AMERIKA PROBILA BUDŽET ZA POPRAVKU NUKLEARNE RAKETE ZA 40 ODSTO: Pentagon radi reviziju, aktivira se poseban zakon

Novosti online

20. 01. 2024. u 00:21

IZMENE na američkoj interkontinetalnoj balističkoj raketi "minuteman III" prevazišao je budžet od 96 milijardi dolara, što podrazumeva reviziju Pentagona.

АМЕРИКА ПРОБИЛА БУЏЕТ ЗА ПОПРАВКУ НУКЛЕАРНЕ РАКЕТЕ ЗА 40 ОДСТО: Пентагон ради ревизију, активира се посебан закон

Foto: Printskrin

Kako je Rojters preneo saopštenje vazduhoplovnih snaga SAD, novac opredeljen za program nuklearnog arsenala u septembru 2020. godine, pojele su inflacija i pandemija kovida-19.

Vazduhoplovstvo je obavestilo Kongres da su promene poput pravljenja većih silosa i prelaska na izdržljivije materijale, takođe povećale troškove.

Procene troškova pre pandemije sada su uvećane za najmanje 37 odsto i trenutno se procenjuju na više od 131 milijarde dolara.

Međutim, dalja ulaganja mogla bi da budu i veća do leta kada se očekuje da američki ministar odbrane završi reviziju.

Interkontinentalna balistička raketa "minuteman III" posebno je skupa za zamenu.

Radi na čvrsto gorivo, koja može da nosi tri do šest nezavisno usmerenih nuklearnih bojevih glava MK-12A. Maksimalni domet ove rakete je 13.000 kilometara.

Probijanje budžeta pokreće poseban zakon iz 1982. koji zahteva od Pentagona da formalno opravda Kongresu važnost programa u kojem su troškovi nabavke porasli za više od 25 odsto iznad norme, i da pokaže da nema alternative.

Program uključuje i kupovinu kamiona, komandnih zgrada i 659 projektila i nazvan je "Sentinel" i sprovodi se u više faza uključujući razvoj, dizajn i nabavku.

Sjedinjene Američke Države u novembru 2023. testirale su svoju interkontinetalnu balističku raketu "minuteman III" kao odgovor na nedavne ruske nuklearne vežbe masovne odmazde, ali ispitivanje je krenulo po zlu. U pitanju je bila treća, završna faza.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave