NAJNIŽA TEMPERATURA OVE ZIME: U jednom delu Evrope izmereno čak -40 stepeni (FOTO)

Srna

02. 01. 2024. u 14:47

U FINSKOJ i Švedskoj je danas zabeležena najniža temperatura ove zime, pošto je živa u termometru pala na minus 40 stepeni Celzijusovih.

НАЈНИЖА ТЕМПЕРАТУРА ОВЕ ЗИМЕ: У једном делу Европе измерено чак -40 степени (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

U selu Nikaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Sami u severnoj Švedskoj, jutros je izmereno minus 41,6 stepeni, javila je švedska televizija SVT.

- To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na severu će i dalje biti prilično hladno vreme - rekao je meteorolog SVT-a Nils Holmkvist.

Foto: Tanjug/AP

Železnički operateri u Švedskoj saopštili su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme za saobraćaj na severu. Švedski meteorološki i hidrološki institut prijavio je temperaturu od minus 30 stepeni na nekoliko lokacija u severnoj Švedskoj, javlja AP.

Meteorolozi su izdali upozorenje na sneg i vetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da bi snežne padavine u kombinaciji sa vetrom mogle da izazovu probleme.

U susednoj Finskoj, hladni rekord ove zime zabeležen je u severozapadnom gradu Ilivijeska, gde je temperatura rano jutros pala na minus 37,8.

Foto: Tanjug/AP

Na nekoliko lokacija u regionu arktičke Laponije zabeležena je temperatura ispod minus 30 stepeni. Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je "u minusu", a ove sedmice očekuje se da će se temperatura kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut upozorio je na veoma hladno vreme ove sedmice, a prognozirana temperatura će verovatno u nekim delovima države pasti ispod minus 40 stepeni Celzijusovih.

Norveška policija saopštila je da je zbog hladnog vremena zatvoren deo auto-puta E18 u južnoj Norveškoj.

Danska direkcija za puteve objavila je da je u Danskoj zatvoren ključni most za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vetra koji može da utiče na vožnju.

BONUS VIDEO: ZIMSKA ČAROLIJA: Cvetni vrt svetla u Japanu zadivljuje posetioce lepotom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)