LE PENOVA PRETI DA UGROZI MAKRONA: Teška godina za francuskog predsednika

Novosti online

09. 01. 2024. u 17:31

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron pokušava da unese novu energiju u svoju administraciju nakon teške političke godine, koja je vrhunac doživela ostavkom premijerke Elizabet Born.

ЛЕ ПЕНОВА ПРЕТИ  ДА УГРОЗИ МАКРОНА: Тешка година за француског председника

Foto: Profimedia

Iako je Makronu ostalo još tri godine do kraja predsedničkog mandata, zabrinut je da bi mogla da ga zameni liderka nacionalističke partije Marin le Pen koju je pobedio na dva prethodna glasanja za predsednika države.

Evropski izbori, koji će biti održani u junu, test su za rastuću popularnost stranke Nacionalno okupljanje. Za sada su izgledi da Makrona sumorni, s tim što je partija Le Pen lako nadmašila Makronovu u anketama, piše "Blumberg".

Bez obzira na to ko je izabran za premijera, malo je verovatno da će se Makronova politika promeniti. U svom televizijskom govoru u novogodišnjoj noći, Makron je izneo svoje planove za Francusku 2024. godine, koji uključuju nastavak pokušaja da privuče kompanije u Francusku i stvaranje više njih, kao i napredovanje velikih programa u oblasti nuklearne energije, ali i veštačke inteligencije, obaveštajnog rada i transporta.

Makron je zahvalio Elizabet Born na njenom radu i službi, a u saopštenju iz njegovog kabineta je istaknuto da će ona nastaviti da vodi vladu dok se ne imenuje zamena.

U pismu svom šefu, Bornova je rekla da joj je predsednik rekao da želi da je zameni.

Bivša ministarka rada, životne sredine i saobraćaja koja je bila poznata po tome što je tehnokrata, bila je tek druga žena na toj funkciji u Francuskoj. Imenovana je 2022. ubrzo nakon Makronovog reizbora.

BONUS VIDEO: FRANCUSKI SENT EMILION - Mesto koje živi od vina i za vino

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu