NJUJORK TAJMS TVRDI: SAD započele pregovore o korišćenju zamrznute ruske imovine

Tanjug

21. 12. 2023. u 23:36

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini, piše "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore.

ЊУЈОРК ТАЈМС ТВРДИ: САД започеле преговоре о коришћењу замрзнуте руске имовине

Foto: AP

Bela kuća je navodno "signalizirala" da je saglasna sa korišćenjem ruske imovine imajući u vidu da je sve više kongresmena koji se zalažu za zakon kojim bi to bilo dozvoljeno.

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju, Kanadu i Japan da iznesu svoje planove na tu temu do 24. februara, kada će biti dvogodišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

O detaljima strategije korišćenja ruske imovine se još uvek razgovara, a i dalje nije odlučeno da li će sredstva ići direktno Kijevu ili će se koristiti na druge načine.

Prema pisanju američkog lista, ovakva odluka mogla bi da natera Moskvu na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

Nakon početka ruske invazije, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi - oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi nalazi se u Uniji, pretežno na računima belgijskog "Euroklira", koji je krajem oktobra saopštio da je za devet meseci 2023. godine zaradio oko tri milijarde evra od kamata od ulaganja ruske imovine koja je pod sankcijama.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)