TURSKA UZVRAĆA UDARAC: Novi vazdušni napadi na kurdske militatnte u Iraku i Siriji

Tanjug

13. 01. 2024. u 10:02

TURSKA je u danas izvela vazdušne napade na kurdske militante u susednom Iraku i Siriji, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

ТУРСКА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Нови ваздушни напади на курдске милитатнте у Ираку и Сирији

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ovi napadi dogodili su se nakon što je u petak u napadu na tursku vojnu bazu u Iraku ubijeno devet turskih vojnika, prenosi AP.

U petak uveče, kurdski napadači su pokušali da se infiltriraju u tursku vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na severu Iraka, ubivši pet vojnika. Još četvoro preminulo je kasnije od kritičnih povreda, a tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je takođe ubijeno 15 militanata.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje veruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja je vodila pobune protiv Turske od 1980-ih. Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je avion turske avijacije gađao mete u mestima Metina, Hakurk, Gara i Kandil u severnom Iraku, ali nije preciziralo koja područja u Siriji.

U saopštenju se navodi da su borbeni avioni uništili pećine, bunkere, skloništa i naftna postrojenja "kako bi eliminisali terorističke napade na naš narod i bezbednosne snage i da bi osigurali našu graničnu bezbednost".

Ministarstvo je dodalo da su mnogi kurdski militanti ubijeni u napadima.

- Borićemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i van naših granica - napisao je Hakan Fidan, ministar spoljnih poslova Turske, u objavi na platformi X.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja saopštio je da je policija uhapsila 113 osoba osumnjičenih za veze sa PKK posle racija u 32 turske provincije.

Nije bilo komentara PKK, vlade u Bagdadu ili administracije u poluautonomnom severnom kurdskom regionu u Iraku povodom ovog napada.

BONUS VIDEO: "JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI": Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024