NOVI ŽIVOT ČUVENE LASICE: Bundesver uveo modernizovani mali guseničar Wiesel 1A5MK! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 01. 2024. u 21:30

NEMAČKI Bundesver u naoružanje je nedavno uveo modernizovanu verziju popularnog guseničara minijaturnog izgleda koji nije nikog oduševio osim nemačke vojske.

НОВИ ЖИВОТ ЧУВЕНЕ ЛАСИЦЕ: Бундесвер увео модернизовани мали гусеничар Wiesel 1A5MK! (ВИДЕО)

Foto Bundeswehr mario bahr

Nova modernizovana verzija popularne Lasice (Wiesel) pod oznakom 1A5 MK.

Modernizovana verzija Wiesel 1A5 MK je nastavak popularne verzije guseničara Wiesel 1 sa Rheinmetall-ovim topom MK20 RH 202 kalibra 20 mm h139 sa kadencom 1000 granata u minuti.

Foto printskrin youtube/air power

Verzija 1A5 MK ima ugrađenu termoviziju, laserski danjinomer, poboljšana zaštita od mina i integrisani sistem za osmatranje iz vozila unazad. U pitanju je zapravo Wiesel 1 MELLS i MK kako bi ovaj guseničar ostao u operativnoj upotrebi do 2030. godine.

Foto printskrin youtube/air power

Priča o modernizovanoj verziji Wiesel počela je u novembru 2019. godine kada je Bundesver angažovao FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG) da se produži korisni životni vek flote Wiesel 1. Ugovor za modernizaciju u vreme obnove iznosio je 73 miliona evra.

FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH kao novu opremu za guseničar objavio je ugradnju nove opreme: novi termovizijski sistem kompanije Elbit Systems. EOPTRIS LR kompaktan i lagan elektro-optički sistem za kontrolu i usmeravanje vatre. Prema Elbitu, konfiguracija senzora se sastoji od termovizijske kamere, CMO kanala za dnevno osmatranje i laserski daljinomer.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)