RUSKI "BOG RATA" NA ŠASIJI T-80: Rat u Ukrajini potvrdio da je artiljerija neprevaziđena sila (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 01. 2024. u 18:23

UKRAJINSKA kriza je pokazala da je artiljerija daleko od ostataka ratovanja iz 20. veka i da ostaje nezamenljiv „bog rata“ u sukobima 21. veka.

РУСКИ БОГ РАТА НА ШАСИЈИ Т-80: Рат у Украјини потврдио да је артиљерија непревазиђена сила (ВИДЕО)

Foto Printskrin Youtube/lampa znanja

Rusija u svom arsenalu ima širok spektar tipova artiljerije, a najnoviji "dodatak" se sastoji od šasije tenkova T-80 opremljenog pomorskim raketnim bacačem. Evo šta znamo o tome.

Na mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako raketni bacač RBU-6000, spojen sa šasijom tenkova T-80B, ispaljuje rakete u stepi, negde na prvoj liniji fronta u zoni specijalnih operacija.

Ruska vojna i industrija naoružanja nisu komentarisale neobičan, prilagođeni višecevni raketni sistem (MLRS), sa lanserima RBU-6000 pričvršćenim na kopnena vozila koji su prvi put primećeni u jesen 2023. godine, ugrađeni u oklopna borbena vozila MT-LB, kao i kamione Ural i Kamaz.

Čini se da je odluka da se RBU-6000 priključi na šasiju T-80 bio sledeći logičan korak, s obzirom na to da će tenkovski oklop svojoj posadi obezbediti zaštitu od svega, od neprijateljske vatre iz malokalibarskog oružja do artiljerijskih gelera, poništavajući ključnu ranjivost tradicionalnih MLRS lansera, i omogućavajući ovom sistemu da se postavi bliže opasnim područjima fronta.

ŠTA JE RBU-6000?

Predstavljen u sovjetskoj mornarici ranih 1960-ih, RBU-6000 je protivpodmornički i protivtorpedni raketni bacač težak 3,5 tone, kalibra 213 mm, sa dvanaest radijalno postavljenih cevi tipično pričvršćenih za ratne brodove. Takođe poznat kao 'Smerč-2' (doslovno 'Tornado-2' ili 'Vihor-2'), sistem ispaljuje rakete RGB-60 koje teže 113,5 kilograma po komadu, nose visokoeksplozivnu municiju od 23 kg, imaju domet do 6 km i funkcionišu na dubinama do 500 metara.

Modernizacija RBU-6000, poznatog kao RPK-8, razvijena je 1980-ih i uvedena u upotrebu krajem 1991. godine, sa novim raketama sa mogućnošću navođenja pod vodom i funkcionalnom operativnom dubinom do 1.000 metara. Noviji sistemi su bili opremljeni punjenjima od 19,5 kg, dizajniranim da se prikače na neprijateljske podmornice i razore njihove trupove. Najnovije varijante ove instalacije dolaze sa daljinskim sistemom za upravljanje vatrom.

Ruski ratni brodovi koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji intenzivno su koristili i RBU-6000 i RPK-8 da gađaju ukrajinske pomorske dronove koji napadaju brodove Crnomorske flote Rusije i njihove matične luke.

KOJE SU KARAKTERISTIKE ŠASIJE T-80?

Prvi put uvedena u upotrebu sredinom 1970-ih, šasija tenkova T-80 ima snažan gasnoturbinski motor od 1.100 konjskih snaga, što verovatno daje prilagođenom MLRS modulu opremljenom RBU-6000 dovoljno snage da manevriše na liniji vatre, ispaljuje svoje rakete i brzo se povuče kako bi izbegao uzvratnu neprijateljsku vatru.

Na početku specijalne vojne operacije 2022. godine, Rusija je imala hiljade zatvorenih T-80 u u skladištima širom zemlje, a proizvođači oružja su ih postepeno vadili, brisali sa njih prašinu, modernizovali ih i slali na front.

Sklonost Rusije da koristi šasije tenkova u druge svrhe osim kao glavni borbeni tenk je dobro poznata, jer su ih sovjetski i ruski inženjeri „uparili“ sa teškom inžinjerijskom opremom i opremom za čišćenje mina, pričvršćujući ih na teške topove kako bi stvorili mobilne haubice, i koristeći ih kao pogon za smrtonosni termobarični sistem teškog bacača plamena TOS-2, pa čak i njihovo povezivanje sa jedinstvenim 1K17 – sovjetskom laserskom borbenom platformom dizajniranom da onesposobi protivničku optičko-elektronsku opremu.

KOJE SU MOGUĆNOSTI KOPNENOG SMERČ-2?

Čini se da je kopneni lanser Smerč-2 sa šasijom T-80 zamisao vojnih inženjera sa fronta, za koje se zna da stvaraju široku lepezu oružja u stilu „uradi sam“ koristeći bilo koji alat, opremu i rezervne delove koji su im dostupni. Zvanični detalji o mogućnostima ovog sistema nisu objavljeni, ali ako je nešto slično njegovoj pomorskoj varijanti, kopneni Smerč-2 bi imao domet do 6 km, dok bi šasija T-80 značila operativni domet do 335 km bez dopunjavanja goriva.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!