RAT U IZRAELU: Izrael dronovima gađa mete na jugu Libana; U predškolskoj ustanovi u Gazi ubijene dve osobe (VIDEO)

Novosti online

29. 12. 2023. u 08:35 >> 00:48

RAT u Izraelu - 84. dan

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Израел дроновима гађа мете на југу Либана; У предшколској установи у Гази убијене две особе (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Južnoafrička Republika traži pokretanje sudskog postupka protiv Izraela

Južnoafrička Republika pokrenula je postupak pred Međunarodnim sudom pravde UN-a protiv Izraela za, kako je rekla, "genocidna" dela u Gazi.

Južna Afrika je zatražila od suda da donese privremene ili kratkoročne mere kojima bi Izrael naložio da prekine svoju vojnu kampanju u Gazi, za koje je rekla da su "neophodne u ovom slučaju da bi se zaštitile od dalje, teške i nepopravljive štete za prava palestinskog naroda".

Izrael je odbacio optužbe, a portparol ministarstva spoljnih poslova okrivio je Hamas za patnje Palestinaca u Pojasu Gaze tako što ih je koristio kao živi štit i krao im humanitarnu pomoć.

(Guardian)

 

Galant: Rezultati avijacije ućutkali kritičare

Izraelski ministar odbrane Joav Galant ocenio je da su operacije vazduhoplovnih snaga u svim sektorima impresivne što je omogućilo izraelskim snagama da bezbedno obavljaju misiju“, rekao je Galant tokom obilaska vazdušne baze Ramat David.

Galant kaže da su odbrambene snage Izraela trenutno angažovane u „intenziviranim operacijama u Pojasu Gaze, i da će one trajati dok se ciljevi ne ostvare.

(Times of Israel)


Hamas: Palestincima nije potrebno ničije tutorstvo

Član političkog krila Hamas Osama el Hamdan izjavio je da Palestincima nije potrebno ničije tutorstvo i da ne prihvataju raspoređivanje stranih snaga u Pojasu Gaze.

U razgovoru za agenciju Anadoija u kancelariji Hamasa u Bejrutu, Hamdan je rekao da je najvažnija tema razgovora između Izraela i Hamasa nova razmena zarobljenika i prekid vatre.

„Dobili smo neke inicijative od naše braće posrednika kao što su Katar i Egipat (o razmeni zarobljenika), ali naš stav je jasan, a to je da se napadi u potpunosti obustave. Koren problema su izraelski napadi na Gazu. Razmena zatvorenika je posledica ovog problema. Svi znaju da želimo razmenu zarobljenika, to nije tajna. Međutim, ovaj proces se odvija putem pregovora i dogovora. To nije moguće dok neprijateljski napadi još traju“, istakao je Hamdan.

Izrael dronovima gađa mete na jugu Libana

Dve osobe su ranjene u napadu dronom na automobil u jednom selu na jugu Libana, javili su libanski mediji, optužujući Izrael za napad.

Libanska nacionalna novinska agencija izveštava i da izraelski borbeni avion u niskom letu nadleću nekoliko lokacija u toj oblasti, u blizini granice sa Izraelom.

Moskva: Ispred palestinske ambasade na jelkama okačene slike koje oličavaju stradanje Palestinaca

Više od 50 jelki postavljeno je duž zida palestinske ambasade u ruskoj prestonici Moskvi, a na granama su okačene slike koje oličavaju patnju palestinskog naroda usled izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze koje traju više od 80 dana.

UNRWA: U predškolskoj ustanovi u Gazi ubijene dve osobe

U granatiranju predškolske ustanove Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) ubijene su dve osobe, a jedna je ranjena. 

Reč je o osobama koje su potražile utočište u predškolskoj ustanovi ove organizacije u Pojasu Gaze.

"Preliminarni izveštaji ukazuju da su 25. decembra ubijene dve osobe u granatiranju UNRWA Magazi predškolske ustanove, a da je jedna ranjena, kao posledica direktnog udara. Otkako je počeo rat, najmanje 308 ljudi koji su se krili u objektima UNRNjA je ubijeno, a 1.095 je ranjeno", navodi se u saopštenju na platformi Iks (Tviter).

UN: Raseljeno 85 odsto stanovnika Gaze

Desetine hiljada novoraseljenih stanovnika Gaze guraju se pod ceradama u petak u centru teritorije nakon što su pobegli od najnovije ofanzive izraelskih tenkova, dok su izraelski ratni avioni gađali jug, sravnjavajući kuće i sahranjivajući porodice dok su spavale.

UN procenjuju da je 85 odsto stanovništva Gaze već raseljeno, neki više puta.

U dva izbeglička kampa u Gazi poginulo 35 ljudi, uglavnom žena i dece

U izraelskom bombardovanju izbegličkih kampova Nuseirat i Al-Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze jutros je poginulo 35 osoba, uglavnom žena i dece, javlja Al Džazira.

- Povređeni će verovatno umreti usled neodgovarajuće i nedovoljne medicinske intervencije zbog nedostatka medicinskih zaliha - javio je izveštač te televizije.

Palestinska agencija Wafa navodi da su medicinski izvori saopštili da se pod ruševinama kuća nalaze desetine ljudi.

Egipat čeka odgovor na plan o oslobađanju talaca

Egipat je izneo okvirni predlog za okončanje rata u Gazi, kroz plan koji uključuje tri faze, izjavio je šef informativne službe predsednika Egipta Dia Rašvan.

On je rekao da Egipat tek treba da dobije odgovore na predlog od uključenih strana i da će izneti detalje o planu kada dobije odgovore.

IDF zasad neće preduzimati mere protiv vojnika koji su greškom ubili taoce

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da zasad neće preduzimati mere protiv vojnika koji su greškom ubili tri izraelska taoca 15. decembra u Pojasu Gaze, a koji su mahali belom zastavom i vikali "upomoć" na hebrejskom.

Izraelske snage nastavile ofanzivu na centralni i južni deo Gaze

Izraelske snage nastavile su ofanzivu na centralni i južni deo Pojasa Gaze. Vojnici padobranske brigade otkrili su nekoliko ulaza u Hamasove tunele. IDF tvrdi da je pronađen i raketni bacač u džamiji u Kan Junisu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je u poslednjih 24 sata poginulo 210 Palestinaca, a od početka sukoba 21.320.

Zvaničnici izraelske vojske priznali su da su naneli "nenamernu štetu" civilima u izbegličkom kampu Magazi u centralnoj Gazi.

Preliminarnom istragom je, kažu, otkriveno da su tokom napada pogođene i druge zgrade koje su se nalazile u blizini operativaca Hamasa.

Palestinske vlasti ističu da je u udarima na kamp pre četiri dana poginulo najmanje 70 ljudi.

Ujedinjene nacije pozivaju na prekid ubijanja palestinskog stanovništva. Navode da bi Izrael, zbog pogoršanja sitacije, trebalo da preduzme "odmah, jasne i efikasne korake da se okonča nasilje naseljenika nad palestinskim stanovništvom na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim".

Sirijski mediji javili su da je iznad prestonice Damaska bila aktivna protivvazduhoplovna odbrana, usled očiglednog izraelskog vazdušnog udara. Dodaje se da su na meti izrelskih snaga bili i drugi ciljevi na jugu Sirije.

Militantna grupa Hezbolah, koju podržava Iran, sa sedištem u južnom Libanu, definisala je kao "koaliciju zla" zapadni pomorski savez za zaštitu trgovačkih brodova u Crvenom moru, koji su izloženi napadima jemenskih Huta.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)