IZRAELSKI LOVCI PETE GENERACIJE F-35 UČESTVUJU U RATU: Amerikanci ih brzo nadogradili nakon napada Hamasa

Novosti online

14. 12. 2023. u 18:11

IZRAELSKI avioni pete generacije F-35 Lajting 2 učestvuju u misijama IDF (Izraelske odbrambene snage) u Pojasu Gaze, nakon što su započeli rat izazvani masakrom Hamasovih pripadnika na izraelskim teritorijama.

ИЗРАЕЛСКИ ЛОВЦИ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Ф-35 УЧЕСТВУЈУ У РАТУ: Американци их брзо надоградили након напада Хамаса

Foto USAF/Vojska SAD

Izrael po običaju nije pružio mnogo informacija o misijama F-35I Adira, prilagođene verzije za potrebe Izraela aviona F-35 Lajting 2, do sada. Međutim, u odustvu adekvatne promotivne kampanje u pomoć priskaču Amerikanci, najveći stručnjaci na svetu iz ove oblasti.

Sjedinjene Države su ubrzale nadogradnju sistema u avionu, izjavio je američki zvaničnik, a prenosi američka publikacija Difens Njuz.

General-potpukovnik Michael Schmidt, izvršni programski oficir za F-35, prvobitno je navodno odbio da pruži detalje. Međutim, u izjavama datim nakon saslušanja u kongresnom komitetu, američki zvaničnik je potvrdio da su SAD ažurirale sisteme podataka na izraelskim avionima F-35. Ažurirani su sistemi koji prikupljaju informacije iz okruženja. Ažuriranja su napravljena nakon napaa Hamasa, 7. oktobra. 2023. godine.

Izrael ima verziju F-35 namenski razvijenu od strane SAD za izraelske potrebe. Izrael već ima dve eskadrile F-35, a uskoro će nabaviti i treću. Izrael je ovog leta odobrio kupovinu treće eskadrile borbenih aviona F-35 u ugovoru vrednom 3 milijarde dolara.

Izraelski F-35 proglašeni su operativnim 2017. godine i prvi put su upotrebljeni u borbi 2018. godine. Izrael je u julu potpisao sporazum o kupovini još 25 aviona. Zemlja će na kraju imati 75 aviona pete generacije.

Još 25 dodatnih uređaja, koje proizvodi Lokid Martin, povećaće broj aviona F-35 izraelskog ratnog vazduhoplovstva na 75, naglasilo je Ministarstvo odbrane Izraela prilikom objavljivanja kupovine. Ovaj ugovor će biti finansiran kroz paket pomoći za odbranu koji je Izrael dobio od SAD.

Izrael je bio prva zemlja posle SAD koja je dobila privilegiju da kupi lovce F-35, sa stelt tehnologijom. Izraelsko vazduhoplovstvo je u maju 2018. objavilo da je Izrael i prva zemlja koja je koristila ovaj uređaj u borbi. F-35 je poznat i kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod jevrejskim imenom „Adir“.

Tokom aktuelnih operacija, izraelske odbrambene snage objavile su krajem oktobra da je F-35I Adir oborio krstareću raketu. Ovo je prvo zabeleženo presretanje krstareće rakete od strane ovih lovaca američke proizvodnje. Izraelski F-35I opremljeni su raketama AIM-9X Sidewinder i AIM-120 AMRAAM.

Foto: AP

F-35I

F-35 ukratko

Lokid Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lajting 2) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lokid Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)