AMERIKA PRIZNAJE: Formira se novi svetski poredak

Novosti online

19. 01. 2024. u 17:18

SAD i druge zemlje imaju priliku da utiču na to kakav će biti svetski poredak koji se formira, a jedan deo strategije je i „zaštita od ruske agresije“, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

АМЕРИКА ПРИЗНАЈЕ: Формира се нови светски поредак

FOTO: EPA

Norveški političar, bišvi ministar spoljnih poslova te zemlje Borge Brende, koji je bio moderator sednice, rekao je da je nakon okončanja Hladnog rata uspostavljen određeni svetski poredak koji se zasnivao na „vladavini prava i demokratskim vrednostima“, ali da se sada stiče utisak da taj poredak više nije svetski i da se formira novi. On je upitao Salivana da li je moguće da se sačuvaju stare vrednosti.

-Zaista se formira neka vrsta novog svetskog poretka. U svakom slučaju, svetski poredak se uvek razvija i razvijao se od momenta okončanja Drugog svetskog rata. Došli smo do kraja jedne ere i početak druge. Imamo mogućnost da utičemo na to kako će izgledati taj novi svetski poredak, nova era. I, shodno tome, možemo da promenimo, nekako prilagodimo postojeće institucije, temelje odlazeće ere i da u sledeću eru ponesemo najvrednije principe, rekao je Salivan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je dodao, jedan deo te strategije je „zaštita od agresije Rusije“.

-Postoje i geoekonomska pitanja. Ovaj prelazni period takođe zahteva da se da reč, mogućnost da utiču na situaciju državama koje ranije nisu imale takvu mogućnost. Na primer, ove godine je Afrička unija ušla u G20. Čini mi se da je ovo jedan primer koraka u pravom smeru, rekao je savetnik predsednika SAD.

On je istakao da je jasno da nova realnost nije jednostavna – velike sile se međusobno takmiče, ali su istovremeno međusobno povezane.

-To znači da je potrebno ulagati ne samo u sebe, nego i u svoje saveznike kako bi zajedno pronašli rešenja za svetske probleme, poručio je Salivan.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija i Kina grade pravedan svetski poredak, dok zapadne zemlje čine sve da sačuvaju stari unipolarni svet koji im odgovara i od kojeg imaju koristi.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)