ŠAMAR ZELENSKOM I VELIKI PREOKRET U BRISELU: Jedna od najvećih članica EU postavila uslov Kijevu za vojnu pomoć

Novosti online

11. 01. 2024. u 10:56 >> 10:57

MOŽE se očekivati da će u narednim nedeljama porasti broj sličnih izjava evropskih političara.

ШАМАР ЗЕЛЕНСКОМ И ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У БРИСЕЛУ: Једна од највећих чланица ЕУ поставила услов Кијеву за војну помоћ

Foto AP

Govoreći pred italijanskim parlamentom, italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da bi ubuduće vojnu pomoć Ukrajini trebalo vezati sa „sporazumom o pregovorima“.

Krozetova poruka o „strategiji na dva koloseka” – nastavku finansiranja vojne pomoći uz mirovne pregovore – najozbiljnija je zvanična promena stava do sada važnog političara iz tri najveće članice EU, koji zapravo definišu preovlađujuće tonove zajedničke politike EU.

- Moramo biti realni, ne možemo da zanemarimo vojnu situaciju na terenu. Vreme nam govori da treba imati efikasnu diplomatsku akciju - rekao je Krozeto, inače bivši predsednik Saveza italijanskih odbrambeno-bezbednosnih kompanija, tj. biznismen koji je u politiku ušao kao demohrišćanin, da promeni niz partija i italijanskih političkih pokreta.

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

Posle invazije na Ukrajinu, bio je, uz aktuelnu italijansku premijerku Đorđu Meloni, jedan od najglasnijih u podršci Volodimiru Zelenskom i kritikovanju Vladimira Putina.

Teško da neko može da kaže da je „ruski igrač“.

Potez Krozeta je, objektivno gledano, očekivan. Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko važan iz političkog vrha većih članica EU odlučiti da učini važan korak napred i emituje poruku o potrebi da se zaustavi gomilanje ljudskih žrtava i razaranja.

Fajnenšel tajms umerenim tonom opisuje kontekst njegove izjave, iako je u suštini reč o senzacionalnom preokretu.

Foto Tanjug/AP

– Italija je dugo sebe doživljavala kao most između Rusije i Zapadne Evrope, s obzirom na snažne odnose Komunističke partije Italije sa Sovjetskim Savezom tokom Hladnog rata. Kada je Moskva 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, mnogi su se plašili da bi Rim mogao da se pokaže kao slaba karika, posebno nakon neočekivanog pada vlade bivšeg premijera Maria Dragija, događaja za koji su mnogi Italijani sumnjali u ruske ruke. Ali Đorđa Meloni, desničarska premijerka koja je nasledila Dragija, oštro je osudila rusku agresiju i podržala Zelenskog, predsednika Ukrajine. Krozeto je istakao da njegov poziv na diplomatiju i pregovore ne odražava slabljenje podrške Rima Kijevu ili njegovu rešenost da postigne „pravedan mir“ i upozorio da bi napuštanje Ukrajine imalo velike posledice po evropsku bezbednost – piše Fajnenšel tajms.

Može se očekivati da će u narednim nedeljama porasti broj sličnih izjava evropskih političara.

BONUS VIDEO

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave