KOJI JE BOLJI - SU-35 ILI JF-17 BLOK 3? Novi lovci akvizicije iranskog i pakistanskog RV su totalna suprotnost (VIDEO)

Novosti online

23. 12. 2023. u 21:20 >> 22:48

VAZDUHOPLOVSTVA Pakistana (PAF) i Irana 2023-24. godine prešla su na uvođenje novih generacija borbenih aviona u upotrebu, pri čemu je PAF nabavljao JF-17 Blok 3 paralelno sa manjim brojem većih J-10C, kojih su oba nabavljeni od Kine za obavljanje komplementarnih uloga, dok je IRV kupila lovce Su-35 od Rusije.

КОЈИ ЈЕ БОЉИ - СУ-35 ИЛИ ЈФ-17 БЛОК 3? Нови ловци аквизиције иранског и пакистанског РВ су тотална супротност (ВИДЕО)

Foto Rosoboronexport www.roe.ru/ pac

U oba slučaja se očekuje da će ovi novi avioni zameniti zastarele lovce treće generacije iz Vijetnamskog rata ili pre Vijetnamskog rata, odnosno lovce Miraž 3, Miraž 5 i J-7 u slučaju Pakistana i F-4 i F-5 lovce u slučaju Irana, sa obe flote su proživele njihov radni vek za nekoliko decenija i da su imale koristi od stepena modernizacije. Za obe vazduhoplovne snage nabavka novih lovaca predstavlja revolucionarni razvoj, jer JF-17 Blok 3 i J-10C dovode pakistansku flotu u '4+ generaciju' sa nekim od najsofisticiranijih avionskih i vazdušnih oružja bilo gde u svet. Za Iran, kome nedostaju lovci sa avionikom starim manje od 40 godina, Su-35 će predstavljati još veći tehnološki skok uprkos tome što je manje napredan od kineskih aviona koje njegov sused nabavlja.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Kupovinom Su-35 i JF-17 Blok 3, iranska i pakistanska flote su zauzele potpuno suprotan pristup nabavci. Su-35 je otprilike tri puta veći od JF-17 i predstavlja jedan od najvećih lovaca na svetu, dok je drugi jedan od najmanjih. Veličina radara Su-35, domet i kapacitet nosivosti oružja su duplo veći od JF-17, a ova dva su na suprotnim krajevima spektra u pogledu performansi leta sa operativnom visinom Su-35, brzinom penjanja i upravljivost je među najvišima na svetu.

Međutim, za zemlje sa veoma velikim flotama kojima je potrebna zamena, JF-17 Blok 3 bi mogao biti daleko pogodniji lovac. Ne samo da je avion znatno jeftiniji, već što je mnogo važnije, njegovi operativni troškovi i zahtevi za održavanjem su mali deo onih za veoma veliki Su-35. Kao rezultat toga, biće veoma pristupačno da se velikom broju pilota da veliki broj godišnjih sati letenja i da se nabave avioni u veoma velikim razmerama da se ponovo opremi više eskadrila širom flote. Nasuprot tome, prelazak na Su-35, ako se izvrši u velikim razmerama, verovatno će zahtevati od Irana da značajno smanji broj lovaca u službi zbog velike razlike u operativnim troškovima između novih aviona i onih koje trenutno ima u upotrebi.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

Iako je mnogo manji, JF-17 Blok 3 ima niz kritičnih prednosti u pogledu performansi u odnosu na Su-35. Lovac je opremljen sa KLJ-7A (AESA) radar sa aktivnim elektronski skeniranim nizom, sledeća generacija PL-15 i PL-10 projektila vazduh-vazduh, i nove generacije nišana na kacigi i druge ključne avionike, a sve je to daleko ispred svojih ekvivalenata koje koristi Su-35 u pogledu sofisticiranosti. Su-35 koristi mnogo veći radar i dva radara postavljena na sekundarna krila za podršku, stoga je delimično nadoknađena naprednijim senzorima JF-17 Blok 3, većom sposobnošću umrežavanja sa drugim sredstvima i verovatno većim mogućnostima za elektronsko ratovanje i protivmere svog senzorskog paketa. Rakete JF-17, koje su razvijene za kineski lovac pete generacije J-20, imaju ogromne prednosti u performansama u odnosu na ruske rakete koje nosi Su-35. PL-15 ima duplo veći domet od ruskog R-77-1 koji nosi Su-35, a istovremeno koristi i napredniji AESA adar za navođenje, dok PL-10 kratkog dometa može da gađa ciljeve pod daleko ekstremnijim uglovima od Su-35 R-73 i R-74.

Su-35 i JF-17 Blok 3 su u mnogim aspektima suprotnosti, pri čemu je prvi vodeći svetski dizajn okvira aviona, ali pati od manje savremene avionike i naoružanja, dok je drugi dizajniran da daje prioritet niskim operativnim troškovima i održavanju, žrtvujući performanse leta u tom procesu, ali je u velikoj meri kompenzovao sofisticiranost svojih senzora, avionike i naoružanja. Iranski izbor akvizicija delimično odražava političke poteškoće sa kojima se zemlja suočila pri nabavci novog naoružanja, kao i njegovu sposobnost da plati uvoz oružja iz Rusije putem razmene izvozom sopstvenih naprednih sredstava kao što su dronovi. Činjenica da je lovac već intenzivno testiran u borbi, ne samo da je presreo izraelske i turske lovce i američke bespilotne letelice iznad Sirije, već i da je u velikoj meri učestvovao u vazdušnoj borbi (vazduh-vazduh) iznad Ukrajine sa više “ubistava” nego bilo koja druga klasa lovaca posle Hladnog rata, je posebna korist jer se Iran suočava sa neposrednim potencijalnim pretnjama po svoju bezbednost.

Foto MoD Ru

S obzirom da Iran održava široke interese širom Bliskog istoka, uključujući bliska bezbednosna partnerstva sa libanskom milicijom Hezbolahom, Sirijom i drugim akterima, Su-35 kao daleko najvećim dometom u regionu pružiće potencijal za operacije van područja za pružanje vazdušne podrške daleko izvan iranske teritorije. Ovo će dopuniti operacije dronova i specijalnih snaga koje zemlja već sprovodi širom regiona. Lovac je takođe dizajniran da deluje iza zaštite velike višeslojne raketne mreže zemlja-vazduh – nešto što i Rusija i Iran koriste.


Za Pakistan, kopnena protivvazdušna odbrana je počela da se gradi tek nedavno nabavkom kineskih sistema HK-16 i HK-9 – poslednji su isporučeni tek 2021. godine i predstavljaju prvu raketu zemlja-vazduh velikog dometa u zemlji. Tamo gde su iranske mogućnosti bespilotnih letelica među najvećim u svetu, sa industrijom koja se smatra trećom posle Kine i Sjedinjenih Država po opsegu sredstava koje proizvodi i njihovim demonstriranim performansama, pakistanska flota dronova je relativno ograničena što znači da se vazdušne snage mnogo više oslanjaju na lovce za uloge kao što je pružanje vazdušne podrške kopnenim jedinicama.

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

JF-17 Blok 3 će omogućiti zemlji da revolucioniše sposobnosti više jedinica u svojoj velikoj floti lovaca daleko efikasnije nego što bi to moglo da nabavi mnogo manji broj skupih teških lovaca kao što su Su-35, sa operativnim troškovima životnog veka procenjenim na manje od jedne trećine i verovatno ispod jedne petine onih kod Su-35, što znači tri do pet puta više jedinica JF-17 Blok 3 za svaku jedinicu Su-35. Nabavka onoga što je verovatno mnogo isplativiji i sofisticiraniji lovac znači da se očekuje da će neslaganje između flota dva suseda koje favorizuju Pakistan samo rasti u narednoj deceniji.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave