HEZBOLAH UNIŠTIO DVE BATERIJE GVOZDENA KUPOLA: Nova eskalacija i očekivani nastavak rata u Palestini i na granici sa Libanom (VIDEO)

P. Z. S. /militarywatchmagazine.com

21. 12. 2023. u 17:39

POSLE više od dva meseca eskaliranih neprijateljstava između izraelskih snaga i libanske milicije Hezbolah, koja je pokrenula ova druga kao odgovor na izraelsko pokretanje kopnenih operacija u palestinskom pojasu Gaze, Hezbolah je počeo da gađa sredstva izraelske protivvazdušne odbrane.

ХЕЗБОЛАХ УНИШТИО ДВЕ БАТЕРИЈЕ ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Нова ескалација и очекивани наставак рата у Палестини и на граници са Либаном (ВИДЕО)

Foto: EPA

Brojni lokalni mediji izvestili su da su udari 18. decembra po prvi put pogodili dve baterije raketa zemlja-vazduh. Gvozdena kupola je najniži nivo u izraelskoj višeslojnoj mreži protivvazdušne odbrane i namenjena je za presretanje sredstava kratkog dometa, male visine i relativno niske cene, kao što su raketna artiljerija i mali dronovi.

Ovo je u suprotnosti sa sistemima kao što su Barak 8 i Davidova praćka koji su optimizovani za ciljanje sredstava kao što su avioni i balističke rakete. S obzirom da se i Hezbolah i palestinske milicije u Gazi u velikoj meri oslanjaju na niz projektila raketne artiljerije da bi pogodile izraelske ciljeve, narušavanje sposobnosti sistema Gvozdena kupola ima potencijal da posluži kao multiplikator snage za buduće napade. Hezbolah takođe raspoređuje niz dronova, krstarećih projektila i balističkih projektila.

Iako je efikasnost sistema Gvozdene kupole često bila dovedena u pitanje u prethodnim sukobima, ograničena municija tog sredstva i ekstremna cena svakog ispaljenog metka doveli su do pitanja koliko bi njegova zaštita mogla biti održiva – posebno protiv Hezbolahovih arsenala koji su mnogo veći od onih koje su rasporedile palestinske grupe. Nedostaci municije zemlja-vazduh u izraelskim odbrambenim snagama naveli su Sjedinjene Države da izvrše hitne isporuke novih sredstava ubrzo nakon što su 7. oktobra izbila neprijateljstva između milicija sa sedištem u Gazi i izraelskih snaga.

Baterije Gvozdene kupole za koje se izveštava da su pogođene bile su bazirane u severnoj oblasti Kabri u blizini libanske granice, a u napadu su navodno korišćene artiljerijske granate nepoznatog porekla. Nagađalo se da su zrna možda imale koristi od preciznog navođenja i podataka o ciljanju koje su dali sateliti ili dronovi. Nakon napada, sirene za vazdušni napad čule su se u izraelskim naseljima Dišon, Al Malikija, Jiftah i ​​Ramot Naftali. Vojne sposobnosti Hezbolaha su više od 17 godina predstavljale jedinstven izazov za izraelsku bezbednost, pri čemu se smatra da je milicija uticala na jedini vojni poraz Izraela u njegovoj istoriji 2006. godine.

Pored neprijateljstava na libansko-izraelskoj granici, Izrael uz Tursku i određeni broj Zapadnih država su takođe u velikoj meri podržavale niz islamističkih pobunjeničkih grupa u Siriji koje su imale za cilj da svrgnu vladu u Damasku 2010-ih godina orijentisanu prema Hezbolahu. Ključna uloga Hezbolaha u suprotstavljanju ovoj pobuni dovela je do sve većeg spominjanja rata između milicije i Izraela preko posrednika.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu