TRAKTORIMA PROTIV DIKTATA IZ BRISELA: Posle Francuske i Nemačke i u Italiji poljoprivrednici zauzeli puteve i ne odustaju

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 01. 2024. u 19:46

GOTOVO apokaliptično saopštenje stiglo je od italijanskih traktorista: "Za deset dana blokiraćemo Italiju!" Poljoprivrednici su već zauzeli brojne puteve duž Apeninskog poluostrva, blokirali put na naplatnoj rampi u blizini Rima, ušli sa transparentima u Veneciju i protest se širi duž Apeninskog poluostrva.

ТРАКТОРИМА ПРОТИВ  ДИКТАТА ИЗ БРИСЕЛА: После Француске и Немачке и у Италији пољопривредници заузели путеве и не одустају

Foto: Tanjug/AP

Protiv evropske i italijanske poljoprivredne politike, a sa zahtevom italijanskoj vladi da interveniše u podršci proizvođačima, od 22. januara poljoprivrednici su održali 20 protesta, od Bolonje do Viterba, od Verone do Frozinonea. Udine, Ravena, Aleksandrija, Peskara, Breša, Fođa, Firenca, Luka, Latina, Torino, Ređo Emilija, Kazerta, Napulj, Bari, na Siciliji, u Romanji. Slogan je isti: "Suverenitet, dalje ruke od naših proizvodnih firmi!".

Sve se odvija u organizaciji "Komiteta za prevarene poljoprivrednike", za odbranu suvereniteta prehrambenih proizvoda italijanskih poljoprivrednika od evropske birokratije i diktata iz Brisela koji ih uništava, politike koja je daleko od realnosti. "Želimo da se čuje naš glas, a vlada nas zamajava informacijama", ogorčeni su poljoprivrednici.

Oni, zato, traže od italijanske vlade da se suprotstavi takvim diktatima i da pomogne u onome što je obećala, jer je pomoć njima upravo ta, koja će pomoći i italijanskim građanima, koji će, bez državne potpore, i te kako osetiti ogromna uvećanja cena, nepodnošljiva za plitak džep.

Oglasio se ministar za poljoprivredu Frančesko Lolobriđida, koji poručuje:

- Vlada je uz vas, stvarati teškoće građanima nema smisla, uz vas je bez ikakvog "ali" ili "ako", a problemi proistekli iz odluka Brisela i stvaranje poteškoća za naše građane, pa to nema smisla!

Poljoprivrednici odgovaraju da je njihov protest miran i da su spremni za razgovor sa Ministarstvom i sa EU, ali da pre toga moraju da se postignu određeni rezultati i da se prestane sa lažnim vestima kako farmeri zagađuju, iako su oni, zapravo, čuvari životne sredine.

- Ako ne bude odgovora, idemo napred, želimo da zaštitimo italijanske proizvode. Aktuelni glasovi iz vlade su na nivou obećanja i odbrane - poručuju demonstranti.

Zahtevi odlučnih farmera

POLjOPRIVREDNICI imaju konkretne zahteve i traže novčanu pomoć za štete pretrpljene od poplava i suše, preispitivanje veleprodajnih cena proizvoda. Osim toga, kažu tvrdo "ne" sintetičkom mesu, skakavcima kao hrani i odlučno staju u odbranu malih proizvodnih aktivnosti, a protiv uvoza i nelojalne konkurencije međunarodnih proizvoda, posebno protiv uvećanja cene dizela, pesticida, đubriva i svih osnovnih sirovina, protiv visokih oporezivanja za primarne prehrambene proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama