PORTPAROL GUR O RAZMENI 195 ZA 195: Rusija nije vratila zarobljenike koji su bili na spisku na dan pada Il-76

Novosti online

31. 01. 2024. u 17:52

PORTPAROL Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrij Jusov izjavio je da su tokom današnje razmene iz ruskog zatočeništva vraćeni ukrajinski ratni zarobljenici, koji su planirani za razmenu 24. januara, osim 65 osoba koje je ruska strana proglasila mrtvima.

ПОРТПАРОЛ ГУР О РАЗМЕНИ 195 ЗА 195: Русија није вратила заробљенике који су били на списку на дан пада Ил-76

Foto: Minoboronы RF

Prema njegovim rečima, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da su u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti bili ratni zarobljenici.

Jusov je dodao da ukrajinska strana nema dokaza da je poginulo 65 ukrajinskih vojnika i da o tome svedoče samo izjave ruske strane, prenosi Ukrinform.

Dodao je da Rusija nije vratila tela poginulih, iako je Ukrajina uputila zahtev.

Jusov je rekao da Ruska Federacija nije dala saglasnost za sprovođenje međunarodne istrage o ostacima aviona Il-76.

Kako podseća Ukrinform, tokom pedesete razmene zarobljenika, iz ruskog zarobljeništva vraćeno je 207 ukrajinskih branilaca, uključujući 95 predstavnika Oružanih snaga, 56 Nacionalne garde, 26 graničara, 29 vojnika Teritorijalne odbrane i jedan predstavnik Nacionalne policije.

Prema pisanju ruskih medija, 24. januara u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije srušio se avion Il-76 , koji se koristi za transport vojne tehnike i desantnih snaga.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da se u avionu navodno nalazilo 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika, šest članova posade i tri pratioca.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će Ukrajina insistirati na međunarodnoj istrazi situacije oko obaranja ruskog aviona.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)