PREMINULA I DEVOJČICA: Cela Francuska u žalosti, bunt se širi zemljom

Posle smrti 35-godišnje učesnice protesta, povredama je podlegla i njena dvanaestogodišnja kćerka. Ova vest rastužila je čitavu Francusku.

ПРЕМИНУЛА И ДЕВОЈЧИЦА: Цела Француска у жалости, бунт се шири земљом

Foto: Tanjug/AP

Vozač automobila je juče ujutro, ne poštujući oznake za blokadu, naleteo na barikade, odbio se od njih i pokosio tročlanu porodicu. Poljoprivrednica je stradala na licu mesta, dok je devojčica hitno prebačena helikopterom u bolnicu u Tuluzu, gde je isve večeri preminula. Njen otac, suprug stradale poljoprivrednice, nalazi se na intezivnoj nezi, dok je njihov sin, najmlađi član porodice, kobnog jutra bio kod bake na čuvanju.  

Za to vreme, protesti francuskih poljoprivrednika koji su započeli na jugozapadu zemlje, šire se čitavom teritorijom. U sredu je registrovano više desetina barikada na auto-putevima i drugim saobraćajnicama. Sve to se događa na poziv sindikata koji okupljaju poljoprivrednike izmorene sve većim brojem normi iz Brisela i teškom ekonomskom situacijom.

U Tuluzu je, tako, organizovana spora vožnja od aerodroma do centra grada, što je stvorilo velike gužve. Tu su im se pridružili i taksisti, koji takođe zahtevaju bolje i jeftinije uslove rada. U ovom gradu bilo je blokirano i više kružnih tokova, kao i ukštanje auto-puteva.

Poljoprivrednici su naročito bili aktivni u Bordou, blokiravši pristupe gradu. Oko 200 traktora zatvorilo je kružni put oko Bordoa koji povezuje Pariz sa Španijom i koji svakoga dana koristi i do 140.000 automobila i 18.000 kamiona.

Štrajkači su "zauzeli" i Dordonju, Overnju i puteve oko Liona, a bunt se proširio i na Ren, Nant i druge gradove u Bretanji. Nije pošteđen ni sever zemlje sa Amjanom i Boveom. Štrajkuje se i na istoku, oko Strazbura.

Cilj ovih protesta je da se izvrši pritisak na vlasti da smanje cenu goriva i s vrata im skinu "omču" serije pravila koja insistiraju na "čistoj poljoprivredi". Najveći broj ovih normi nameće EU, ali ima i onih koje na vrh administrativne piramide dodaje lokalna birokratija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)