblasti širine do 2,1 km do dubine do 500 m.

U blizini Avdejevke vode se teške krvave borbe. Oružane snage Rusije vode ofanzivu, pređeno je nekoliko stotina metara jugoistočno od Avdejevke u blizini kamenoloma, a deo puta je zauzet istočno od Carske Ohote. Na jugu Avdejevke, ruska armija napreduje ulicama Černiševskog, Sportivna i Sobornaja na zapad, probijajući se malim oružjem.

Ilustracija telegram rybar



Južno od Kupjanska - teške borbe kod Tabajevke i Krahmaljnog

Ilustracija telegram rybar


VSU očekuje ofanzivu ruskih oružanih snaga u pravcu Harkova. Gradonačelnik Harkova pokušava da smiri stanovništvo i spreči paniku, tvrdeći da je to zbog visokog nivoa obučenosti Oružanih snaga Ukrajine i podignutih utvrđenja. Međutim, utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine izgrađena su u blizini gradova i malih naselja u skladu sa teorijom NATO-a o „borbama u urbanim sredinama“, čiji su primeri Mariupolj i Bahmut.

 

 

Još jedan udarac za Zelenskog

Budanov i Sirski odbili su da preuzmu funkciju glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Prema Ekonomistu, šef Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov je u poslednjem trenutku odbio da zauzme poziciju koju je predložio Zelenski.

Foto Arhiva

Kirilo Budanov

Kako piše Tajms, drugi kandidat, komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, takođe je odlučio da ostane na njegovom mestu.

Foto: Jutjub/The Sun

Oleksandr Sirski

 

Uništen još jedan nemački PVO kod Harkova (VIDEO)

Poraz nemačkog PVO sistema Iris-T u oblasti Harkova. Ruski izviđači i raketaši vrlo brzo proradili i uklonili ovaj neprijateljski kompleks.

Još jedan „vundervafe“ koji je proizveo sumorni tevtonski genije je uništen ruskim oružjem.

 

NATO navodio ukrajinski napad na Krim?

Izviđačke letelice iz Velike Britanije, Italije i SAD letele su u blizini Krima, dva sata pre današnjeg napada na ovo poluostrvo, prenosi TASS pozivajući se na podatke sa portala "Flajt radar".

U međuvremenu pojavila se vest da je oboreno šest neprijateljskih raketa, koje su se uputile ka Sevastopolju i da je zbog pada njihovih ostataka 12 zgrada oštećeno, i da je u pitanju manja materijalna šteta.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ono što je posebno privuklo pažnju nakon čitavog događaja jeste to da su američki avion za pomorsko izviđanje P-8A "posejdon" i britanski izviđački avion RC-135V, dva sata pred napad preleteli preko Rumunije duž obale Crnog mora. Nešto ranije pre njih, sličnom putanjom kretali su se italijanski "avaks" E-550A i američka izviđačka bespilotna letelica RKu-4B "global hok".

ZELENSKI SMENIO ŠEFA SBU

Vladimir Zelenski je potpisao ukaz o razrešenju Romana Semenčenka sa mesta šefa Odeljenja za nacionalnu bezbednost Službe bezbednosti Ukrajine.

Foto: Profimedia

Odgovarajući dokument objavljen je na sajtu Zelenskog.

-Razrešiti Semenčenka Romana Jurjeviča sa dužnosti načelnika odeljenja za zaštitu nacionalne bezbednosti SBU“, navodi se u ukazu.

 

Putin na sastanku o razvoju novih regiona

Predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je putem video veze ortopedski centar u Donjecku, medicinski centar u Mariupolju i studentski dom u Melitopolju.

Otvaranje novih javnih i stambenih objekata obavljeno je u sredu putem video linka u okviru sastanka o društveno-ekonomskom razvoju novih regiona.

 

Foto: Profimedia

 

Jelen: Još 12 milijardi $ za Ukrajinu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da je administracija predsednika Džoa Bajdena „čvrsto posvećena” njenom zahtevu da Kongres odobri 11,8 milijardi dolara budžetske pomoći Ukrajini.

Dženet Jelen, Foto AP

 

Budanov: Uskoro nova kontrofanziva

Ukrajinske oružane snage pokrenuće novu kontraofanzivu na proleće, rekao je za Telegraf šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov.

Foto telegram rybar

Pogođene vojne mete u Harkovu

Ruske oružane snage su u noći 31. januara pogodile u Harkovu nekoliko vojnih objekata i kancelariju, gde je često boravilo strano vojno osoblje, rekao je za Sputnjiku koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na podatke svojih kolega iz Harkova.

-Prema izveštajima naših drugova iz Harkova, bilo je pet eksplozija. Zabeleženi su pogoci u području Harkovskog traktorskog kombinata - tamo se remontuje vojna tehnika, a skladišti se i municija, gorivo i maziva", saopštio je sagovornik agencije.

Oboreno 20 ukrajinskih projektila u napadu na Krim

-Oko 17.00 časova po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj terorističkog napada sa 20 avionskih navođenih projektila protiv ciljeva na teritoriji Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Dežurni PVO sistemi oborili su 17 ukrajinskih projektila iznad Crnog mora i još 3 iznad Krimskog poluostrva. Fragmenti su pali na teritoriju kasarne u području Ljubimovka na Krimu. Ruski avioni nisu oštećeni, napominje Ministarstvo.

Prema preliminarnim informacijama, iznad Sevastopolja je oboreno više od 6 projektila, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

 

Rusi napredovali severno od Prijutnog u oblasti Velike Novoselke

Evidentirano je još jedno napredovanje ruskih snaga u pravcu južnog Donjecka. Ovo izveštavaju ratni dopisnici, pozivajući se na informacije sa ratišta.

Tako su ruske oružane snage napredovale severno od Prijutne u oblasti Velike Novoselke. Ovde je zabeleženo napredovanje naših trupa na prostoru širine oko 2,5 kilometra do dubine od 500-600 metara.

Foto Tanjug/AP

Prema rečima vojnih komandanata, kao rezultat napredovanja ruskih trupa, ukrajinske formacije su morale da napuste niz položaja koje su zauzele tokom letnje-jesenje protivofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Iako se napredovanje odvijalo prvenstveno u „sivoj zoni“, to ukazuje na postepeno slabljenje protivnika na ovom delu fronta.

Pored toga, ruska vojska nastavlja da izvodi aktivne operacije za juriš na Novomihajlovku u pravcu Donjecka. Ovo naselje južno od Marinke, koje su u potpunosti zauzele ruske oružane snage, Ukrajinci su sada pretvorili u utvrđeni rejon. Ruske trupe su sada suočene sa zadatkom da zauzmu Novomihajlovku, što će otvoriti put daljem napredovanju u ovom pravcu.

Na svim sektorima fronta, Ukrajinci imaju problema sa snabdevanjem artiljerijskom municijom, skopčan sa nedostatkom ljudstva i slabim kvalitetom pristiglo pojačanja. Istovremeno, isti nastavljaju da drže odbranu, iako je, očigledno, da već imaju izgubljenu sposobnost da preduzmu ofanzivne operacije.

 

GUR: Nema zarobljenika sa spiska iz oborenog Il-76

Portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrij Jusov izjavio je da su tokom današnje razmene iz ruskog zatočeništva vraćeni ukrajinski ratni zarobljenici, koji su planirani za razmenu 24. januara, osim 65 osoba koje je ruska strana proglasila mrtvima.

 

Zalužni odbio ponudu Zelenskog

Ekonomist: Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni odbio je ponudu Vladimira Zelenskog da preuzme mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Pored toga, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov je u poslednjem trenutku odbio da preuzme mesto glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje.

Foto: Profimedia

Bitka za Avdejevku: Putin poručio da je to jedna od najvažnijih oblasti

Avdejevka je jedna od najvažnijih oblasti u kojoj se trenutno vode borbe, rekao je kandidat za predsednika Rusije i aktuelni šef države Vladimir Putin, ističući podvige tamošnjih boraca.

Foto: Tanjug/AP

-Jedno od najvažnijih područja na kome se trenutno vode borbe je Avdejevka. Grupa „Veterani“ – ide ispred naših trupa, pretekla ih, probila odbranu neprijatelja i stigla do predgrađa Avdejevke, zauzela 19 kuća i uspešno ih brani, rekao je on na sastanku sa članovima Izbornog štaba.

Putin je dodao da se tamošnja ruska vojska „bori kako treba“.

-Takvi ljudi, naravno, treba da budu uključeni u obrazovanje mladih, mlađe generacije, rekao je on.

PVO dejstvuje iznad Sevastopolja

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da ruski sistemi protivvazdušne odbrane dejstvuju u gradu. Gubernator je pozvao stanovnike da ostanu mirni.

 

Oboren ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zelenski u klin Zalužni u ploču: Kolio treba vojnika mobilasti ove godine

Neslaganje između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i glavnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog na sastanku u ponedeljak pojavilo se oko pitanja koliko ljudi treba mobilisati tokom ove godine.

Foto Tanjug/AP

Zalužni je insistirao da je neophodno da bude mobilisano više od 500.000 ljudi, dok je Zelenski tvrdio da to nije praktično imajući u vidu nestašicu uniformi i naoružanja, piše „Vašington post“ pozivajući se na izvore.

List ističe da Zelenski namerava da smeni Zalužnog kako bi izvršio uticaj na saveznike Kijeva.

-Tokom razgovora sa Zalužnim u ponedeljak Zelenski je rekao da su Ukrajinci umorni od ratnih dejstava, a međunarodni sponzori su usporili slanje pomoći, tako da će možda, novi komandant poboljšati situaciju, navodi se u članku.

195 za 195: Obavljena razmena zarobljenika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kao rezultat pregovora iz zarobljeništva vraćeno 195 ruskih vojnika.

-Kao rezultat pregovaračkog procesa, 31. januara je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno 195 ruskih vojnika, koji su bili u životnoj opasnosti u zarobljeništvu. U zamenu je predato tačno 195 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine“, precizira se u saopštenju.

Razmenjeni vojnici će vojnim avionima biti prebačeni u Moskvu radi lečenja i rehabilitacije.

 

Ukrajinski vojna pešadija u Marijupolju, Foto printskrin

 

Nulandova u Kijevu

Zamenik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland doputovala je u Kijev.

Rusija napala Ukrajinu tokom noći sa 20 dronova i raketama "iskander"

Ruske snage su tokom noći napale teritoriju Ukrajine sa 20 jurišnih bespilotnih letelica tipa "Šahed-136/131", od kojih je 14 oboreno, saopštila je ukrajinska vojska. Ukrajina je napadnuta i balističkim raketama iskander-M sa okupiranog Krima i Voronješke oblasti, navodi se u saopštenju vojske, prenosi Unian.

"Snagama i sredstvima Vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO Ukrajinskih odbrambenih snaga, uništeno je 14 neprijateljskih bespilotnih letelica u oblastima Nikolajev, Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Kirovograd i Harkov“, saopštila je ukrajinska vojska.

U udaru na Nikolajevsku oblast povređena je jedna osoba koja je hospitalizovana na intenzivnoj nezi, a oštećena su skladišta poljoprivrednog preduzeća i zgrada prodavnice, gde je izbio požar koji se trenutno gasi, precizira se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)