IZRAEL PRELAZI NA SPECIJALNE OPERACIJE U GAZI: Ministar odbrane Joav Galant najavljuje novu fazu rata na severu enklave

A. V. V.

09. 01. 2024. u 07:00

IZRAELSKA vojska (IDF) ušla je u sledeću fazu rata na severu Pojasa Gaze, objavio je ministar odbrane Izraela Joav Galant, najavljujući da će se sada preći sa intenzivne faze rata na različite vrste specijalnih operacija.

ИЗРАЕЛ ПРЕЛАЗИ НА СПЕЦИЈАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У ГАЗИ: Министар одбране Јоав Галант најављује нову фазу рата на северу енклаве

Tanjug

- Blizu smo sledeće faze na severu, uključujući grad Gazu, gde su izraelske snage u velikoj meri uspostavile kontrolu - rekao je Galant za "Volstrit džornal".

Osvrćući se na na veliki broj poginulih civila u palestinskoj enklavi, Galant je istakao da će izraelska vojska morati da prilagodi svoju taktiku.

Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken nastavio je juče svoju bliskoistočnu turneju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se susreo sa vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. Blinken je juče posetio i Jordan i Katar gde je pokušao da uveri lidere tih arapskih država da se SAD protive raseljavanju Palestinaca izvan Pojasa Gaze. On je predočio da umesto toga zvanični Vašington želi da muslimanski susedi Izraela igraju aktivnu ulogu u organizovanju buduće vlasti u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani poručio je da glavne članice G7 sarađuju sa Izraelom na postizanju skorog završetka rata u Pojasu Gaze i na smanjenju broja civilnih žrtava, što je, kako tvrdi, apsolutni cilj.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poručila je, u međuvremenu, da je bila primorana da otkaže misiju dopremanja medicinskih zaliha na sever Pojasa Gaze zato što joj nije garantovana bezbednost tokom isporuke. SZO je navela da je već četiri puta od 26. decembra morala da otkaže planiranu misiju.

- Prošlo je 12 dana otkako smo poslednji put uspeli da stignemo do severne Gaze. Jako bombardovanje, ograničenja kretanja i prekinuta komunikacija čine gotovo nemogućim redovnu i bezbednu isporuku medicinske opereme širom Gaze, posebno na severu - saopštila je SZO.

Za to vreme u napadu IDF na jug Libana ubijen je zamenik komandanta Hezbolahove elitne jedinice Radvan, potvrđeno je juče iz tri dobro upoznata bezbednosna izvora koji su poginulog oficira Hezbolaha identifikovali kao Visama al Tavila.

Pogibija viskog zvaničnika Hezbolaha mogla bi dodatno da zakomplikuje situaciju na Bliskom istoku koji preti da preraste u regionalni sukob. Generalni sekretar Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah već nekoliko puta je upozorio Izrael da ne pokreće rat u Libanu.

- Ko god pomisli na rat sa nama, poručujem mu ukratko da će zažaliti - zapretio je Nasralah.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)