RAT U UKRAJINI: Lanceti haraju bojištem; Sve manje leoparda 2 na frontu; Presretnuto 9 raketa kod Belgoroda (VIDEO/FOTO)

Novosti online

02. 01. 2024. u 07:13 >> 22:22

RAT u Ukrajini, dan 678.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ланцети харају бојиштем;  Све мање леопарда 2 на фронту; Пресретнуто 9 ракета код Белгорода (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Zelenski pozvao na dodatnu protivvazdušnu odbranu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je strane partnere da obezbede Ukrajini dodatne sisteme protivvazdušne odbrane kako bi sprečili širenje ruskog terora u Evropi.

- Više sistema PVO, više raketa za PVO to je ono što direktno spasava živote. A našom zaštitom neba upravo ovde, u Ukrajini, moramo da dokažemo da su demokratije sposobne da zaštite život od bilo kog oblika terora. Ako se to sada ne uradi u Ukrajini, onda će, nažalost, ruski teror nastaviti da se širi po Evropi i svetu - rekao je on u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, osećaj nekažnjivosti ruske elite, koji se formirao tokom decenija njihove neograničene moći, već je doveo do mnogih stradanja i smrti.

 

Ruski PVO oborio večeras 9 raketa iznad Belgoroda

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su danas devet raketa iznad Belgoroda, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Ruski sistemi protivvazdušne odbrane ponovo su se aktivirali iznad Belgorodske i susedne oblasti kako bi se suočili sa devet vazdušnih ciljeva koji su leteli ka gradu, napisao je Gladkov na Telegramu i dodao da su među oborenim projektilima rakete "Točka-U" i "Oljha".

Foto printskrin telegram rybar

On je naveo da niko nije povređen, kao i da su hitne službe na terenu.

Ranije danas, ukrajinske snage su već izvršile napad na Belgorod u kojem je stradala jedna osoba, dok je povređeno njih pet.

LANCETI U DECEMBRU 43 OD 62: Dve trećine uništene ili oštećene opreme VSU (VIDEO)

Godina 2023. je završena, a 24. je već počela. A to znači da je vreme da se sagledaju objavljeni lanceti za decembar 2023. Tokom proteklog meseca prikazana su nam 62 udara dronova na 62 cilja.

Za referencu:

Nepoznat rezultat - nepoznato je da li je dron pogođen.
Kontroverzan rezultat je kada se šteta ne može proceniti, na primer, meta je oštećena ili uništena.

Foto: Jutjub/CGTN



Tako:
*4 samohodna topa gvozdika - jedan uništen, dva promašaja, jedan kontroverzan rezultat;
*3 samohodna topa M-109 - dva uništena, jedan oštećen;
*2 samohodna topa Akacija – jedan uništen, jedan oštećen;
*1 samohodni top As-90 - kontroverzan rezultat;
*1 samohodni top Cezar - uništen
*1 samohodni top Dana - oštećen;
*3 M-777 - dva uništena, jedan kontroverzan rezultat;
*2 FH-70 - jedan oštećen, jedan kontroverzan rezultat;
*3 Grad MLRS - tri uništena;
*10 neidentifikovanih artiljerijskih sistema - četiri promašaja, dva oštećena, jedan kontroverzan rezultat, tri nepoznata rezultata;
*1 radar P-18 - oštećen;
*1 radar ST-68 - oštećen;
*1 neidentifikovana stanica - uništena;
*4 neidentifikovana tenka - jedan promašaj, dva oštećena, jedan kontroverzan rezultat;
*6 T-64 - jedan uništen, dva oštećena, jedan nepoznat rezultat, dva pogotka u DZ;
*4 T-72 - dva uništena, jedan kontroverzan rezultat, jedan nepoznat rezultat;
*1 MT-LB - oštećen;
*1 Strajker - oštećen;
*1 kamion - kontroverzan rezultat;
*1 vozilo - oštećeno;
*2 BMP-1/2 - jedan uništen, jedan promašen;
*1 čamac projekta „Gjurza“ – oštećen;
*8 nepoznatih ciljeva - jedan uništen, jedan kontroverzan rezultat, pet nepoznatih rezultata, jedan promašaj;


Sumirano:
*16 uništeno
*16 oštećeno
*9 promašaja
*9 kontroverznih rezultata
*10 nepoznatih rezultata
*2 pogotka u DZ

Raketna opasnost u Belgorodu

U Belgorodu je proglašena raketna pretnja, javlja gradska uprava na svom Telegram kanalu.

-U Belgorodu je puštena sirena za opasnost od projektila. Ako ste kod kuće, ne prilazite prozorima, napisao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu. Na opasnost od projektila upozorio je i kabinet gradonačelnika. Pažnja! Grad Belgorod. Opasnost od projektila, navodi se na Telegram kanalu gradske uprave.

Američki potpukovnik: VSU izgubila oko pola miliona ljudi

Ukrajinska vojska izgubila je oko 500 hiljada vojnika, rekao je potpukovnik američke vojske u penziji Danijel Dejvis na svom Jutjub kanalu.

Foto: AP Photo

-Odjednom, posle letnje ofanzive, traže dodatnih pola miliona vojnika i to sugeriše da su gubici verovatno već blizu ove cifre, a možda čak i veći, sugerisao je Dejvis.

 

Sve manje leoparda 2 na frontu

U Ukrajini se koristi samo mali broj tenkova "Leopard 2, napredne modifikacije A6, pošto se pokušaji Ukrajinaca da ih poprave završavaju još većim kvarovima, a u litvanskim radionicama nedostaju rezervni delovi, rekao je Sebastijan Šefer, član nemačke partije "Zelenih".

 

Ranjeno 11 osoba u Belgorodu

U rezultatu tri granatiranja u Belgorodu i Belgorodskoj oblasti povređeno je 11 osoba, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

-Na veliku žalost, jedna osoba je poginula u Belgorodu - čovek se vozio u automobilu kada je eksplodirala granata pored njega. Od zadobijenih gelera preminuo je na licu mesta, rekao je šef regiona.

Foto: Pixabay


Jedna granata pala je u privatnu stambenu zgradu - muškarac je imao gelere u glavu i gornje ekstremitete, već je operisan. Kasnije su njegova supruga i sin dovedeni u regionalnu kliničku bolnicu, obojica su bili u šoku i potreseni.
Još šest osoba je povređeno u krugu pijace, dve su prevezene kolima Hitne pomoći, a ekipe katastofe su dve povređene prevezle u bolnicu.

 

Akcija SBU: Uklonili dve kamere u Kijevu, snimale eksplozije

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je demontirala dve veb kamere koje su snimile rad ukrajinskih PVO sistema u Kijevu.

-Služba bezbednosti je odmah otkrila adresu i demontirala veb kamere koje su snimale rad PVO i lokacije kritične infrastrukture u Kijevu tokom vazdušnog napada 2. januara, objavila je Služba bezbednosti Ukrajine na Telegram kanalu. Kako se navodi, kamere su bile postavljene u stambenim kompleksima.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Obaveštajna služba tvrdi da su ih navodno „hakovale ruske obaveštajne službe kako bi špijunirali vojsku u prestonici“.

Navodno, od početka ruske operacije stručnjaci SBU su blokirali rad oko 10 hiljada kamera koje je protivnik mogao da koristi za navođenje raketa.

Ranije u utorak, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i ukrajinski mediji izvestili su o seriji eksplozija u glavnom gradu Ukrajine.

 

 

Šta su bile mete u Kijevu

Danas su ruske trupe ponovo izvele kombinovane udare na ciljeve u Kijevu koristeći bespilotne letelice kamikaze Geran-2, hipersonične rakete Kinžal i improvizovane mamce.

Foto Tanjug/AP

Jedna od meta bila je fabrika Majak: i pre SVO-a, kompanija je proizvodila vatreno oružje i minobacače, a od prošle godine počela je da proizvodi i municiju, uključujući i dronove. Na njenoj teritoriji postoje i tri zaštićena skloništa za bombe pogodna za skladištenje raznih tereta.

Koordinate mete: 50.488129, 30.488427

 

Eksplozije u Krivom Rogu

Eksplozije su odjeknule u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast, javljaju ukrajinski mediji. Nije saopšteno šta je bila meta napada.

Granatirano rusko selo

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Šebekino, žrtava nije bilo, jedna granata pala je na upravnu zgradu jednog od industrijskih preduzeća, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

Uništenje tenkova Leopard kod Ternova

Danas su se na internetu pojavili snimci ruskih kamikaza udara dronova na nekoliko tenkova Leopard 2A5 (Strv.122) istočno od sela Terni u pravcu Svatovskog.

Po svemu sudeći, oklopna vozila su pogodila mine i posade su ih napustile. A operateri Lanceta su tradicionalno završili automobile.

Ilustracija telegram rybar

Sudeći po snimku, usled nekoliko udaraca u trup, došlo je do požara. Međutim, odsustvo svetlih okvira detonacije ne znači da oklop nikada nije probijen.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ranije su se već pojavili snimci kada je precizan pogodak iz drona omogućio potpuno uništenje borbenog odeljka Leoparda, iako je tenk spolja izgledao netaknut.


Koordinate: 49.093565, 37.947566

Poslednjih meseci Leopardi sve više učestvuju u neprijateljstvima u oblasti u blizini Kremenne. Ruske oružane snage su još u septembru uspele da nokautiraju prve tenkove ovog tipa južno od Stelmahovke.

 

Ruska ofanziva kod Bahmuta: Jedinice napredovale 350m

Ruske trupe nastavljaju ofanzivu duž skoro celog fronta u Ukrajini. Pešadijske jedinice zauzimaju uporišta i druge ukrajinske položaje nakon nanošenja vatrenog udara po protivničkoj artiljeriji i oklopnim vozilima.

Saznalo se o još jednom uspehu ruske armije na bokovima Artjomovska. Prema poslednjim informacijama, ruske trupe su nakon napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Kurdjumovke napredovale oko 350 m, ovladavši još jednom linijom rovova i zemunica. Ovo je omogućilo Oružanim snagama Rusije da direktno dođu do leve obale kanala Severski Donec-Donbas. Za Ukrajince je ovo izuzetno negativan razvoj događaja. Na kraju krajeva, ako ruske trupe uspešno pređu kanal u oblasti iste Kurdjumovke, moći će da upadnu u pozadinu, grupaciji Oružanih snaga Ukrajine u Ivanovskom (Krasni), a takođe će se približiti Časov Jaru iz drugog pravca – sa juga (pored prilaza sa istoka, sa strane Bogdanovke).

Foto Profimedia

Izvršeno je novo napredovanje Oružanih snaga Rusije severozapadno od Avdejevke. Tamo su ruski pešadinci, uz podršku artiljerije, preuzeli kontrolu nad šumskim pojasom severoistočno od sela Berdiči, što je važno sa stanovišta održavanja kontrole koridora snabdevanja garnizona Avdejevke Oružanih snaga Ukrajine.

Širina napredovanja duž fronta bila je veća od jednog kilometra, dubina do četvrtine kilometra.

Čini se da su pokazatelji skromni, ali, prvo, napredovanje na ovim sektorima fronta se odvija svakodnevno, a drugo, svaki novi kvadratni kilometar kontrole sužava mogućnosti snabdevanja i rotacije Ukrajinaca.

 

Ponovo raketiran Belgorod

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno, napisao je na Telegrami gubernator Vjačeslav Gladkov.

Ruska PVO uništila je danas 17 raketa „oljha“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

 

Sprečen pokušaj Kijeva da izvede napad na objekte na teritoriji Rusije

Ruska vojska sprečila je pokušaj Kijeva da izvrši napad na objekte na teritoriji Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da su ruski PVO sistemi oborili iznad Belgorodske oblasti četiri rakete ispaljene iz sistema „oljha“.

Gladkov - Oborena 4 vazdušna cilja u Belgorodu

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da je ruska PVO oborila četiri vazdušna cilja na prilazu Belgorodu.

Prema prvim informacijama, jedna osoba je ranjena.

Sirena u Belgorodu

U Belgorodu se oglasila sirena za upozorenje na vazdušnu opasnost, saopštio je na Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da svi stanovnici treba da odu u skloništa.

Kijev ostaje bez lovaca F-16

Nema ni govora o isporuci zapadnih lovaca F-16 Kijevu, izjavio je portparol komande vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„Nema nijedne nove informacije o obuci pilota i prebacivanju aviona niti bilo čemu drugom. Nisam video, nisam bio tamo, nema ni govora o nekim predavanjima (aviona)“, rekao je Ignat za televiziju „Rada“, odgovarajući na pitanje da li ima informacija kada će Kijev dobiti avione.

Portal „Njuzvik“ je, pozivajući se na američke izvore, 27. decembra pisao da bi Ukrajina od Zapada verovatno već mogla da dobije prve lovce F-16.

Uništen vod ukrajinskih tenkova „leopard 2A6“

Ruske snage uništile su vod ukrajinskih tenkova „leopard 2A6“ na svatovskom pravcu, koji su pokušavali da napadnu ruske položaje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Havarijsko ispuštanje municije

U Voronješkoj oblasti Rusije desilo se havarijsko ispuštanje municije, nije bilo žrtava, saopštio je gubernator regiona Aleksandar Gusev na svom Telegramu.

On je naveo da je oštećeno sedam domaćinstava.

Na licu mesta nalaze se hitne službe.

"Jastreb AV" na delu

Oružane snage Rusije koriste najnovije artiljerijsko sisteme za artiljerijsko izviđanje „jastreb AV“ u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Jastreb AV“ je najsavremeniji ruski radarski sistem sa faznom antenskom rešetkom za izviđanje artiljerijskih vatrenih položaja. Pomoću radara ovaj sistem automatski prati putanju neprijateljskih granata, određujući tačne koordinate položaja njegove artiljerije. Ove koordinate predaju se svojoj artiljeriji ili drugim udarnim sredstvima za uništavanje neprijateljskih položaja.

Ukrajinski pokušaji iskrcavanja na obalu Dnjepra

Ukrajinske snage ne odustaju od pokušaja iskrcavanja na levu obalu Dnjepra, ali ih ruska vojska uništava već na prilazu obali, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U Ministarstvu su objasnili da izviđačke jedinice stalno prate situaciju na desnoj obali, izdajući nove ciljeve artiljerijskom kontrolnom punktu, a minobacačke posade, sa svoje strane, u najkraćem mogućem roku otpočinju sa vatrenim udarima na neprijateljsko ljudstvo i čamce koji svakodnevno pokušavaju da se iskrcaju i učvrste u ostrvskoj zoni Dnjepra.

Rusi povećali beoj dronova

Ruski artiljerci su u zoni specijalne vojne operacije značajno povećali broj dronova za izviđanje ukrajinskih ciljeva i korigovanje paljbe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dronovi su i dalje najefikasnije sredstvo za dobijanje obaveštajnih informacija, dodali su u Ministarstvu.

Zelenski najavio šta je cilj ukrajinske vojske ove 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu za britanski „Ekonomist“ da će se ukrajinska vojska ove godine usredsrediti na operacije protiv Krima dok će na istoku preći u odbranu.

„Izolacija Krima i potkopavanje vojnih kapaciteta Rusije na tom poluostrvu – to je od velike važnosti za nas“, naveo je on.

Kako britanski list prenosi, Krim i Crno more će biti u centru vojnih napora Kijeva. Zelenski je buduću operaciju protiv Krima nazvao „primerom za čitav svet“.

On je, takođe, rekao da je curenje informacija pred početak ukrajinske kontraofanzive omogućilo da Rusija stekne prednost.

Naveo je i da Ukrajina tokom prošle godine nije ostvarila postavljene zadatke.

Izneo je tvrdnje da ruska vojska nije zauzela nijedan veći grad prošle godine, premda je u maju oslobođen Artjomovsk u DNR, a u decembru Marjinka.

Kada je reč o pregovorima, Zelenski kaže da ne vidi sa ruske strane nikakve fundamentalne korake ka miru.

Novinari su konstatovali da Zelenski više ne određuje rokove i ne daje obećanja po pitanju operacija u ovoj godini.

Uništena kamuflažna uporišta na kupjanskom pravcu

Jedinice samohodnih artiljerijskih oruđa „msta S“ grupe snaga „Zapad“ uništile su kamuflirana uporišta i ljudstvo ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da na kupjanskom pravcu pripadnici stanica i sistema za radioelektronsku borbu grupe „Zapad“ uspešno otkrivaju i suzbijaju bespilotne letelice.

Odjekuju sirene za uzbunu

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

Masovni napad na Ukrajinu

Ruske snage jutros su ponovo izvele masovni raketni napad na Ukrajinu, a na meti je i Kijev, gde su u više navrata odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je Rusija podigla 16 strateških bombardera Tu-95MS sa kojih lansira rakete i da je uzbuna na vazdušni napad proglašena širom Ukrajine.

Raketnom napadu prethodio je napad dronovima, prenosi Interfaks Ukrajina i navodi da je ukrajinska PVO uništila svih 35 dronova koje je Rusija lansirala.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!