KO JE KOGA PODRŽAO? Planeta podeljena oko sukoba Huta sa SAD i Britanijom

Novosti online

12. 01. 2024. u 17:26

SJEDINjENE Države i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su seriju napada na Jemen protiv pobunjenika Huta koji su povezani sa Iranom, a koji ciljaju međunarodne brodove u Crvenom moru.

КО ЈЕ КОГА ПОДРЖАО? Планета подељена око сукоба Хута са САД и Британијом

Foto: Depositphotos

Huti, koji podržavaju palestinsku grupu Hamas, nazvali su napade "varvarskim" i upozorili da će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu, kao i američke i britanske brodove. Saopšteno je d aje u udarima poginulo pet njihovih pripadnika, dok je šest povređeno.

U nastavku navodimo kako je svet reagovao na napade na Jemen.

Iran

- Napadi se dešavaju u nastojanju da se pruži puna podrška SAD i Velike Britanije u poslednjih 100 dana za ratne zločine cionističkog režima protiv palestinskog naroda i opkoljenih građana Gaze - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

- Ovi napadi su jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenje međunarodnih zakona - rekao je portparol Ministarstva Naser Kanani.

Saudijska Arabija

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na uzdržanost i "izbegavanje eskalacije" nakon napada i saopštilo da prati situaciju sa "velikom zabrinutošću".

- Kraljevina naglašava važnost održavanja bezbednosti i stabilnosti regiona Crvenog mora, jer je sloboda plovidbe u njemu međunarodni zahtev - navodi se u saopštenju.

Turska

Predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je udare i rekao da SAD i Velika Britanija "pokušavaju da pretvore Crveno more u more krvi".

- Svi ovi akti su nesrazmerna upotreba sile - kazao je on, dodajući da „Izrael takođe pribegava ovoj nesrazmernoj upotrebi sile u Palestini“.

Jordan

- Izraelska agresija na Gazu i njeno kontinuirano činjenje ratnih zločina protiv palestinskog naroda i nekažnjeno kršenje međunarodnog prava odgovorni su za rastuće tenzije u regionu. Stabilnost regiona i njegova bezbednost usko su povezani - rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi.

- Međunarodna zajednica je na humanitarnoj, moralnoj, pravnoj i bezbednosnoj raskrsnici. Ili će preuzeti svoje odgovornosti i okončati arogantnu agresiju Izraela i zaštititi civile, ili će dozvoliti izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i njegovim ekstremističkim ministrima da nas uvuku u regionalni rat koji ugrožava svetski mir - dodao je.

NATO

- Ovi napadi su bili odbrambeni i osmišljeni da očuvaju slobodu plovidbe na jednom od najvitalnijih plovnih puteva na svetu. Napadi Huta moraju da stanu - rekao je portparol vojne alijanse.

- Hute podržava, snabdeva i opremlja Iran. Dakle, Teheran ima posebnu odgovornost da obuzda svoje zastupnike - dodao je portparol.

NATO nije bio umešan u napad, ali su SAD i Velika Britanija deo alijanse, dok su im još dve članice NATO-a, Holandija i Kanada, pružile podršku.

Hezbolah

Libanska grupa Hezbolah, koja je saveznik Irana i Huta, rekla je da američka agresija potvrđuje da je Vašington u „punom partnerstvu“ sa Izraelom.

- SAD su punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu - navodi se u saopštenju grupe.

Hamas

Osuđujući napade, Hamas je u saopštenju naveo daće vlade SAD i Velike Britanije snositi odgovornost za uticaj njihovog napada na bezbednost regiona.

Palestinski islamski džihad

Palestinska grupa Islamski džihad sa sedištem u Gazi saopštila je da eskalacija potvrđuje da američka administracija "vodi rat genocida protiv palestinskog naroda u Gazi".

- Pozivamo narod arapske i islamske nacije da preduzme akciju u odbacivanju agresije na Jemen, koja je ustala u odbranu Gaze i svetih mesta muslimana u Palestini - navodi se.

Rusija

Rusija je rekla da napadi krše međunarodno pravo i pogrešno sprovode rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je zahtevala od Huta da prestanu sa napadima na brodske puteve.

- Američki vazdušni udari na Jemen još jedan su primer izopačenosti rezolucija Saveta bezbednosti UN od strane Anglosaksonaca - rekla je Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova je dodala da napadi pokazuju "potpuno nepoštovanje međunarodnog prava" i da "eskaliraju situaciju u regionu".

Francuska

Francuska je ponovo osudila napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, pozivajući na njihovo obustavljanje.

- Zbog tih oružanih akcija Huti snose izuzetno ozbiljnu odgovornost za eskalaciju u regionu - navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Nemačka

emačka spoljna kancelarija saopštila je da su udari imali za cilj da spreče dalje napade.

- Naš cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru - objavilo je ministarstvo na Iksu.

Španija

Španija neće vojno intervenisati u regionu Crvenog mora iz „posvećenosti miru“ i svaka zemlja koja to učini moraće da odgovara za svoje postupke, rekla je ministarka odbrane Margarita Robles nakon napada SAD i Velike Britanije na Jemen.

Ističući da Madrid ne osuđuje postupke drugih zemalja u Crvenom moru, ona je rekla: „Svaka zemlja mora da da objašnjenja za svoje postupke. Španija će uvek biti posvećena miru i dijalogu".

Belgija

Belgija radi sa svojim partnerima u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama na obnavljanju bezbednosti u regionu Crvenog mora i izbegavanju bilo kakvog prelivanja, rekao je belgijski ministar spoljnih poslova Hadža Lahbib na Iksu.

- Napadi Huta koji su u toku predstavljaju stvarnu opasnost za stabilnost regiona i predstavljaju eskalaciju koja nikome ne koristi - napisala je ona.

Holandija

- Američko-britanska akcija je zasnovana na pravu na samoodbranu, ima za cilj da zaštiti slobodan prolaz i fokusirana je na deeskalaciju. Holandija, sa svojom dugom istorijom pomorske zemlje, pridaje značajan značaj pravu slobodnog prolaza i podržava ovu ciljanu operaciju - rekao je premijer Mark Rute.

Danska

Danska u potpunosti podržava američke i britanske napade, navodi se u izjavi danskog ministra spoljnih poslova Larsa Lokea Rasmusena.

Oman

Oman je osudio vojnu akciju "prijateljskih zemalja", preneli su državni mediji. Ministar spoljnih poslova Badr Albusaidi rekao je da je napad bio protivan savetu njegove zemlje i da će samo doliti ulje na izuzetno opasnu situaciju.

UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog posledica napada na brodarstvo u Crvenom moru, saopštila je zvanična novinska agencija te zalivske države.

UAE su takođe istakli važnost očuvanja bezbednosti u regionu i interesa svojih zemalja.

Amerika

Lider republikanaca u Senatu SAD Mič Mekonel pozdravio je operacije koalicije predvođene SAD protiv „terorista Huta koje podržava Iran, odgovornih za nasilno ometanje međunarodne trgovine u Crvenom moru i napade na američka plovila“.

- Odluka predsednika Bajdena da upotrebi vojnu silu protiv ovih iranskih zastupnika je zakasnila. Nadam se da ove operacije označavaju trajnu promenu u pristupu Bajdenove administracije Iranu i njegovim zastupnicima - rekao je on.

Demokratski predstavnik SAD Ro Kana rekao je da predsednik Džo Bajden „mora da dođe u Kongres pre nego što započne napad protiv Huta u Jemenu i uključi nas u još jedan bliskoistočni sukob“.

- To je član 1 Ustava. Zalagaću se za to bez obzira na to da li je demokrata ili republikanac u Beloj kući - naveo je on.

Demokratski predstavnik SAD Val Hojl naglasio je da „vazdušne napade nije odobrio Kongres".

- Ustav je jasan - Kongres ima isključivu vlast da odobri vojno učešće u prekomorskim sukobima. Svaki predsednik mora prvo da dođe u Kongres i zatraži vojno ovlašćenje, bez obzira na partiju - istakao je Hojl.

Britanija

Britanski član parlamenta i bivši lider Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da je vojna akcija u Jemenu „nepromišljen čin eskalacije koji će izazvati samo još više smrti i patnje“.

- Potpuno je sramotno što Parlament nije ni konsultovan. Kada ćemo naučiti iz svojih grešaka i shvatiti da rat nije odgovor? - napisao je Korbin na Iksu.

Britanska nezavisna članica parlamenta Dajan Abot rekla je da je u vreme kada bi vlada Velike Britanije trebalo da podrži prekid vatre u Gazi ona poslala „mlazne lovce da podrže SAD protiv Huta“.

- Nema odobrenja parlamenta i nema ideje gde će se sve završiti - rekla je Abot na Iksu.

BONUS VIDEO: JEMENSKI HUTI U RATNOJ AKCIJI - Gađali dva izraelska broda u Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!