NA ZEMLJI OBAVEZAN KOROV, CENE RASTU U NEBO: Nastavlja se pobuna nezadovoljnih poljoprivrednika, blokade oko Pariza

Možda je i odlučujući današnji dan za štrajk poljoprivrednika u Francuskoj, zbog najavljenog saopštavanja mera premijera Gabrijela Atala, s ciljem da se stiša požar narodnog gneva. Neke od njih su više napora oko isplate dodatne finansijske pomoći i pojednostavljivanje administracije.

НА ЗЕМЉИ ОБАВЕЗАН КОРОВ, ЦЕНЕ РАСТУ У НЕБО: Наставља се побуна незадовољних пољопривредника, блокаде око Париза

Foto D. Dozet

Ipak, zemljoradnici unapred poručuju da se neće zadovoljiti mrvicama i traže globalno rešavanje sopstvenog degradirajućeg položaja, najavljujući odlučnu borbu do ispunjenja svih zahteva koji se odnose na nelojalnu konkurenciju, veliki broj normi, tešku finansijsku situaciju, skupo gorivo...

Što se mnogih od ovih segmenata tiče, domaćim vlastima su, jednostavno, vezane ruke, jer dikretive stižu iz Brisela. Među njima je i ona koja nalaže obavezno ostavljanje čak 4 odsto neobrađene zemlje, da zarasta u korov i šiblje, zbog negovanja biodiverziteta!

Poljoprivrednici traže i pregovore sa predstavnicima supermarketa pod okriljem vlade, da ne bi prodavali proizvode na sopstvenu štetu, uz jasan angažman, pod pretnjom finansijskih kazni za velike distributivne lance.

Pedeset odsto hrane u Francuskoj se uvozi, zbog navike, veće ponude, ali i cene. Dosta toga treba sagledati i iz realnog ugla. Iz inostranstva u najjaču poljoprivrednu zemlju EU tako dolazi čak 70 odsto voća, na prvom mestu jabuke, što bi moglo da se reši domaćom proizvodnjom, ali i banane i pomorandže koje baš i ne mogu da se uzgajaju kod kuće.

Uvozi se mnogo i povrća, i čak dve trećine morskih plodova u ovoj pomorskoj zemlji, ali su na vrhu spiska losos, tunjevina i škampi, što opet zavisi od geografije. Stručnjaci kažu da je ključ u korišćenju sezonskih proizvoda. Sve je i pitanje trgovinskog balansa, jer Francuska dosta i izvozi, pre svega vino, alkohol, ali i žitarice, mlečne proizvode, šećer.

Građani deklarativno u ogromnom broju podržavaju pobunjene zemljoradnike, ali kada to treba pokazati na delu, u supermarketu, vrlo često se umesto za domaću šljivu ili tikvicu, uhvate za uvoznu, jeftiniju, i sami pritisniti ekonomskom krizom.

Za to vreme, protest se nastavlja. Na jugu zemlje u petak je blokirano čak 400 kilometara auto-puteva dok je kasno popodne započela i blokada prilaza Parizu na pet neuralgičnih saobraćajnih tačaka, na naplatnim rampama na auto-putevima koji vode ka prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)