RAT U UKRAJINI: Ukrajina priznala fijasko - Ofanziva nije dala rezultata koji bismo želeli

Novosti online

22. 12. 2023. u 07:48 >> 00:47

SPECIJALNA vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 667. dan. Najintenzivnije borbe vode se na krasnolimanskom i kupjanskom pravcu. Ruski bombarderi izveli su udar na ukrajinski komandni punkt.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјина признала фијаско - Офанзива није дала резултата који бисмо желели

FOTO: AP/Tanjug

Rusija i Ukrajina prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike

Rusija i Ukrajina su prvi put razmenile pakete i pisma za ratne zatvorenike, poslate od njihovih porodica, saopštila je ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova.

Prema rečima Moskalkove, ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitrij Lubinec saglasio se s razmenom, koja se dogodila na "rusko-ukrajinskoj granici, uz podršku i učešće nadležnih agencija", prenosi Tas.

(Tanjug/Tas)

 

Ukrajina: Oborili smo tri ruska bombardera Su-34

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk saopštio je da je Ukrajina oborila tri ruska supersonična bombardera Su-34 na južnom frontu, preneo je Kijev independent.

Avion Su-34 može da izvede napade na mete koje su udaljene i po 1.000 kilometara, noseći 12 tona bombi i raketa.

"Potraga za njima trajala je dugo. Ovi avioni su predstavljali veliku opasnost po naše vojnike. Čestitam svima koji su učestvovali u ovome. Sjajan rezultat", rekao je ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov za Ukrajinski radio.

(Tanjug)

 

Bajden potpisao naredbu o proširenju antiruskih sankcija

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršnu naredbu o proširenju mogućnosti SAD da sankcionišu finansijske institucije koje se nalaze van Rusije, a koje olakšavaju transakcije koje uključuju rusku vojno-industrijsku bazu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Nova naredba takođe daje Sjedinjenim Američkih Državama ovlašćenje da zabrane uvoz određene robe iskopane, proizvedene ili požnjevene u Rusiji, čak i ako je značajno transformisana u trećoj zemlji", rekao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, današnja akcija podvlači potrebu da finansijske institucije širom sveta obezbede sprečavanje aktivnosti koje podržavaju ruske ratne napore i primenjuju prakse koje ih štite od eksploatacije od strane ruskih mreža nabavki.

"Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim institucije koje ne sprovedu odgovarajuće mere", upozorio je američki državni sekretar.

Istakao je da su SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, "posvećene smanjenju ruske zloupotrebe međunarodnog finansijskog sistema, za finansiranje rata u Ukrajini".

(Tanjug)

Foto: Tanjug/AP

 

 

Stoltenberg: Rusija više neće moći da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da će Ukrajina zauvek napustiti rusku sferu uticaja i postati članica EU i NATO-a. 

Stoltenberg, istovremeno, ne očekuje brzi završetak rata, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

Uveren je da, uprkos velikim vojnim naporima, Rusija neće uspeti da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini.

Prema mišljenju Stoltenberga, cilj ruskog napada na Ukrajinu bilo je sprečavanje prelaska Ukrajine u NATO i EU, ali je Ukrajina je posle dve godine rata bliža NATO i EU nego ikada pre.

"Putin je zauvek izgubio Ukrajinu", istakao je Stoltenberg i ocenio da je to veliki strateški poraz Rusije.

Izrazio je uverenje da će Ukrajina na kraju postići svoj cilj ulaska u NATO.

(Tanjug)


Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruske snage su u poslednjih nedelju dana izvele 39 združenih udara visokopreciznim naoružanjem na ukrajinske vojne objekte;

- Na krasnolimanskom pravcu za nedelju dana odbijeno je 13 ukrajinskih napada, a likvidirano je i ranjeno 1.155 vojnika protivničkih snaga;
- Na kupjanskom pravcu odbijena su 53 ukrajinska napada za nedelju dana, a ukrajinska vojska izgubila je 355 vojnika, četiri tenka, uključujući dva "leoparda";
- U istom periodu na južnodonjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinske vojske, a protivnik je izgubio preko 670 vojnika i dva tenka;
- Na donjeckom pravcu ruske jedinice su poboljšale svoje položaje, dok su gubici ukrajinske vojske premašili 1.610 vojnika, tri tenka i 17 oklopnih vozila;
- U zaporoškom pravcu ruske jedinice su nastavile aktivnu odbranu, odbijeno je 6 napada protivnika kod mesta Rabotino i Verbovo, gubici protivnika dostigli su cifru od 390 ubijenih i ranjenih vojnika, a uništen je i jedan tenk;
- Za nedelju dana na hersonskom pravcu sprečeni su svi pokušaji diverzantskih grupa protivnika da se iskrcaju na ostrvima i levoj obali Dnjepra, u redovima ukrajinske vojske ubijeno je ili ranjeno do 510 vojnika;
- U zoni SVO u poslednjih nedelju dana ruske snage su oborile četiri ukrajinska aviona i tri helikoptera, presretnuta je taktička raketa "atakams", tri avijacione bombe JDAM i 259 dronova.

Uništen ukrajinski dron u Moskovskoj oblasti

Ukrajinski dron uništen je u Moskovskoj oblasti u 14.40 sati po lokalnom vremenu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska ofanziva pobacila?

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak priznao je da ukrajinska kontraofanziva nije dala rezultate koje je Kijev očekivao.

Foto Tanjug/AP

"Da, ofanziva nije dala rezultata koji bismo želeli. Jer taj bi rezultat govorio da je rat završen", rekao je Podoljak za ukrajinsku TV "24 kanal".

Dodao je i da Ukrajina zna šta treba da promeni u vojnoj taktici i strategiji da bi one izgledale efikasnije.

Podsetimo, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je da je za poslednjih šest meseci protivnik izgubio oko 160 hiljada vojnika, više od 3 hiljade borbenih oklopnih vozila, uključujući 766 tenkova, kao i 121 avion, 23 helikoptera.

Bajden namerava da pojača sankcije protiv Rusije

Američki predsednik Džozef Bajden, zbog nedostataka napretka po pitanju zahteva Bele kuće za isporuku nove pomoći Kijevu, namerava da potpiše ukaz koji ima za cilj jačanje sankcija u finansijskoj sferi protiv Rusije, izjavio je visoki predstavnik administracije američkog predsednika.

Istakao je da će se sankcije usredsrediti na finansijske posrednike. Kako je izjavio predstavnik Bele kuće, novi instrument će omogućiti SAD da progone finansijske institucije koje ne mogu da izaberu, da li da dozvole svojim kompanijama akcije koje bi mogle da se okarakterišu kao pomoć ruskim vojno-industrijskim kompanijama ili da prekinu saradnju sa Rusijom.

Kako je istakao zvaničnik, SAD mogu da koriste „sekundarne sankcije“ za gonjenje finansijskih institucija koje promovišu mogućnosti Ruske Federacije u proizvodnji oružja koje se koristi tokom specijalne vojne operacije.

Uništena dva ukrajinska drona

Dva ukrajinska drona uništena su iznad Brjanske oblasti oko 10 časova po moskovskom vremenu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mekgregor - Ukrajina je uništena usled sukoba sa Rusijom

Ukrajina je uništena usled sukoba sa Rusijom koji su isprovocirali NATO i SAD, rekao je bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

Foto: Arhiva

"Ukrajinska nacija je praktično mrtva, ona je u komi. Putin je učinio sve što je moguće kako bi izbegao rat sa SAD i NATO, a mi smo učinili se da taj rat isprovociramo", napisao je on na društvenim mrežama.

Prema Mekgregorovim rečima, ukrajinska strana ima ogromne gubitke a zemlju je napustilo nekoliko miliona ljudi.

"Dosta je", konstatovao je on.

Podsetimo, zapadni mediji sve češće pišu o tome da u Vašingtonu i Briselu postoji zamor od ukrajinskog sukoba i da podrška ukrajinskom predsedniku slabi.

Isporuka municije pomoću dronova

Ruski padobranci koriste dronove za isporuku municije i zaliha za borce u najopasnijim područjima linije fronta, gde je opasno približavanje vozilima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Osujećen pokušaj kijevskih vlasti da kupe borbene avione

Rusija je osujetile pokušaj kijevske vlasti da kupe borbene avione u inostranstvu, izjavio je ukrajinski top menadžer i rukovodilac u oblasti proizvodnje i prodaje specijalne tehnike i opreme, generalni direktor kompanije „Ukrajinska oklopna tehnika“ Vladislav Belbas u razgovoru za izdanje „Ekonomska pravda“.

On je ispričao da je Ukrajina nameravala da od jedne države na drugom kraju planete kupi borbene avione i da je sve bilo spremno, ali da je odjednom jedna od prepiski o tom dogovoru dopala u ruke ruskoj strani.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate iskoristile su dokument u cilju pritiska na lokalne zvaničnike, koji su na kraju bili prinuđeni da otkažu dogovor i raskinuli su ugovor.

Istovremeno, Belbas se požalio da Rusija redovno sprečava Ukrajinu da kupuje oružje na svetskom tržištu, a ova situacija je samo jedan od mnogih primera.

Jedinice grupe "Zapad" dejstvuju na kupjanskom pravcu

Jedinice grupe "Zapad" su uz primenu haubica uništile oklopna vozila sa komandirima ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kremena na udaru ukrajinske vojske

Ukrajinska vojska gađa grad Kremenu u LNR iz privatnih kuća i podruma u selu Zarečno, rekao je za Sputnjik potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

"Uragani" i bombarderi na delu

Baterije "uragana", ruskih višecevnih bacača raketa, uništili su nagomilanu ukrajinsku tehniku na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posade bombardera Su-24 su navođenim bombama izvršili udar na komandni punkt i ukrajinske jedinice na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: LUKAŠENKO NAKON SASTANKA SA SIJEM: Želimo da Kina postane moćna sila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu