SVE KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU: Bajden preti Hutima; NATO saveznici neće protiv Huta sa Amerikancima; Baza SAD na meti raketa (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 01. 2024. u 07:54 >> 23:47

AMERIKA, Velika Britanija i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu. Ovo je prvi udar na Hute otkako je ta grupa počela da ispaljuje bespilotne letelice i rakete na teretne brodove u Crvenom moru u novembru. Huti poručuju da će SAD i Velika Britanija platiti visoku cenu "za očiglednu agresiju".

СВЕ КЉУЧА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Бајден прети Хутима; НАТО савезници неће против Хута са Американцима; База САД на мети ракета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva. U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila.

Zvaničnici su rekli da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Holandija pružile podršku operaciji i da je gađano više desetina lokacija.

 

Ministar odbrane poručio Zapadu da napusti region

Privremeni ministar odbrane Jemena, general-major Muhamed Naser El Atifi, poručio je danas da što duže traje rat protiv palestinskog naroda u Gazi, to će biti više "iznenađenja" u pogledu podrške Palestini i njenom otporu u Pojasu Gaze.

Foto printskrin national interest

Pentagon: Ispalili smo više od 100 projektila

SAD i Britanija napali su skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 komada municije, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims, što je više nego što je ranije objavljeno.

Bajden preti Hutima

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je danas jemenske Hute "terorističkom grupom", nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli desetine vazdušnih napada širom Jemena.

Bela kuća neće rat sa Hutima

SAD ne žele rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu dodatne akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru, saopštila je danas Bela kuća.

Tanjug

NATO saveznici neće protiv Huta sa Amerikancima

Francuska i Španija pridružile su se danas Italiji u odluci da ne učestvuju u američkim i britanskim napadima na Hute u Jemenu i nisu čak ni potpisale saopštenje 10 zemalja koje opravdava napad.

Foto: EPA

Huti greškom gađali tanker sa ruskom naftom

Pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti greškom su danas gađali tanker koji je prevozio rusku naftu kod Jemena, saopštila je britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Embrej.

Foto: EPA

Ispaljena raketa na brod u Crvenom moru

Jedna raketa je ispaljena danas na brod u Crvenom moru, južno od Jemena, saopšteno je iz Organizacije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO).


Bela kuća: Procenjujemo učinak američko-britanskih napada

SAD procenjuju uticaj američko-britanskih vazdušnih napada na Hute u Jemenu, koji su ciljali sposobnost militanata koje podržava Iran da skladište, lansiraju i vode svoje rakete ili dronove, rekao je u portparol Bele kuće Džon Kirbi.

-Još radimo na proceni stvarnog učinka napada na sve mete. Mislim da ćemo u narednim satima imati bolji uvid u razmere štete koje specifičnosti štete nanete ovde, rekao je Kirbi u intervju za Em-Es-En-Bi-Si.

Foto US NAVY



Irak: Bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati sukobe u regionu

Irak je saopštio da je američko i britansko bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati intenzitet sukoba u regionu.

-Ovo (bombardovanje) će stvoriti haos i povećati intenzitet sukoba u regionu, rekao je za Sputnjik savetnik za medije iračkog premijera Hišam al Rikabi.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je "neopravdana agresija, lišena bilo kakvog međunarodnog legitimiteta u odnosima sa suverenim državama".

 

UKMTO primio izveštaj o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena

Organizacija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) primila je u utorak izveštaj o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena.

Foto: Tanjug/AP

U savetodavnoj beleški UKMTO navodi se da je prijavljen incident na oko 170 kilometara jugoistočno od jemenske luke Aden i da vlasti sprovode istragu, preneo je Rojters.

Pobunjena jemenska militantna grupa Huti, koje podržava Iran i koji kontrolišu veći deo Jemena, napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru od 19. novembra iz, kako navode, protesta protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi.


SAD uvele sankcije kompanijama iz Hongkonga i UAE koje finansiraju Hute

SAD su uvele sankcije usmerene na isporuke robe za finansiranje iranskih snaga Kuds i jemenskih Huta, dok Vašington pojačava pritisak na tu militantnu grupu koju podržava Teheran zbog napada na međunarodne brodove.

Američko Ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije kompaniji sa sedištem u Hongkongu i drugoj sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje isporučuju iransku robu u ime Huta koje podržavaju iranske snaga Kuds koji je već pod sankcijama SAD.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da je prihod od prodaje robe išao Hutima kao podrška njihovim napadima na međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

"SAD nastavljaju da preduzimaju mere protiv ilegalnih iranskih finansijskih mreža koje finansiraju Hute i omogućavaju njihove napade“, rekao je zamenik američkog ministra finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson, prenosi Rojters.
 


Kombinovane pomorske snage upozoravaju brodove da izbegavaju moreuz Bab el Mandeb

Kombinovane pomorske snage (CMF) upozorile su sve brodove izbegavaju moreuz Bab el Mandeb, navodi se u poruci koja je prosleđena svim članovima Međunarodnog udruženja nezavisnih vlasnika tankera (INTERTANKO).

Foto Facebook USS George H.W. Bush (CVN 77)

-Očekuje se da će period koji predstavlja pretnju po isporuke trajati nekoliko dana, navodi se u poruci u koji je Rojters imao uvid.

CMF je multinacionalno pomorsko telo koje predvode SAD iz Bahreina, ima 39 članica, uključujući NATO i evropske države, zemlje regiona i druge države.

INTERTANKO predstavlja najveći deo svetske nezavisne tankerske flote, sa oko 185 nezavisnih kompanija članica koje obuhvataju više od 4.000 plovila.


SOHR: Proiranske grupe u Siriji gađale američku bazu, pogođene kuće raseljenih

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji (SOHR) objavila je da su grupe koje podržava Iran ispalile više od šest projektila na američku bazu u gasnom polju Koniko na severu sirijskog sela Deir Ezor.

Foto: Tanjug/AP

Prema neimenovanim izvorima SOHR, neki od projektila su pogodili civilne kuće u selu El Azbah u blizini gasnog polja Koniko, što je napravilo materijalnu štetu.

U selu El Azbah smešteni su raseljeni ljudi iz sela Hatlah, Hašam, Marat, El Saleihajah, El Husainajah, Tabajah i Mazlum koja kontrolišu milicije koje podržava Iran.

Dodaje se da je SOHR od 19. oktobra dokumentovala 88 napada koje su izvršile milicije koje podržava Iran na baze koalicije u različitim oblastima širom Sirije.

 

Erdogan: Pokušavaju da pretvore Cveno more u more krvi

- Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo pokušavaju da pretvore Crveno more u more krvi. Vidimo sa se Huti vrlo uspešno brane od tih udara - rekao je Erdogan, dodavši da su udari zapadnih sila "disproporcionalno korištenje sile".

Britanska vlada: Odluka o napadu na Hute u skladu sa međunarodnim pravom

Britanska vlada saopštila je danas da je odluka o napadu na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu u skladu sa međunarodnim pravom.

Na sajtu britanske vlade se navodi da je Velikoj Britaniji, prema međunarodnom pravu, dozvoljeno da koristi silu u okolnostima u kojima je delovanje u samoodbrani jedino izvodljivo sredstvo za suočavanje sa stvarnim ili potencijalno skorim oružanim napadom i gde je upotreba sile neophodna i proporcionalna.

Dokument objavljen na sajtu vlade je nazvan "Sažetak pravne pozicije britanske vlade: Legitimitet vojne akcije Velike Britanije nad objektima Huta u Jemenu".

Na sajtu se navodi da će britanska vlada obavestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o akcijama koje je preduzela. 

Vlada podseća da Huti već duže vreme izvode napade na brodove u Crvenom moru i da su, između ostalih, meta napada bila i plovila pod britanskom zastavom, kao i plovila mnogih drugih država.

To je kulminiralo napadom na brod Diamond koji je uključivao više dronova, ističe vlada, procenjujući da će se napadi nastaviti, ukoliko se ne preduzmu mere za njihovo odvraćanje.

Zakonito je preduzeta vojna intervencija na pažljivo identifikovane mete da bi se smanjile sposobnosti Huti i odvratili dalji napadi, napominje britanska vlada.

Rusija je prethodno saopštila da je napad na Jemen izvršen bez
mandata UN i da je zbog toga, kako je navela, "ilegalna avantura" SAD i saveznika.

Kremlj: Udari SAD i Britanije na Jemen nelegitimni iz ugla međunarodnog prava

Kremlj je danas ocenio da su američki i britanski udari na Jemen nelegitimni iz ugla međunarodnog prava i da nedavno usvojena rezolucija Saveta bezbednosti koja osuđuje napade jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru ne može da ih opravda.

- Rusija osuđuje američke i britanske udare na Jemen - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Peskov je naglasio da su sa stanovišta međunarodnog prava ti udari nelegitimni i da se Kremlj pridržava upravo tog stava.

On je istakao da je Savet bezbednosti UN ranije doneo rezoluciju koju su predložile SAD, a koja osuđuje napade jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru i zahteva da se oni odmah prekinu. 

Foto: EPA

Za dokument je glasalo 11 članica Saveta bezbednosti UN, dok su četiri zemlje, uključujući Rusiju, bile uzdržane. 

- Bili smo uzdržani. Zemlje koje su izvele napad pokušale su da opravdaju svoje postupke kao zakonite. Međutim, nisu uspele jer usvojena rezolucija nikome ne daje pravo da izvodi udare - naglasio je portparol Kremlja.

Peskov je dodao da je Rusija više puta pozivala Hute da prestanu sa napadima, za koje smatra da su "krajnje pogrešni".

SAD i Britanija izvele su tokom noći vazdušne i pomorske napade na položaje Huta na više lokacija u Jemenu, a američki zvaničnici saopštili su da su udari imali za cilj vojne kapacitete Huta i da je nastojano da u njima bude izbegnuta kolateralna šteta.

Italija odbila da učestvuje u napadu na Hute

Italija je odbila da učestvuje u američkim i britanskim napadima na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu, rekao je danas neimenovani izvor iz italijanske vlade za Rojters.

Foto Tanjug/AP

Izvor je istakao da Italija više voli da vodi mirovnu politiku u regionu Crvenog mora.

Više o tome OVDE.

Koje su oružje koristili Amerikanci i Britanci protiv Huta?

Prema prvim izveštajima, primarno oružje napada bila je krstareća raketa Tomahavk. Za sada je poznato da su korišćeni derivati rakete UGM-109E Tomahavk Land Attack Missile (TLAM Block IV) lansirane sa brodova i podmornica.

Tomahavk je razvijen 1970-ih i 1980-ih kao strateška krstareća raketa naoružana nuklearnom bojevom glavom namenjena za lansiranje iz aviona (prvenstveno strateških bombardera). Ubrzo je razvijena varijanta sa klasičnom bojevom glavom.

Si-en-en tvrdi da su krstareće rakete Tomahavk lansirane sa američke strateške podmornice USS Florida (SSBN-728). USS Florida je jedna od četiri podmornice klase Ohajo koje su 1990-ih pretvorene iz podmornica sa balističkim projektilima sa nuklearnim bojevim glavama u podmornice za napade krstarećim raketama. Ovo je rezultiralo izuzetno moćnim oružjem za akciju u lokalnim ratovima.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Si-En-En tvrdi da je Pentagon potvrdio da su u napadu korišćeni i razarači naoružani krstarećim raketama Tomahavk. Američka mornarica trenutno ima samo dve klase razarača. Međutim, dva razarača klase Zumvalt su uglavnom vezana u pomorskoj bazi, tako da razarači klase Arleigh Burke isključivo učestvuju u borbenim dejstvima.

U napadu su učestvovali i višenamenski borbeni avioni F/A-18E/F Super Hornet koji su poleteli sa nosača aviona USS Dvajt D Ajzenhauer. Nakon što su Tomahavci onesposobili protivvazdušne sisteme, otvoren je put za napade aviona.

Britansko ratno vazduhoplovstvo pridružilo se napadima sa višenamenskim borbenim avionima Tajfun. Ovaj avion je u javnosti mnogo poznatiji kao Jurofajter, jer su ga krajem osamdesetih i početkom devedesetih kao evropski projekat razvijali svi osim Francuske (koja je u istom periodu razvila Rafale) i Švedske.

Huti najavili hitnu mobilizaciju

Huti su najavili hitnu mobilizaciju u područjima Jemena pod njihovom kontrolom.

Vest o mobilizaciji saopštio je nakon početka američko-engleskog napada vođa pobunjenika Abdel Malek al Huti.

Više o tome čitajte OVDE.

Mapa američkih udara u Jemenu​

 

 

Medvedev: Amerika otkrila novi front - odvlači pažnju od Ukrajine​

Amerikanci su otkrili novi front protiv Husita u Jemenu i na taj način odvlače pažnju od svojih problematičnih kijevskih štićenika, smatra zamenik predsedavajućeg Dmitrij Medvedev.

Foto: AP - Alexei Nikolsky

- Problemi sa njima su monstruozni. Nama su dugo vikali (i meni lično u uho na društvenim mrežama) da je rukovodstvo Ukrajine – bezgrešno. Da nisu uzeli ni dolar. Svete patriote. Ali ne, ispostavilo se da su banalni i beskompromisni lopovi koji traže ogromna sredstva za oružje koje daju Ukrajincima. Što je i trebalo dokazati! - napisao je Medvedev na društvenim mrežama.

Oglasila se Kina

Kina je saopštila da je zabrinuta zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru i pozvala na uzdržanost nakon zajedničkih američkih i britanskih vojnih udara na ciljeve Huta u Jemenu.

Na redovnom brifingu za štampu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da Peking "poziva sve relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi sprečili širenje sukoba."

Francuska i Nemačka: Napadi na Hute treba da spreče njihove napade u Crvenom moru

Francuska i Nemačka ponovo su danas osudile napade jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, naglašavajući da američko-britanski napad na vojne ciljeve te grupe u Jemenu treba da spreči dalje napade Huta.

Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Huti snose izuzetno veliku odgovornost za eskalaciju sukoba u regionu zbog svojih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je na platformi X da cilj Zapada ostaje deeskalacija tenzija i obnavljanje stabilnosti u Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija pokrenuli su napade iz vazduha i sa mora na vojne mete Huta, kao odgovor na napade Huta na brodove koji plove Crvenim morem.

Huti: Pet boraca ubijeno u napadima

U napadima je ubijeno pet boraca, kažu Huti - dok se pobunjenici zaklinju na odmazdu

Upravo smo se čuli sa portparolom Huta.

On je rekao da je u napadima poginulo pet boraca, a šestoro ranjeno, obećavajući da neće proći bez "kazne ili odmazde"."

Pobunjenička grupa će nastaviti da blokira prolaz brodova u Crvenom i Arapskom moru, rekao je on.

Britanci objavili snimak "Tajfuna" u akciji u Jemenu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je snimak napada svog aviona Tajfun koji pogađa metu u Jemenu.

Pogledajte OVDE SNIMAK kako zgrada nestaje u sekundi.

General Huta tvrdi: Izbila velika bitka u Crvenom moru

General Huta rekao je da su američki i britanski ratni brodovi pogođeni u Crvenom moru.

General-major Abdul Salam Jahaf rekao je da je "velika bitka izbila" u vodama u ranim jutarnjim satima.

Više o tome OVDE.

Hamas oštro osudio američko-britanski napad na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Palestinska militantna grupa Hamas oštro je danas osudila američko-britanski napad na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu. 

Hamas je u saopštenju naveo da će SAD i Velika Britanija snositi odgovornost za uticaj tog napada na pogoršanje bezbednosti regiona, preneo je Rojters.

SAD, Velika Britanija i saveznici pokrenuli su napade iz vazduha i sa mora na vojne mete Huta, kao odgovor na njihove napade na brodove koji plove Crvenim morem. 

Zaharova osudila napade SAD na Jemen

Napadi SAD na Jemen još su jedan primer izvrtanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

FOTO: AP/Tanjug

- Vazdušni napadi SAD na Jemen još su jedan primer toga kako Anglosaksonci izvrću rezolucije SB UN i potpuno zanemaruju međunarodno pravo radi eskalacije situacije u regionu zbog ostvarivanja svojih destruktivnih ciljeva - napisala je Zaharova na Telegramu.

Novi snimci iz Jemena

Sunak: Napad na Hute bila neophodna i srazmerna akcija u samoodbrani

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.

- Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine - naveo je britanski premijer u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si.

Foto: Tanjug/AP

Dodao je da su zato preduzete ograničene, neophodne i srazmerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s napadima Huta, kako bi bile oslabljene vojne sposobnosti Huta i zaštićena globalna plovidba. 

Ostin: Vojna akcija saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti Huta

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta. Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

Zvaničnik američke odbrane izjavio je da je Ostin pratio operaciju u Jemenu u realnom vremenu iz bolnice gde je operisan zbog raka prostate, objavio je Bi-Bi-Si.

Foto: Profimedia

Taj zvaničnik je rekao da je Ostin bio "aktivno uključen" i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u 72 sata koji su prethodili operaciji.

Ostin je ove sedmice bio na meti kritike zbog toga što nije obavestio Belu kuću o svom prijemu u bolnicu, uključujući i boravak na intenzivnoj nezi.

Saudijska Arabija poziva na uzdržanost nakon vazdušnih udara na Hute u Jemenu

Saudijska Arabija pozvala je danas na uzdržanost i izbegavanje eskalacija nakon vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje Huta u Jemenu.

U saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Rijad pažljivo prati situaciju "sa velikom zabrinutošću", prenosi Rojters.

- Kraljevina naglašava značaj održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crvenog mora, kao i slobode plovidbe - navedeno je u saopštenju.

Snimci Jemena u plamenu

 

"Zažalićete što ste pokrenuli operaciju"

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zažaliće što su pokrenule operaciju protiv Jemena, navodi Huzam el Asad, član Politbiroa pokreta Huti.

- Naše oružane snage su dobro pripremljene, a agresori će zažaliti zbog agresije na jemenski narod - navodi El Asad na društvenoj mreži Iks.

El Asad je naglasio da će Huti odrediti pravac vojnih operacija.

SAD objavile nove detalje, Huti prete novim napadima

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je pogodilo "više od 60 ciljeva na 16 militantnih lokacija Huta koje podržava Iran, uključujući komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, lansirne sisteme, proizvodne objekte i radarske sisteme protivvazdušne odbrane".

Stigle reakcije Rusije, Irana, Hezbolaha

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o udarima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani izdao je saopštenje u kojem se navodi da ta zemlja najoštrije osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hute, prenosi Nournjuz.

- Najoštrije osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo ovo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenjem međunarodnih zakona, propisa, i prava - kaže Kanaani.

Militantna grupa Hezbolah u Libanu takođe je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regionu koja se slaže sa Iranom.

- Agresija SAD još jednom potvrđuje da su SAD punopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regionu - navodi Hezbolah.

Saudijska Arabija je pozvala na uzdržanost i "izbegavanje eskalacije", a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da pažljivo prati situaciju sa "velikom zabrinutošću". Poslednjih meseci bila je uključena u mirovne pregovore sa Hutima.

Huti se zavetuju da će nastaviti sa napadima na brodove

Huti će nastaviti da gađaju brodove koji idu ka Izraelu uprkos napadima SAD i Velike Britanije, rekao je portparol. Muhamed Abdulsalam je rekao da nema opravdanja za napad u Jemenu.

Vođa Huta: Uskoro ćete shvatiti da je ovo najveća glupost u istoriji

Lider Huta Mohamed el Buhaiti zapretio je da će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća glupost u njihovoj istoriji".

- Amerika i Britanija su pogrešile kada su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava. Svaki pojedinac na ovom svetu je suočen sa dva izbora - stati ili sa žrtvama genocida ili sa njegovim počiniocima - napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Na telefonskom brifingu sa novinarima, visoki američki zvaničnik je rekao da još nije bilo vojnog odgovora od komandanta Hutija.

- Do sada nismo videli nikakvu direktnu akciju odmazde usmerenu na SAD ili druge članice koalicije. Ostajemo spremni, naravno da ćemo se braniti, ali u ovom trenutku nismo videli odgovor Huta - rekao je zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Pomogle su Australija, Kanada, Bahrein i Holandija

Sjedinjene Države i Britanija započele su napade na mete povezane sa Hutima u Jemenu, izjavila su četiri američka zvaničnika Rojtersu u četvrtak.

To je prvi put da su pokrenuti napadi na grupu koju podržava Iran otkako je počela da gađa međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine. Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, ciljaju brodske rute u Crvenom moru kako bi pokazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj grupi. Istovremeno, napadi su poremetili međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije, koja čini oko 15 odsto svetskog pomorskog saobraćaja.

Veruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine, napominje Rojters. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da se uskoro očekuje zvanično saopštenje sa detaljima o štrajkovima.

 

 

 

Napad izvođeni avionima, brodovima i podmornicama

Otkrili su da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Holandija podržale operaciju i da je gađano više desetina lokacija.

Si-En-En navodi da su američke snage ispalile rakete "tomahavk" iz nuklearne podmornice "ohajo", a prema britanskom Ministarstvu odbrane, kraljevstvo je koristilo vođene bombe "pavevai IV".

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar i provincija El Hudaida su samo neke od meta napada, potvrdio je zvaničnik Huta, nazivajući ove napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Svedoci su rekli Rojtersu da su napadi bili usmereni na vojnu bazu u blizini prestoničkog aerodroma, vojnu lokaciju u blizini gradskog aerodroma Taiz, pomorsku bazu u El Hudaidi i vojne lokacije u provinciji Hadža.

Ranije u četvrtak, vođa Huta rekao je da svaki američki napad na grupu neće ostati bez odgovora.

Huti, koji su zauzeli veći deo Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napasti brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu ka izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze sa Izraelom.

Američka vojska saopštila je u četvrtak da su Huti ispalili protivbrodsku balističku raketu na međunarodne brodske puteve u Adenskom zalivu, 27. napad grupe od 19. novembra.

Bajden o napadu na Jamen: Nećemo oklevati da preduzmemo dalje akcije

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je juče da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvršile napade u Jemenu na lokacije koje koriste Huti pobunjenici.

Foto Tanjug/AP

"SAD i Britanija će platiti visoku cenu"

Zamenik ministra spoljnih poslova Husa Husein el Izi dao je izjavu jemenskom TV kanalu El Masirah.

Rekao je da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cenu" za "ovu očiglednu agresiju".

Zvaničnik Huta potvrdio napade širom Jemena

Zvaničnik Huta, koje podržava Iran, potvrdio je na Iksu (ranije Tviter) da su napadi izvedeni širom Jemena.

- Američko-cionističko-britanska agresija na Jemen pokrenula je nekoliko napada na glavni grad Sanu, provincije Hudajda, Saada i Damar - saopštio je Abdul Kader el Mortada, zvaničnik Huta.

Televizijski kanal El Masirah koji vode Huti objavio je na Telegramu lokacije udara koje predvode SAD.

Napadnut i glavni grad

Mreža je saopštila da je bilo napada na glavni grad Sanu, uključujući vazdušnu bazu El Dulaimi, u blizini međunarodnog aerodroma u zemlji. Rečeno je da su druge mete uključivale kamp istočno od grada Saada, lokacije oko aerodroma Hudaida, međunarodnog aerodroma Taiz i priobalnog okruga Abs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave