NACISTIČKI SLOGANI NA METI NEMAČKIH ANTIFAŠISTA: Krigle za pivo, majice i jastučnice po meri Hitlera

I.S.

09. 01. 2024. u 07:00

U BORBI da potkopaju neonacistički poslovni model, baziran na rečima koje aludiraju na nacizam, nemački antifašisti nastoje da steknu prava na zaštitne znakove nacističkih slogana. Kombinezoni za bebe sa sloganom "Volim Htlr" bili su jedna od najneverovatnijih stvari na koje je Simon Knitel, izvršni kreativni direktor nemačke agencije za oglašavanje Jung fon Mat, naišao kad je počeo da istražuje robu sa nacističkim sloganima.

НАЦИСТИЧКИ СЛОГАНИ НА МЕТИ НЕМАЧКИХ АНТИФАШИСТА: Кригле за пиво, мајице и јастучнице по мери Хитлера

Profimedia

Knitel je odlučio da se uhvati ukoštac sa problemom i dođe do praktičnog rešenja za proliferaciju robe koja je obeležena nacističkim sloganima, ali su samoglasnici uklonjeni kako bi sve bilo u okviru nemačkih posleratnih zakona.

Slogani, koji se nalaze na različitim vrstama robe kao što su bokserice, krigle za pivo, majice, jastučnice, duksevi i futrole za naočare, deo su rastuće onlajn industrije za koju antifašistički aktivisti kažu da doprinosi jačanju kase i identiteta neonacista, kao i da ohrabruje njihove članove.

Slogan sa rečju Htlr, gde su samoglasnici uklonjeni da bi se prikrila reč Hitler, što bi ga učinilo nezakonitim, samo je jedan od mnogih primera korišćenja skraćenica, uključujući VTR LND za Faterland (otadžbina) i HKNKRZ za Hakenkrojc (Hakenkreuz), nemačku reč za svastiku.

Knitel se povezao sa antifašističkom inicijativom Laut gegen Nazis (Glasno protiv nacista) i advokatskom kancelarijom iz Hamburga, kako bi ugrozio poslovni model neonacista preko kancelarije za žigove. Oni su pokrenuli kampanju pod nazivom "Prava protiv desnice".

Prvi uspeh je ostvaren i obezbeđena su prava u Evropskoj kancelariji za žigove na skracenicu VTR LND, čime je sprečeno da se ova skraćenica koristi u onlajn prodavnicama nacista.

Stavljanje zaštitnog znaka VTR LND u ruke antifašista znači da kompanije koje ga koriste moraju da prijave koliko su stvari prodale i da inicijativi plate sav prihod ili im prete četvorocifrene novčane kazne.

"Ovo je samo početak", kaže muzički menadžer koji je na čelu antifašističke inicijative Laut gegen Nazis Jorn Menge i ističe da su se već prijavili za korišćenje žigova za druge desničarkse kodove, kako bi zaustavili njihovu prodaju.

U kampanji kao savetnik radi bivši prodavac neonacističke robe Filip Šlafer, koji kaže da se ne može potceniti moć uticaja koji na mlade imaju ovi slogani.

Predmeti sa sloganima HKNKRZ i VTR LND bili su među njegovom najprodavanijom robom, a Šlafer smatra da je "izvođenje puča protiv robe jedna od najjačih stvari koje se mogu uraditi u borbi protiv desničarskog ekstremizma", mada napominje da je to teška bitka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)