PUTIN SLEDEĆE GODINE STIŽE U FRANCUSKU? Makron progovorio o susretu sa ruskim liderom

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

21. 12. 2023. u 08:42

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron nije isključio mogućnost da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina na 80. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji narednog juna, „ako se situacija promeni“ u Ukrajini.

ПУТИН СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ СТИЖЕ У ФРАНЦУСКУ? Макрон проговорио о сусрету са руским лидером

Foto AP

Makron je to rekao u sredu tokom jednosatnog intervjua državnoj televiziji Frans 5.

Na pitanje o predstojećoj proslavi godišnjice i da li bi se ruski lider mogao pojaviti, Makron je rekao da postoji mogućnost, „ako održi mirovne pregovore i promeni situaciju“ sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Na konferenciji za novinare prošle nedelje, Makron je rekao novinarima da je sukob u Ukrajini učinio odnose sa Rusijom „praktično nemogućim“, ali da bi rado prihvatio poziv od Putina ako pristane na mir „koji poštuje međunarodno pravo, a samim tim i ukrajinske interese i suverenitet“.

- Nisam promenio svoj broj - rekao je tada francuski lider.

Makronovi komentari došli su kao odgovor na Putinove izjave tokom njegove godišnje konferencije prošlog četvrtka. Ruski predsednik je istakao da je njegova zemlja imala „prilično dobre radne odnose“ sa Francuskom, ali da ih je Makron prekinuo. Upitan da li je Moskva zainteresovana za obnavljanje odnosa sa Parizom, Putin je odgovorio potvrdno „ako postoji interes“.

- Ako ne, snaći ćemo se. Imamo druge stvari da radimo - dodao je ruski lider.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!