NOĆNA MORA UKRAJINACA: Ruski MIG-31K kada poleti cela zemlja dobije uzbunu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 01. 2024. u 06:41

DANA 13. decembra, udarni lovci ruskih vazduhoplovnih snaga mig-31K izveli su veliki udar balističkih raketa na ukrajinske vojne industrijske ciljeve, sa objektima za proizvodnju artiljerijskih granata od 155 mm i 152 mm i radionicama za bespilotne letelice.

НОЋНА МОРА УКРАЈИНАЦА: Руски МИГ-31К када полети цела земља добије узбуну (ВИДЕО)

Foto: EPA

Na meti su bile i fabrike baruta i postrojenja za proizvodnju municije kalibra 125 mm, a rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su svi udari bili uspešni.

Sa velikom većinom ukrajinske artiljerije i oklopa koji koriste sovjetske kalibre municije, zapadni saveznici imaju posebno poteškoće da nabave municiju kalibra 155 mm, 152 mm i 125 mm jer se ona ne proizvodi u velikoj meri u državama koje su orijentisane prema Zapadu. Neutralisanje ovih odbrambenih industrijskih ciljeva stoga ima potencijal da značajno pogorša ionako ogromnu nestašicu municije u ukrajinskoj vojsci, što u velikoj meri utiče na jedinice u dijapazonu od artiljerije do elitnih mehanizovanih brigada. Sposobnost Oružanih snaga Rusije da lansiraju balističke raketne napade na ukrajinske ciljeve značajno se povećala zbog povećanja proizvodnje rakete sa vazdušnim lansiranjem „H-47M2 kinžal“ i rakete zemlja-zemlja 9K720 koju koristi sistem „iskander-M“ – i za nekoliko puta u odnosu na pre početka rata.

Izveštaji Bele kuće ukazuju da je ovo dopunjeno nabavkom severnokorejskih balističkih projektila, pri čemu se korejska raketa KN-23B (KN-23B) smatra najopasnijom klasom taktičkih balističkih projektila koja je operativna bilo gde u Evropi.

Udar od 13. decembra podržan je napadima bespilotnih letelica i krstarećih raketa, pri čemu je Rusija od kraja 2022. godine sve više koristila posebno iranske bespilotne letelice „šehid-136“ – koje su se od 2023. godine proizvodile u Rusiji po licenci pod oznakom „Geran-2“. Ukrajinski mediji javili su da je u napadu bilo oko 40 projektila i da su pogodili ciljeve u oblastima Dnjepra i Sumskog. „H-47M2 kinžal“ je dosledno bio rezervisan za gađanje prioritetnih ciljeva, uključujući položaje na krajnjem zapadu Ukrajine zbog svog mnogo većeg dometa od drugih ruskih taktičkih balističkih projektila. „Kinžal“ može da gađa ciljeve udaljene do 2000 km od tačke lansiranja, zbog ogromne kinetičke i gravitacione potencijalne energije koju svakoj raketi daju lovci mig-31K, koji su najbrži i sa najvećim vrhuncem leta borbeni avioni sa posadom na svetu, danas.

Mig-31 mogu krstariti i brzinom većom od 2 maha – najvećom brzinom krstarenja od svih lovaca na svetu – i mogu da lete i koriste sve svoje oružje u bliskom svemiru. Ove performanse leta, u kombinaciji sa njihovim veoma visokim kapacitetom za nošenje oružja, čine mig-31 optimalnim avionom za raspoređivanje projektila „kinžal“.

Foto: Printscreen

Slično kao i korejski KN-23B, kao i „iskander-M“ na kome je zasnovan njegov dizajn, „kinžal“ koristi depresivnu polubalističku putanju i dizajniran je da ima veoma veliku terminalnu brzinu i sposobnost manevrisanja tokom celog svog leta. Ovi faktori među njima izuzetno otežavaju presretanje. Američki predsednik Džo Bajden je shodno tome izneo stav konsenzusa o klasi raketa kada je u martu 2022. godine, ubrzo nakon prve borbene upotrebe, rečeno da je efektivno „nemoguće zaustaviti“.

Iako su ukrajinski izvori tvrdili da su američke raketne baterije „patriot“ oborile rakete u značajnom broju, analitičari su to ozbiljno doveli u pitanje zbog operativnih ograničenja raketa „patriot“, kao i naprednih sposobnosti „kinžala“. Raketni sistemi „patrtiot“ su se vrlo često pokazali nesposobnim da presretnu napade bazičnim balističkim projektilima. I u Zalivskom ratu i tokom jemenskog udara balističkih raketa na Saudijsku Arabiju 2017. godine, često se izveštavalo da su rakete „patriot“ uspele da „priguše” velike napade, da bi kasnije istrage dokazale da su sistemi u potpunosti zakazali uprkos raketnim napadima koji su bili veoma daleko od sofisticiranih.

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

Očekuje se da će se slična otkrića u vezi sa ukrajinskim tvrdnjama o obaranju projektila „kinžal“ raketama „patriot“ pojaviti kada ovaj narativ bude imao željeni efekat na moral kako unutar zemlje, tako i u širem zapadnom svetu.

Ukrajinski izvori su naveliko izveštavali o velikim uspesima u njihovoj vazdušnoj kampanji, a najpoznatiji je pilot mig-29 „Duh Kijeva“, za koji se tvrdi da je oborio veliki broj mnogo naprednijih ruskih lovaca. Priča se na sličan način činila daleko od verodostojne, ali je na Zapadu ponovo izveštavana samo da bi se kasnije priznalo da je izmišljena da bi se ojačao moral i da nema osnova u stvarnosti.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024