UKRAJINSKI GENERAL: Sa 120 lovaca F-16, garantovano imamo stopostotni učinak protiv svih ruskih pretnji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 01. 2024. u 22:54

PRVA serija borbenih aviona F-16 koji bi mogli da budu dostavljeni Ukrajini u okviru zapadne vojne pomoći poboljšaće kvalitet ukrajinske PVO. Istovremeno, 60 aviona će moći da čine „opšti vazdušni štit“.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ: Са 120 ловаца Ф-16, гарантовано имамо стопостотни учинак против свих руских претњи (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ako Ukrajina dobije 120 aviona F-16, to će joj dati „niz ozbiljnih strateških prednosti“. Ovo mišljenje je, u ekskluzivnom intervjuu ukrajinskom dnevniku Obozrevatelj, izneo načelnik Spoljne obaveštajne službe Ukrajine od 2005. do 2010. godine, armijski general Mikola Malomuž.

-Ako dobijemo dve eskadrile aviona F-16, odnosno 24 aviona, situacija će se popraviti, ali samo na taktičkom nivou. Moći ćemo da oborimo dodatne rakete, tvrdi on.

Istovremeno, Malomuž naglašava: „Međutim, toliki broj F-16 neće moći da nam garantuje da ćemo moći da oborimo sve rakete. Da bismo dobili unitarni vazdušni štit, potrebno nam je oko 60-70 lovaca F-16″.

-Ako govorimo o ozbiljnim strateškim perspektivama, potrebno nam je 120 aviona. To će garantovati 100 odsto pogodaka svih ruskih pretnji, rekao je general. „Ovo će nam dati priliku da obaramo neprijateljske projektile, avione, brodove koji nose rakete na moru“, uveravao je on.

Foto USAF/Staff Sgt. Sarah M. McClanahan

U tom kontekstu, general je precizirao da će se avioni F-16 koristiti prvenstveno za uništavanje vojnih objekata Rusije. Sa druge strane, saveznici Kijeva su postavili uslov da ne udaraju na rusku teritoriju, objasnio je Malomuž.

Tako je u vazduhoplovstvu odlučujući faktor broj letelica i obučenih pilota“, zaključio je on.

NATO POZITIVNO OCENjUJE PRIPREME ZA RASPOREĐIVANjE F-16 U UKRAJINI

Kasnije, na vanrednom sastanku Saveta Ukrajina-NATO, savezničke države dale su pozitivnu ocenu u vezi sa pripremama za raspoređivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajini.

Natalija Halibarenko, šefica ukrajinske misije pri NATO, saopštila je ovu informaciju tokom onlajn informativne sesije sa ukrajinskim medijima, prenela je agencija Ukrinform 10. januara.

Ukrajinski piloti prolaze obuku za lovce F-16 i u SAD i u EU, dok pripreme za dolazak F-16 2024. obuhvataju pripremu aerodroma u Ukrajini. Opremljena avionima američke proizvodnje F-16, Ukrajina teži da postigne nadmoć u vazduhu nad ruskim vazduhoplovstvom.

-Među zemljama koje učestvuju u koaliciji F-16 vodila se diskusija o tome gde smo danas. Uglavnom, sve ide po planu. Nastavlja se obuka i priprema pilota, osoblja zaduženog za održavanje, kurseve jezika i pripremu infrastrukture, odnosno date su pozitivne ocene u vezi sa tim, naveo je diplomata.

Ona je istakla politički značaj sadašnjeg sastanka Saveta Ukrajina-NATO, napominjući predstojeće diskusije o finansijskoj pomoći na sastanku Evropskog saveta 1. februara i sastanku ministara odbrane NATO sredinom februara, sa pridruženim sastankom Kontakt grupe za odbranu u Ukrajini, poznat kao Reunion u Ramstein formatu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

OFICIR SBU PREDVIĐA UDARE RUSKIH ORUŽANIH SNAGA NA AVIONE F-16

U doglednoj budućnosti će se nastaviti masovni raketni napadi Oružanih snaga Rusije na ciljeve na teritoriji Ukrajine, tvrdi ukrajinski vojni ekspert, pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u penziji Oleg Starikov.

Prema analitičaru, ruska vojska je nedavno izvela dve vazdušne operacije velikih razmera, koje je nazvao „klasičnim“. Takve operacije će, smatra Starikov, trajati još mesec, a možda i dva meseca.

Trenutno ruska vojska cilja napade na objekte ukrajinske vojne industrije. Penzionisani oficir SBU predviđa udare ruskih oružanih snaga na avione F-16 ako se pojave na ukrajinskim aerodromima. Oni će verovatno biti uništeni ruskim udarima.

Osim toga, vojni analitičar smatra da će se u budućnosti ruske trupe fokusirati na udare po pozicijama Oružanih snaga Ukrajine na liniji borbenog dodira. Starikov je rekao da će Oružane snage Rusije početi da izvode vazdušne operacije „do operativne dubine“ na liniji fronta, pokušavajući da nanesu maksimalnu štetu ukrajinskim brigadama koje se tamo nalaze.

Ranije su mnogi zapadni vojni eksperti primetili da su najnoviji napadi ruskih oružanih snaga na vojnu infrastrukturu Ukrajine postali veoma bolni.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, čak je održao veoma emotivan govor u Vrhovnoj radi, što ukazuje na značajne gubitke i ozbiljnu štetu ukrajinskoj vojsci nakon ovih raketnih napada.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije