PROTIV BAJDENA 25 GUVERNERA : Optužuju šefa Bele kuće da je ostavio zemlju ranjivu usred priliva ilegalnih migranata

I. Stanojević

26. 01. 2024. u 16:49

PROTIV predsednika SAD Džozefa Bajdena, a uz guvernera Teksasa Grega Abota, svrstalo se 25 republikanskih guvernera, koji zahtevaju hitnu, pojačanu graničnu zaštitu sa Meksikom, za koju se zalaže teksaški lider. Ogorčeni protivnici Bajdenove administracije i odluka vezanih za zaštitu granice, optužuju šefa Bele kuće da "je ostavio zemlju potpuno ranjivom, usred priliva ilegalnih migranata".

ПРОТИВ БАЈДЕНА 25 ГУВЕРНЕРА : Оптужују шефа Беле куће да је оставио земљу рањиву усред прилива илегалних миграната

Tanjug

Pravna bitka između ove pogranične američke savezne države i federalnih agencija oko imigracije krčka se već mesecima, a kamen spoticanja u američkom Kongresu, bila je i pomoć za Ukrajinu koja je, nedavno, blokirana baš zbog rastućeg otpora republikanaca. Sada je velika grupa republikanskih guvernera izdala zajedničku izjavu u kojoj izražava "solidarnost" sa guvernerom Abotom i njegovom pojačanom graničnom zaštitom.

Objavljeno u četvrtak, otvoreno pismo, parafiralo je 25 guvernera širom zemlje. Lideri skoro polovine saveznih država koje čine američku konfederaciju, bili su veoma kritični prema Bajdenu, jer je, kako su napisali, "napao i tužio Teksas zbog pojačanja zaštite američkih građana od istorijskih nivoa ilegalnih imigranata, smrtonosnih droga poput fentanila i terorista koji ulaze u zemlju".

- Solidarni smo sa našim kolegom guvernerom Gregom Abotom i državom Teksas u korišćenju svakog alata i strategije sa ciljem da osiguramo granicu, uključujući ograde od žilet-žice - navodi se u pismu. - Radimo to delimično zato što Bajdenova administracija odbija da sprovede zakone o imigraciji koji su već na snazi i nezakonito dozvoljava masovno uslovno otpuštanje migranata koji su ilegalno ušli u našu zemlju i rasuli se širom Amerike.

Abot je upleten u dugu pravnu bitku sa Bajdenovim Ministarstvom pravde zbog napora Teksasa da zaustavi tok ilegalne imigracije u SAD. Tenzije su, kako prenose tamošnji mediji, pogoršane presudom Vrhovnog suda minule sedmice. Njome su agenti granične patrole dobili ovlašćenje da uklone žilet-žicu koju su vlasti Teksasa postavile duž granice između SAD i Meksika. Abot je odgovorio na presudu oštrom kritikom na Bajdenov račun: "Predsednik je odbio da primeni imigracione zakone i čak ih je prekršio.

Guverner Teksasa, uporedio je rekordne brojke migracija poslednjih godina sa "invazijom" i pozvao se na ustavne vlasti da se država odbrani od stranih upada.

- Nacionalna garda Teksasa, Odeljenje za javnu bezbednost Teksasa i drugo osoblje Teksasa deluju na osnovu ovlašćenja, kao i državnog zakona, kako bi obezbedili teksašku granicu - poručio je Abot.

Zastoj sa saveznim agencijama, dostigao je vrhunac kad je, nedavno, Teksas iskoristio trupe drđavne Nacionalne garde da spreči agente federalne granične patrole da pristupe delu od četiri kilometara međe sa Meksikom. Slučaj je posle toga iznet pred Vrhovni sud koji je na kraju odlučio - u korist savezne vlade.

Migranti podelili Amerikance

U DECEMBRU, granična patrola, prijavila je 300.000 susreta sa ilegalnim imigrantima, što je apsolutni rekord svih vremena. Dok su republikanci u Predstavničkom domu optužili Džozefa Bajdena da je omogućio "invaziju", demokratska većina se suprotstavila da bi, u tom slučaju, blokiranje ulaska tražiocima azila bilo "okrutno" i "nehumano". Kao deo pritiska pod nazivom "Operacija Usamljena zvezda", Greg Abot je pokušao da izgradi barijere duž granice i priveo oko 500.000 ilegalnih imigranata. Teksas je autobusima razvezao oko 97.000 migranata kojima su federalne vlasti dozvolile da uđu u jurisdikcije Njujorka, Čikaga, Denvera, Los Anđelesa, Filadelfije i Vašingtona kojima upravljaju demokrate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave