RAT U IZRAELU: Iz UN-a poručili - Ako ne reagujemo, ostaće neizbrisiv trag u našem čovečanstvu

Novosti online

12. 01. 2024. u 10:13 >> 22:12

SUKOB Izraela i Hamasa – 98. dan. Nastavlja se postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN. SAD i Britanija napale položaje Huta u Jemenu.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Из УН-а поручили - Ако не реагујемо, остаће неизбрисив траг у нашем човечанству

Foto: Shutterstock

Grifits uznemiren izjavama izraelskih ministara o iseljenju Palestinaca

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits, na brifingu Savetu bezbednosti UN, ponovo je pozvao na prekid vatre u Gazi.

Grifits je rekao i da je "duboko uznemiren" nedavnim izjavama izraelskih ministara o planovima za podsticanje masovnog iseljenja palestinskih civila iz Gaze.

- Ako ne reagujemo, to će ostaviti neizbrisiv trag u našem čovečanostvu - naveo je Grifits.

Gaza ponovo u mraku

Novi prekid komunikacija u Gazi usled izraelskih napada, saopštio je glavni operater "Paltel".

Izrael se nagodio sa Katarom o isporuci lekova taocima u Gazi

Izrael je sklopio sporazum sa Katarom koji će omogućiti isporuku lekova taocima koje Hamas drži u Gazi, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U saopštenju se navodi da će lekovi biti dati taocima "u narednih nekoliko dana".

Za 24 sata ubijen 151 Palestinac

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je ubijen 151 Palestinac, a njih 248 povređeno u protekla 24 sata u Pojasu Gaze.

Ukupan broj stradalih Palestinaca od početka sukoba, 7. oktobra u izraelskim napadima porastao na 23.708, dok je njih 60.005 ranjeno, navodi Ministarstvo.

Nemačka oštro odbacuje optužbe da Izrael čini genocid

Nemačka vlada oštro odbacuje optužbe pred Haškim sudom da Izrael čini "genocid" u Gazi i upozorava na "političku instrumentalizaciju" optužbe.

Portparol vlade Nemačke Štefen Hebestrajt navodi u saopštenju da se Izrael "branio" nakon "nehumanih" napada Hamasa 7. oktobra.

- U svetlu istorije Nemačke i zločina protiv čovečnosti, nemačka vlada je posebno posvećena Konvenciji [UN] o genocidu", potpisanoj 1948. godine nakon Holokausta - kaže Hebestrajt.

Prema njegovim rečima, Konvencija o genocidu je ključni instrument prema međunarodnom pravu za sprečavanje novog holokausta.

- Čvrsto stojimo protiv političke instrumentalizacije Konvencije - naveo je Hebestrajt.

Ističe da nemačka vlada "odlučno i izričito odbacuje optužbe za genocid" protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Nemačka vlada, u međuvremenu, saopštila da će pred sudom u Hagu izneti svoje mišljenje o "neosnovanim" optužbama na račun Izraela, kao treća strana u sudskom postupku.

UN: Izrael nam "sistematski uskraćuje" pristup severu

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da joj izraelske vlasti "sistematski uskraćuju pristup" severnoj Gazi zbog isporuke pomoći, što je značajno ometalo humanitarnu operaciju

- Operacije na severu postaju sve komplikovanije. Izrael nas sistematski odbija da pristupimo severu, naročito kad su u pitanju bolnice - navela je kancelarija UN. 

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava prethodno je saopštila da je Izrael više puta prekršio međunarodno humanitarno pravo od kada je pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze.

Kac Erdoganu: Nismo zaboravili genocid nad Jermenima

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odgovorio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji je prethodno naveo da je dostavio dokaze Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji idu u korist tužbi Južnoafrike Republike da je Izrael  počinio genocid nad Palestincima.

- Predsednik Turske, zemlje koja je izvršila genocid nad Jermenima i mislila  da će svet ćutati o tome, 'ponosan' je što je Haškom tribunalu predao materijale u kojima se Izrael optužuje za genocid. Vi ste pravi počinioci genocida - odvorio je Kac.

Bolnica Šifa delimično u funkciji

Bolnica El Šifa, najveća u Pojasu Gaze, delimično je u funkciji, nakon što su pre dve nedelje predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) došli u tu zdravstvenu ustanovu.

Direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da je njihov tim u El Šifi javio da su delimično uspostavljene usluge u palestinskoj bolnici, nakon što joj je SZO isporučila gorivo i medicinske potrepštine.

Južnoafrički advokat: Izrael nije uspeo da opovrgne naše tvrdnje

Ministar pravde Južnoafričke Republike Ronald Lamola izjavio je da Izrael nije predstavio dokaze protiv tvdnje njegove zemlje da čini genocid nad Palestincima u Gazi.

- Izrael nije uspeo da opovrgne ubedljiv slučaj Južne Afrike koji je iznet pred Međunarodnim sudom pravde. Stojimo pri činjenicama, zakonu i svim dokazima koje smo podneli - kaže Lamola.

IDF: Od početka rata uništeno više od 700 raketnih bacača Hamasa

Izraelsko vazduhoplovstvo i trupe koje deluju u Pojasu Gaze uništile su više od 700 Hamasovih raketnih bacača od početka kopnene ofanzive, saopštile su IDF

IDF tvrde da su kopnene snage zaplenile stotine raketa, uključujući projektile dugog dometa

Erdogan: Turska pruža dokaze Međunarodnom sudu pravde, verujem da će Izrael biti osuđen

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja dostavlja dokaze za slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) za genocid koji je navodno počinjen u Pojasu Gaze.

- Verujem da će Izrael biti osuđen. Verujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde - rekao je Erdogan i dodao da će Turska nastaviti da pruža dokumenta, uglavnom vizuelna, o uticaja rata na Gazu, prenosi Rojters.

OHCHR: Izrael više puta prekršio međunarodno pravo tokom ofanzive u Pojasu Gaze

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je Izrael više puta prekršio međunarodno humanitarno pravo od kada je pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Portparol OHCHR Elizabet Trosel rekla je da je Izrael više puta prekršio osnovne principe međunarodnog humanitarnog prava i da je ta kancelarija već ukazivala na to da izraelske snage prilikom napada na Pojas Gaze ne vode računa o razlikovanju ciljeva, proporcionalnosti i merama za zaštitu civila, prenosi Rojters.

Visoki komesar je naglasio da kršenje tih obaveza predstavlja rizik za pozivanje na odgovornost za ratne i druge zločine, navela je Trosel.

Izrael pred MSP: Izraelske vojne akcije u Gazi su samoodbrana od Hamasa

Izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija, izjavio je danas pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker na otvaranju drugog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

Beker je rekao da je Južna Afrika u četvrtak tokom prvog dana saslušanja pred MSP iznela, kako je naveo, priču koja iskrivljuje činjenice, optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

"Ukoliko je bilo dela genocida, ona su počinjena protiv Izraela", naveo je Beker, a prenosi Rojters.

Beker je pozvao MSP da odbije zahteve Južne Afrike za hitan završetak izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Zahtevi Južne Afrike za momentalno zaustavljanje izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze učinili bi da Izrael ostane bez odbrane i zbog toga podnošenjem te predstavke Pretorija nastoji da osujeti "inherentno pravo Izraela da se odbrani", istakao je Beker.

IDF: U Kan Junisu ubijen jedan od vodećih komandanata Hamasa

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su njihovi pripadnici tokom operacija u Kan Junisu ubili desetine operativaca Hamasa među kojima i komandanta elitne jedinice Nukba, za kojeg tvrde da je učestvovao u prvom napadu 7. oktobra 2023. godine, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael iznosi odbranu pred MSP

Izrael će danas odgovoriti na optužbe koje je Južna Afrika iznela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze predstavlja navodni genocid.

Južna Afrika, koja je u decembru podnela tužbu MSP, zatražila je u četvrtak od sudija da nalože Izraelu da odmah zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze.

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Izrael je ceo slučaj nazvao "apsurdnim" i optužio Južnu Afriku da igra ulogu "đavoljeg advokata" za Hamas.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)