BANANE KRILE KOKAIN BALKANSKOG KARTELA: Svi detalji zaplene 2.6 tona droge u Kolumbiji, dva broda plovila ka Holandiji i Belgiji

Z. Uskoković

21. 01. 2024. u 16:36

U Kolumbiji, na dva broda, zaplenjeno je 2,6 tona čistog kokaina, čije je krijumčarenje finansirao i organizovao Balkanski kartel,a krajnje odredište bile luke u Holandiji i Belgiji.

БАНАНЕ КРИЛЕ КОКАИН БАЛКАНСКОГ КАРТЕЛА: Сви детаљи заплене 2.6 тона дроге у Колумбији, два брода пловила ка Холандији и Белгији

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Atlántico

To su tvrdnje policijskog generala Vilijana Renea Salamanka, koje je preneo portal El Tiempo, a prema istom izvoru droga je bila namenjena crnom tržištu u Zapadnoj Evropi.

Prema izvorima iz policije, prva akcija i zaplena droge dogodila se tokom pregleda teretnih kontejnera, koji su se nalazili u lučkom gradiću Santa Marta i u kojima su bile banane. Krajnja destinacija ovog tovara je bila jedna od glavnih luka u Holandiji - Visingen.

Nakon preliminarnih hemijskih analiza, utvrđeno je da se u kontjnerima, sakriven među voćem, nalazi kokain-hidroklorid, neto težine 2.397 kilograma. U drugoj policijskoj akciji, u samoj luci, pregledom tereta banana, koji je kao krajnje odredište imao luku Antverpen u Belgiji, otkriveno je i zaplenjeno još 196 kilograma ovog narkotika.

Čelnici Kompanije, koja je prevozila voće, bar prema papirima, navodno nijsu znali da je unutra i kokain i sarađuju sa kolumbijskom policijom u istrazi. Tamošnji istražitelji pokušavaju da utvrde ko je i kako ubacio drogu u kontejnere sa voćem.

U poslednjih mesec dana ovo je druga pošiljka belog praha, vlasništvo takozvanog "Balkanskog kartela", koja je otkrivena i zaplenjena. Španska policije je u luci Alhesiras pronašla skoro tonu kokaina , za koju tvrdi da pripada ovoj mafijaškoj skupini. Saopšteno je da je droga bila sakrivena u brodskim kontejnerima, koji su stigli iz Južne Amerike.

U saopštenju istražitelja tada je navedeno da su bezbednosne službe Španije imale informaciju da grupa nazvana "Balkanski kartel", koju čine kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije, drogu doprema u luku Alhesiras (Algeciras).

Po dolasku sumnjivog broda u Andaluziju, policija je pretresla teret, koji je prevozio i pronašla 415 kilograma kokaina. Potom je u drugoj pošiljci kontejnera, koja je stigla u taj grad na jugu zemlje,pronađeno još 500 kilograma droge.

- Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou - navedeno je u saopštenju španske policije. - Toj grupi, narko-karteli iz Južne Amerike, kokain u španske luke šalju sakriven među legalnom robom, u brodskim kontejnerima.

Španci su izneli i jedan zanimljiv podatak, a to je da je istraga o tovarima "Balkanskog kartela", koji se šalju u evropske luke, odvija izuzetno teško:

- Teškoće u istragama u vezi sa članovima tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su da putuju hiljadama kilometara kako bi održali sastanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!