RAT U UKRAJINI: Avdejevka u ruskim klještima; Ruski padobranci napreduju ka Časovom Jaru; Ko špijunira Zalužnija? (VIDEO/FOTO)

Novosti online

17. 12. 2023. u 10:11 >> 00:41

RAT U Ukrajini dan 662.

РАТ У УКРАЈИНИ: Авдејевка у руским кљештима; Руски падобранци напредују ка Часовом Јару; Ко шпијунира Залужнија? (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruski padobranci napreduju ka Časovom Jaru, Avdejevka uklještena (MAPA/VIDEO)

Jedinice ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izvele su noću kombinovani udar koristeći bespilotne letelice i rakete kamikaze. Ukrajinska infrastruktura je pogođena u Odesi, gde je napad navodno pogodio lokaciju pomorskih dronova Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, izvršeni su udari po ciljevima u Hersonu i Hmeljnickoj oblasti, ali nema detaljnih podataka o pogocima.

Ilustracija telegram rybar


Tokom dana nije bilo značajnijih promena u pravcu Starobelskog. U sektoru Kupjanski, borbe se nastavljaju kod Sinkovke, u sektoru Kremenski - u zoni ​​Torskog izbočina i šumarije Serebrjanski, borbe se vode na kursu sudara.

U pravcu Soledara nastavljaju se aktivni sukobi na magistralnom putu Časov Jar-Hromovo, gde je VSU izgradio mrežu dobro utvrđenih položaja. Ruski padobranci, uz podršku operatera bespilotnih letelica, izvode jurišne operacije na području između Bogdanovke i Krasnog, probijajući se na prvu liniju odbrane VSU.

U sektoru Avdejevke, Oružane snage Rusije nastavljaju operaciju zauzimanja utvrđenog područja  VSU kleštima. Na severnom krilu vode se borbe na periferiji Stepovoje i u šumskom pojasu na prilazima Novokalinovu. Na južnom krilu situacija ostaje nepromenjena: posle višednevnog lošeg vremena, aktivnost obe strane na ovom području je smanjena. U oblasti Nevelskog, VSU je pokušao da napadne prednje položaje Oružanih snaga Rusije, ali je zaustavljen i odbačen.

U sektoru Orehova, ruske jedinice nastavljaju ofanzivne operacije, vraćajući pozicije izgubljene tokom leta. VSU se pritiska istovremeno iz dva pravca: zapadno od Rabotina i severno od Verbovoga. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvedu lokalne kontranapade, ali nisu postigle uspeh. Međutim, zbog nestabilne komunikacije, preciznija konfiguracija fronta još nije poznata.

Na Hersonskom pravcu borbe se nastavljaju u Krinkiju, gde je situacija ista. VSU je gađao pozadinska područja i izveo neuspešan pokušaj da izvrši masivan udar dronovima na region i Krim. Zauzvrat, Oružane snage Rusije su nanele vatru na položaje VSU, uključujući i uz pomoć TOS-1A Solncepek, a na desnoj obali Dnjepra, posade MLRS Grad radile su po privremenim mestima razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Belozerka.

Ima uspeha i na terenu, gde je moguće odbiti napade ukrajinskih snaga. Međutim, obe strane imaju probleme u ovoj oblasti: iako VSU i dalje trpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi, međutim, očigledno je uzeo u obzir iskustvo prethodnih pokušaja iskrcavanja trupa na levoj obali i počeo da pokazuje veći oprez . Međutim, Oružane snage RF takođe imaju problema sa elektronskim ratovanjem i protivbaterijskim ratovanjem.

 

Šef GUR: Prinudna mobilizacija će se nastaviti

Prisilna mobilizacija u Ukrajini će se nastaviti, rekao je Kiril Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Njegove reči prenosi Strana.ua.

Foto Arhiva

-Nemoguće je bez mobilizacije. <...>. 1,1 milion ljudi neće biti obuhvaćeno regrutacijom. Nemamo toliko ljudi, priznao je on.

Ko prisluškuje generala Zalužnija?

Uređaji su otkriveni danas prilikom pripreme prostorija za rad. Napravljeni su od elemenata nepoznatog tipa, što ne dozvoljava identifikaciju instalatera.

Foto: Profimedia

 

VSU izgubio visove kod Bahmuta

Ukrajinska armija nije uspela da preokrene situaciju kod Bahmuta u svoju korist i zaustavi napredovanje ruske vojske; bitka u oblasti Klešćejevke završena je pobedom Rusa. Prema izveštajima sa prve linije fronta, Rusi su uspeli da zauzmu sve dominantne visove na području ovog naselja.

Foto Tanjug/AP

Jurišne grupe ruskih snaga uspele su da istisnu ukrajinske oružane snage sa svih pozicija na visovima u oblasti Kleščejevke, kao i da zauzmu najmoćniji utvrđeni rejon ukrajinske vojske u trouglu Opitnoje – Kleščejevka – Krasnoe (Ivanovskoe).

Sada je ukrajinska vojska izgubila svoju stratešku prednost gubitkom visova. U samoj Kleščejevki, Ukrajinci su se povukli na periferiju sela, pošto se naselje nalazi u niziji i dobro je pokriveno vatrom sa okolnih visina.

 

VSU nema municije prave se odbranbena utvrđenja

Zbog nedostatka municije, Ukrajina priprema tri linije odbrane, saopštila je ukrajinskim medijima poslanica Vrhovne rade Aleksandra Ustinova.

Foto Tanjug/AP

 

Bitka kod Bahmuta: Borbe za Klešćejevku završene VSU se povlači

Ukrajinska armija nije uspela da preokrene situaciju kod Bahmuta u svoju korist i zaustavi napredovanje ruske vojske; bitka u oblasti Klešćejevke završena je pobedom Rusa. Prema izveštajima sa prve linije fronta, Rusi su uspeli da zauzmu sve dominantne visove na području ovog naselja.

Foto Tanjug/AP

 

Kijev: Nemamo odgovor na ruske planirajuće bombe

Sekretar Komiteta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Vrhovne rade Ukrajine,Roman Kostenko, izjavio je da ukrajinske trupe nemaju sredstava da se suprotstave navođenim avio-bombama koje koristi Rusija.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Nova verzija ruskog jurišnog drona

Prva noćna verzija ruskog jurišnog drona FPV „Gastelo“ uspešno je testirana u zoni specijalne vojne operacije.

Dron je opremljen visoko osetljivom noćnom kamerom.

Novi FPV dron može da leti na udaljenosti do 7 kilometara bez repetitora i nosi borbeni teret težine do 3 kilograma.

Dron „gastelo“ počeo je da se proizvodi u Rusiji u avgustu 2023. godine. Model je napravljen uzimajući u obzir želje učesnika specijalne vojne operacije. On radi po principu First Person View (FPV) – operator koji njime upravlja može da vidi sliku sa video-kamere pomoću monitora, video-šlema ili video-naočara.

 

 

 

Granatirana Belgorodska oblast

Ukrajinske snage gađale su belgorodsko selo Terebreno, u toku je borba sa protivnikom, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da je u nekoliko sela oštećen dalekovod.

 

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage odbile su devet napada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu. Ubijeno je ili ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno borbeno vozilo pešadije i dva oklopna vozila;

Tokom protivbaterijske borbe uništene su dve ukrajinske haubice „gvozdika“ i dve haubice D-30;
Na krasnolimanskom bravcu ruske snage odbile su napad brigade specijalnih snaga ukrajinske vojske. Gubici ukrajinske vojske u protekla 24 časa iznose do 90 vojnika, uništeno je jedno oklopno vozilo i tri automobila;
Na južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dve napade jurišnih grupa ukrajinske vojske;
Kod mesta Konstantinovka u DNR ruske snage su tokom proteklog dana uništile lanser sistema „hajmars“;
Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 100 vojnika. Ruske snage gađale su ljudstvo i tehniku tri brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske. Tokom protivbaterijske borbe uništen je artiljerijski sistem M777, artiljerijsko oruđe D-20, haubica „gvozdika“ i radarska stanica AN/TPKu-50;
Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznose do 250 vojnika, a ruske snage odbile su četiri njihova napada. Uništen je artiljerijski sistem M777 i artiljerijsko oruđe M119, kao i haubica „gvozdika“;
U poslednja 24 časa ruske snage oborile su dva ukrajinska aviona MiG-29, jedan avion Su-25, dve rakete „hajmars“, vođenu avionsku bombu „JDAM“ i 91 bespilotnu letelicu;
Ruske snage su tokom proteklog dana uništile komandni punkt 47 mehanizovane ukrajinske brigade, kao i skladišta avionskog goriva;
Na zaporoškom pravcu ruske snage gađale su ljudstvo i tehniku tri ukrajinske brigade. Ubijeno je ili ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika i uništen jedan tenk i tri automobila;
Na hersonskom pravcu gubici ukrajinske vojske iznose do 95 vojnika, a uništen je jedan ukrajinski tenk i 12 automobila. Tokom protivbaterijske borbe uništene su haubice „msta B“ i D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i stanica za radio-elektronsko ratovanje „nota“.

 

Putin: Potpuna besmislica tvrdnja Bajdena da Rusija planira napad na NATO članicu

Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio kao potpunu besmislicu tvrdnju predsednika SAD Džoa Bajdena da će moskovske snage napasti zemlju NATO-a ako pobedi u ratu u Ukrajini, dodajući da Rusija nema interesa da se bori protiv Alijanse.

Foto: Printskrin/Sputnjik

 

 

Moskva nema interes da se produži važenje žitnog sporazuma

Rusija nema interes da se produži važenje sporazuma o crnomorskom žitu, javila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na ruskog ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa.

Patrušev je istakao da je to u velikoj meri politički odluka, ali da će Rusija nastaviti da izvozi svoje žito pošto ima kupaca.

- Naš obim izvoza žitarica, uzimajući u obzir prestanak Crnomorske inicijative, nije opao već je i neznatno veći - naveo je Patrušev za RIA Novosti.

Rusija se u julu povukla iz sporazuma koji je omogućavao Ukrajini da bezbedno izvozi žito iz svojih crnomorskih luka.

Moskva kaže da je odustala od sporazuma jer žito nije stizalo najsiromašnijim zemljama, i zato što se Moskva i dalje suočava sa barijerama izvoza svojih žitarica i đubriva.

(Reuters)

 

Napadi na kupjanskom pravcu

Helikopteri ruske vojne avijacije izvode napade na uporišta i živu silu ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu.

 

Ruska vojska gađala položaje Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu

Ruska vojska je u protekla 24 časa gađala položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima osam naselja na donjeckom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

Prema njegovim rečima, gađano je ljudstvo i tehnika ukrajinskih snaga u oblastima naselja Kurdjumovka, Kleščejevka, Bogdanovka, Artjomovsko, Razdolovka, Krasno, Andrejevka i Marjinka.

Astafjev je dodao da je tokom prethodnog dana na donjeckom pravcu ubijeno ili ranjeno do 290 ukrajinskih vojnika. Osim toga, uništeni su tenk, dva borbena vozila pešadije, kamionet i minobacač kalibra 120.

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

 

 

Ministarstvo odbrane: Ruske snage PVO sprečile još jedan teroristički napad

Ruske snage PVO sprečile su tokom noći još jedan teroristički napad kijevskog režima, neutralisana su i presretnuta 33 drona avionskog tipa iznad Lipecke, Rostovske i Volgogradske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema rečima gubernatora Rostovske oblasti Vasilija Golubeva, tokom napada na region nije bilo žrtava. Slično je izjavio i gubernator Volgogradske oblasti Andrej Bočarov.

Kasnije je Ministarstvo odbrane saopštilo da su iznad Volgogradske oblasti oborena još dva drona.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!