JERMAKOV "MIROVNI" ULTIMATUM RUSIJI: Moskvi se ne sme dati prilika da prikupi snagu za nove napade

Tanjug

21. 01. 2024. u 19:33

ŠEF kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak izjavio je danas da se Rusiji ne sme dati prilika da iskoristi vreme za pregovore kako bi prikupila snagu za nove napade.

ЈЕРМАКОВ МИРОВНИ УЛТИМАТУМ РУСИЈИ: Москви се не сме дати прилика да прикупи снагу за нове нападе

Foto Tanjug/AP

-Dve godine pregovaram sa Rusima u normandijskom formatu (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka). Videli smo rezultat 24. februara 2022. Pregovori radi pregovora nemaju smisla za Ukrajinu. Ne može se agresoru dati prilika da iskoristi vreme za pregovore da prikupi snage za nove napade, rekao je Jermak u intervjuu za Figaro.

Zbog toga je, prema njegovim rečima, predsednik Zelenski razvio specifičnu formulu mira, koja je predstavljena u Davosu.

-Prvi samit na nivou lidera ovih 80 država treba da da podstrek i pokaže jedinstvo većine zemalja sveta u poštovanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta Ukrajine, normi međunarodnog prava i povelja UN, naglasio je Jermak.

Prema njegovim rečima, ovo će biti početak veoma važnog rada odgovornih zemalja sveta na okončanju rata protiv Ukrajine i rešavanju krize izazvane ruskom agresijom, ali ne putem bilateralnih pregovora.

-Kada sve zemlje uključene u plan budu prisutne za pregovaračkim stolom, imaćemo priliku da pozovemo predstavnike Rusije da im predoče ovaj plan. Trebalo bi da možemo da odgovorimo na pitanje: da li Rusi zaista žele da zaustave rat? Onda ćemo videti, naglasio je savetnik Vladimira Zelenskog.

Kako je naveo, mirovni sporazum mora da obuhvati obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

-I mora da uključi nadoknadu za svu štetu, povratak svih naših građana i otete dece, obnavljanje vladavine međunarodnog prava. Konačno, počinioci rata, zločina i torture moraju biti izvedeni pred lice pravde, zaključio je Jermak.

Takođe je napomenuo da Rusija pokušava da ubedi svet da je Ukrajina protiv mirovnog sporazuma, a to je, kako je naveo, laž.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)