RAT U UKRAJINI: VSU baca sve što ima u Avdejevku; Rusi napredovali kod Belogorovke; Senator SAD - Korupcija u van kontrole (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

24. 01. 2024. u 07:41 >> 03:08

U TOKU je 700. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruski PVO sistemi oborili su četiri ukrajinska drona iznad Orlovske oblasti. Stanovnici Nikolajeva pričaju o kolonama tehnike Oružanih snaga Ukrajine koje se kreću ka severu regiona, ka gradu Snigirjovka.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ баца све што има у Авдејевку; Руси напредовали код Белогоровке; Сенатор САД - Корупција у ван контроле (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto AP

 

Hronika ratnih operacija: VSU baca sve što ima u Avdejevku; Rusi napredovali kod Belogorovke (VIDEO/MAPA)


U Belgorodskoj oblasti protivvazdušni kompleks Oružanih snaga Ukrajine oborio je ruski avion Il-76. U letelici se nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su se pripremali za razmenu. Svi zarobljenici, čuvari i članovi posade, ukupno njih 74, u avionu su poginuli.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Severskog, ruske trupe su uspele da preuzmu kontrolu nad šumskim rezervatom severno od Belogorovke. Ima i blagog napredovanja ka zapadu sela, ali ukrajinske formacije nameravaju da zadrže zauzete linije.

Situaciju kod Belogorovke dugo je skrivala „ratna magla“, ali pojavljivanje na internetu novih snimaka sa ovih prostora omogućava nam da malo razjasnimo situaciju.

U oblasti šumarije Serebrjanski severno od Grigorovke, Oružane snage Rusije su posle nekoliko napada uspele da zauzmu nekoliko krakova reke Severski Donjec, uspostavivši kontrolu nad rezervatom Belogorovske šume.

Snimak objektivne kontrole VSU potvrđuje borbu u ovom pravcu. Više od šest meseci front na ovom sektoru je bio statičan, ali je ponovo oživeo posle nedavnih uspeha u Dibrovi.

Ilustracija telegram rybar



Istočno od Belogorovke, ruske oružane snage su stigle do palisada na brdu, jednoj od dominantnih visina: u istoj oblasti VSU je ranije objavio snimke poraza ruske tehnike. Dalja ofanziva tamo je komplikovana velikim miniranjem tog područja.

Na jugu, Oružane snage Rusije su donekle napredovale u oblasti velikog kamenoloma krede i Popasnjanskog vodenog kanala. Štaviše, pre oko nedelju dana VSU je pokušao da napadne u tom području, ali, po svemu sudeći, veoma neuspešno.

Teške borbe vode se nekoliko dana zaredom kod Avdejevke u oblasti rekreativnog centra Carskaja Ohota, nakon čijeg zauzimanja su naše trupe napredovale do predgrađa Avdejevke. VSU baca pešadiju u borbu, pokušavajući da povrati izgubljene položaje i odseče izbočinu 1,5 km duboko u njihovu odbranu.


Borbe kod Novomihajlovke (između Marjinke i Ugljedara) ne prestaju, ruske oružane snage imaju inicijativu i pokušavaju da dođu do puta za Ugljedar, zaobilazeći Novomihajlovku sa juga. Zapadno od Marjinke ruske trupe deluju u Georgijevki.


Na Zaporoškom frontu, Oružane snage Ukrajine praktično ne koriste oklopna vozila u bitkama kod Verbovoja i Rabotina. Upućivanjem pešadije napred, VSU ide u kontranapad i vodi manevarska odbranu.

Ilustracija telegram rybar


Na hersonskom pravcu nema promena. Teška situacija malobrojnih snaga Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima primorava VSU opremi čamce domaćom opremom za zaštitu od leda i pokuša da poveća snabdevanje jedinica na mostobranu ljudstvom i oružjem. U toku su međusobno artiljerijsko granatiranje i udari bespilotnih letelica.

Šef pentagona: Nemamo para za Kijev

Američka vlada je ostala bez novca da pomogne Ukrajini, tako da Vašington više ne može da snabdeva Kijev raketama i municijom istim tempom kao pre godinu dana, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov

-Zato pozivam ovu grupu da "kopa duboko" kako bi Ukrajini obezbedila spasonosne kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i presretače, rekao je Ostin u video-obraćanju, pozivajući kontakt-grupu za Ukrajine da pokrije potrebe Kijeva dok kongresmeni u Vašingtonu ne odobre odgovarajuće zakonodavne inicijative.

 

 

Američki novinar o ukrajinskom napadu na Donjeck

Bivši pripadnik američke mornarice i novinar Patrik Lankaster bio je očevidac nedavnog napada ukrajinske vojske na pijacu u Donjecku u kojem je poginulo 25 civila a 27 ranjeno.

-Taj napad bio je jedan od najžešćih za poslednje dve godine, rekao je on u emisiji na Jutjub kanalu „Džadžing fridom“.

Foto Tanjug/AP

On je rekao da je razgovarao sa građanima Donjecka i da oni pretpostavljaju da su ukrajinske snage znale da će u to vreme na pijaci biti puno ljudi.

-Brzo sam otišao na lice mesta… Na žalost, tokom dana sam lično izbrojao 22 poginulih civila, rekao je Lankaster.

Oborena tri drona VSU

Ruska PVO oborila je dva ukrajinska drona iznad teritorije Brjanske oblasti, nema povređenih ni materijalne štete, izjavio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

Rusko Ministarstvo odbrane je preciziralo da su oborena tri drona.

Senator SAD: Korupcija u Ukrajini van kontrole

Američki senator Džej di Vans izjavio je da SAD ne znaju na šta je otišao novac koji je izdvojen za Ukrajinu. Takođe je dodao da je korupcija u Ukrajini van kontrole.

-Nemamo predstavu na šta je otišao najveći deo novca za Ukrajinu. Korupcija je van kontrole. To je još jedan razlog da odustane od dalje pomoći, napisao je on na društvenim mrežama.

Foto printskrin rt.com


 

 

Amerikanci nisu znali

Predstavnik američkog Pentagona nije za Sputnjik mogao da prokomentariše pad aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Takođe nije bio obavešten o razmeni zarobljenik koja je bila planirana.

Foto Tanjug/AP

 

Zauzeto selo Pletenevka

Ruske trupe uspostavile su kontrolu nad selom Pletenevka u Volčanskom okrugu, Harkovska oblast. Selo se nalazi kilometar od ruske granice južno od Šebekina. Ovo izveštavaju ruski izvori.

Na ruskim TG kanalima pojavila se informacija da su jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele selo Pletenevka u Volčanskom okrugu Harkovske oblasti. Pretpostavlja se da Rusi počinju da pomeraju Oružane snage Ukrajine dalje od granice kako bi obezbedili teritoriju Belgorodske oblasti. Naravno, ostaje da se oslobodi cela Harkovska oblast, ali prvi korak je već učinjen.

Foto Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo prelazak Pletenevke pod rusku kontrolu, ali je potvrda stigla od komandira čete 118BT Oružanih snaga LNR sa pozivnim znakom „Zver“.

Prema njegovim rečima, jedinica je uspostavila kontrolu nad naseljenim područjem, zauzimajući komandnu visinu koja joj je omogućila da kontroliše to područje i da nanese udare na jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u Volčansku. Inače, nije više od tri kilometra od Pletenevke. U Volčansku su se koncentrisale ukrajinske jedinice koje su pokušale da pređu granicu i napadnu Šebekino.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Uništen francuski PVO SAMP-T

Ministarstvo odbrane je prvi put saopštilo da je uništen PRO sistem SAMP-T francuske proizvodnje;

Ruske snage su odbile dva napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske na donjeckom pravcu kod naselja Šumi;

Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila osam projektila „hajmars“ i dve taktičke rakete „točka u“, uništen je i ukrajinski dron;

Foto Tanjug/AP

Na kupjanskom pravcu ruska vojska je u poslednja 24 sata odbila pet ukrajinskih napada, protivnik je izgubio do 175 vojnika;

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile 220 vojnika, tri tenka, osam borbenih vozila;

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 105 vojnika;

Ruska vojska je odbila dva ukrajinska napada u oblasti oko Jampolovke na krasnolimanskom pravcu, a protivnik je izgubio do 260 vojnika;

Ruske snage su ojačale položaje na donjeckom pravcu;

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 60 vojnika, a na zaporoškom oko 50.

 

Moskva: Pad aviona Il-76 – teroristički napad Kijeva izveden svesno i namerno

Napad Kijeva na avion Il-76 izveden je svesno i namerno, saopštile je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Moskva odlučno osuđuje teroristički napad kijevskog režima u Belgorodskoj oblasti.

„Pad aviona Il-76 predstavlja teroristički napad, na delu je još jedno zlodelo zločinačke klike (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog", ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je napad Ukrajine na avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti bio namerna akcija.

„U Kijevu su znali za predstojeću razmenu. Znali su kako i kojim putem će biti isporučeni ratni zarobljenici. Napad na avion bio je namerna i svesna akcija. Teroristički napad jasno pokazuje nesposobnost kijevskog režima za pregovore“, ocenjuje Ministarstvo.

Ministarstvo dodaje da je kijevski režim, koji se nalazi u agoniji, sposoban za najmonstruoznije zločine i predstavlja pretnju za ceo svet.

„Apsolutno je očigledno da zločinački režim Zelenskog, koji su odgajile Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO sateliti, predstavlja stvarnu i značajnu pretnju ne samo Rusiji, već i samoj Ukrajini, njenim običnim građanima i celom svetu. Nalazeći se u agoniji, sposoban je za najmonstruoznije zločine“, ističe se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo ocenilo je da ono što se dogodilo još jednom pokazuje zločinačku prirodu neonacističke diktature u Kijevu.

„Njegove vođe su ravnodušne prema ljudskom životu. Oni ljude doživljavaju kao potrošni materijal i ubijaju ih po nalogu zapadnih gospodara i oružjem koje je isporučio Zapad“, naglašava se u saopštenju.

Ukrajinci oborili avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je kijevski režim u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion. Avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu leteo je na relaciji aerodrom Čkalovski-Belgorod.

Kako se navodi u tekstu, avion su oborile Oružane snage Ukrajine iz mesta Lipci, Harkovska oblast, uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema.

Radarska oprema Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije zabeležila je lansiranje dve ukrajinske rakete.

U avionu se nalazilo šest članova posade, 65 ukrajinskih vojnika za razmenu i tri ruska vojnika u njihovoj pratnji.

Poginuli su posada i svi putnici aviona.

Nove eksplozije

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Produžene sanckije Moskvi

Odbor stalnih predstavnika EU odobrio je šestomesečno produženje ekonomskih sankcija Rusiji, izjavio je za RIA Novosti neimenovani izvor iz Brisela.

Rusi ušli u Adejevku

Ruske jedinice ušle su u Avdejevku i počele su borbe unutar tog izuzetno jakog ukrajinskog uporišta iz kog snage lojalne Kijevu raketiraju Donjeck od 2014. godine.

Ruski vojni dopisnici izveštavaju o ratnom lukavstvu koji su ruski vojnici koristili prilikom napada na ukrajinske položaje u rekreativnom centru u Avdejevki.

Ruska vojska je otkrila podzemnu cev prečnika jednog metra, kroz koju se oko 150 ruskih boraca probilo u pozadinu neprijatelja koji je držao objekat "Carski lov".

Kao rezultat iznenadnog ruskog napada protivnik je opkoljen i uništen, a prostor kompleksa došao je pod rusku kontrolu.

Ruske trupe napreduju unutar grada uglavnom sa jugoistoka, gdje su njihove jedinice prethodno uspostavile uporište u zoni nekadašnjeg industrijskog preduzeća.

Napad traje i sa sjevera i juga, a ruske snage postepeno dovršavaju taktičko opkoljavanje grada i kreću ka zapadu.

Uništen dron iznad Belgoroda

Snage PVO uništile su dron iznad sela Bližnje kod Belgoroda, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Nema izveštaja o žrtvama.

Rusija podržava inicijative pape Franja

Rusija podržava inicijative pape Franje usmerene na postizanje mira u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vatikanu Ivan Soltanovski.

„Sa naše strane, pozdravljamo sve inicijative koje bi mogle da približe postizanje snažnog i trajnog mira u Ukrajini, posebno kada dolaze od tako autoritativnih lidera kao što je Franja“, rekao je diplomata za Sputnjik.

Papa je tokom svoje božićne poruke pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i založio se za zabranu proizvodnje i prodaje oružja.

Ukrajina se nada oružju koje još ne postoji

Ukrajina će 2024. godine od zapadnih partnera dobiti oružje koje još nije imala, rekao je portporal ukrajinskog Ministarstva odbrane Ilarion Pavljuk posle sastanka kontakt grupe za vojnu pomoć Kijevu u formatu "Ramštajn".

"Produktivan sastanak. Podrška se nastavlja, bilo je važnih izjava i obaveza, nastaviće se. Ove godine ćemo dobiti oružje koje još ne postoji i koje će pomoći da se pogađaju logistička čvorišta", rekao je on, prenose ukrajinski mediji.

Pavljuk takođe očekuje da će zapadni partneri povećati proizvodnju naoružanja i municije i proširiti pakete pomoći Kijevu.

Lindner - Nemačka ne može sama da pomaže Ukrajini

Nemačka ne može sama da pomaže Ukrajini, izjavio je nemački ministar finansija Kristijan Lindner, prenosi Cajt.

„Na kraju krajeva, ne može Nemačka više finansijski da pomaže, a drugi manje“, rekao je on na događaju Istočnog komiteta nemačke privrede.

Lindner je upozorio da može doći do finansijskog preopterećenja ako Nemačka bude morala sama da snosi „finansijski teret sukoba u Ukrajini“ i pozvao druge članice EU da povećaju podršku Kijevu.

Borbe u Hersonskoj oblasti

Posada dronova Vazdušno-desantnih snaga grupe trupa Dnjepar uništila je dvostruki protivvazdušni top ZU-23 na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ovo je saopšteno u ruskom Ministarstvu odbrane.

„Jedinice bespilotne avijacije Vazdušno-desantnih snaga iz grupe trupa Dnjepar aktivno koriste municiju lancet tokom specijalne vojne operacije za uništavanje neprijateljske vojne opreme na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Posada UAV-a, profesionalno operativni lancet je doleteo do cilja, zarobio ga i uništio. Nakon direktnog pogotka, protivvazdušni top ZU-23 Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljen“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice bespilotnih letelica Vazdušno-desantnih snaga svakodnevno uništavaju desetine ukrajinskih militanata i nekoliko jedinica različite tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

Kasis - Bez Rusije nema mirnog rešenja

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis rekao je u sedištu UN u Njujorku da bez učešća Rusije neće biti mirnog rešenja sukoba u Ukrajini. On tvrdi da se trenutno razgovara o uslovima mirovnog samita.

„Očigledno je da bez Rusije neće biti mirnih rešenja (za Ukrajinu), jer je Rusija direktno umešana u to“, istakao je on.

Ruska PVO presrela ukrajinske letelice

Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Jutros je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navelo je Ministarstvo.

Prema rečima guvernera Andreja Kličkova, nije bilo žrtava.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave