SAVEZNICI OSTAVLJAJU UKRAJINU NA CEDILU? Zapad neće ispuniti obećanje o dovoljnoj isporuci municije i oružja Kijevu

Francuska i Nemačka će pomagati Ukrajini koliko god to bude bilo potrebno i "sve dok se Rusija ne povuče".

САВЕЗНИЦИ ОСТАВЉАЈУ УКРАЈИНУ НА ЦЕДИЛУ? Запад неће испунити обећање о довољној испоруци муниције и оружја Кијеву

Foto: Vladimir Zelenski/Iks

To je bila zajednička poruka tokom prve posete inostranstvu novog francuskog ministra spoljnih poslova Stefana Sežurnea Berlinu, i nemačke šefice diplomatije Analene Berbok. Ali, stvari na terenu stoje drugačije.

Evropska unija neće ispuniti obećanje o isporuci milion komada municije Ukrajini, što ostavlja gorak ukus u Briselu i nekim evropskim prestonicama, u prvom redu u Berlinu. Nemački kancelar Olaf Šolc nedavno je oštro kritikovao evropski imobilizam u trenutku kada se sukob u Ukrajini približava ulasku u treću godinu.

Berlin namerava da udvostruči isporuku, ali smatra da je, generalno, evropski doprinos naoružavanju Kijeva mali. Šolc ističe da, bez obzira na to koliko bila velika nemačka pošiljka, to neće biti dovoljno da se garantuje bezbednost ove zemlje na duže staze, zbog čega je zatražio od zemalja članica da pojačaju isporuku oružja koja je, kako je istakao, "slaba".

Ova bezbednost, međutim, ima i šire aspekte, a stvari oko Šolcove zabrinutosti postaju jasne, kada se ima u vidu upravo otkriveni dokument o tajnoj pripremi Berlina za eventualni i imaginarni ruski napad. U javnost je procureo tajni dokument iz oblasti nemačke odbrane koji je preneo "Bild" i u kome se ističe da se "Bundesver" priprema za eventualni ruski napad na istočno krilo NATO. U to se uklapa i nedavni stav zvaničnog Stokholma da "Rusija ostaje pretnja za Švedsku."

Ima, međutim, i drugih stavova. Tako francuski antropolog Emanuel Tod u svojoj najnovijoj knjizi "Poraz Zapada" najavljuje gubitništvo zapadnih snaga u Ukrajini gde su građani izmoreni konfliktom i čije države saveznice počinju da se preispituju oko finansiranja. Tod poručuje da bi "poraz NATO bio pobeda Evrope".

- Amerikanci su upali u zamku u Ukrajini. Od 2005. godine stvorili su uslove, uz učešće Evropljana od 2014, za porast ukrajinskog nacionalizma. Činilo se da je pokazivao dovoljno znakova vitalnosti da bi se Rusija porazila. Ali, realnost je da SAD nisu imale materijalna sredstva da potpomognu ovaj rat, zato što joj je globalizacija oduzela kapacitet industrijske proizvodnje. Amerikanci su se već našli u situaciji da ne mogu da održe svoje obaveze da će snabdevati Ukrajinu oružjem, bez obzira na odluku Kongresa, jer Kongres glasa za slanje dolara, a ne ratuje se dolarima, već oružjem – kaže Tod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)