PUTIN POTPISAO VAŽAN DOKUMENT: Svi stranci koji se bore na strani Rusije moći će da ostvare ovo pravo

Novosti onlajn

04. 01. 2024. u 17:46

RUSKI predsednik Vladimir Putin danas je potpisao dekret koji omogućava stranim državljanima koji se bore na strani Rusije u Ukrajini da dobiju rusko državljanstvo za sebe i svoje porodice.

ПУТИН ПОТПИСАО ВАЖАН ДОКУМЕНТ: Сви странци који се боре на страни Русије моћи ће да остваре ово право

Foto: Profimedia

Mera omogućava onima koji su potpisali ugovore tokom onog što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini da se prijave za ruske pasoše, kao i njihove supruge, deca i roditelji. Za to moraju da predaju dokumente koji pokazuju da su služili barem godinu dana.

Državljanstvo će moći da dobiju i vagnerovci

To je omogućeno onima koji su potpisali ugovore s regularnom vojskom i drugim "vojnim formacijama", što se odnosi na grupe poput plaćenika Vagnera. Moskva ne objavljuje podatke o broju stranih državljana koji se bore na njenoj strani u Ukrajini.

Rojters je ranije izvestio o Kubancima koji su se prijavili u zamenu za bonuse koji iznose stotinu puta više od prosečne kubanske mesečne plate i o troje Afrikanaca u Vagneru, od kojih je dvoje poginulo.

Očekuje se nova mobilizacija ruske vojske

Američka obaveštajna služba procenjuje da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno 315 hiljada vojnika, odnosno 90 odsto vojnika dostupnih na početku sukoba.

Rusija je u septembru 2022. regrutovala još 300 hiljada ljudi, u prvoj mobilizaciji od Drugog svetskog rata. Smatra se da bi Moskva mogla to da ponovi nakon predsedničkih izbora u martu.

(Index)

BONUS VIDEO:​

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave