ZAPADNI MEDIJI: Evropa ispraznila arsenale – Nemačka ima municije za dva dana borbe

Novosti online

11. 12. 2023. u 10:00

ŠIROM Evrope raste zabrinutost zbog praznih vojnih arsenala, dok Amerika sve više zauzima „izolacionistički stav“ u sukobu u Ukrajini, piše „Volstrit džornal“.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Европа испразнила арсенале – Немачка има муниције за два дана борбе

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi, zapadne zemlje ne vide „neposrednu vojnu opasnost za Evropu od Rusije“ sve dok traje sukob u Ukrajini.

- Međutim, ako Rusija na kraju pobedi u Ukrajini, malo ko sumnja u sposobnost Moskve da se u potpunosti naoruža u roku od tri-četiri godine i izazove probleme na drugim mestima - piše autor članka.

Prema ocenama autora članka, razlog za uznemirenost u evropskim zemljama je činjenica da je „industrijski potencijal Evrope za proizvodnju oružja značajno oslabljen višegodišnjim rezovima budžeta“ posle Hladnog rata.

Čini se da je povećanje vojnih kapaciteta „izazovan zadatak“ zbog budžetskih ograničenja u svetlu sporog ekonomskog rasta evropskih zemalja i starenja stanovništva, piše list.

Da bi ilustrovao razmere problema sa oružjem, list navodi podatke koji pokazuju da u vojnom arsenalu Velike Britanije, koja se smatra zemljom koja najviše troši na odbranu u Evropi, trenutno ima samo 150 tenkova i desetak ispravnog artiljerijskog oruđa dugog dometa.

Sledeća po obimu vojne potrošnje, Francuska, ima „manje od 90 jedinica teške artiljerije, što je ekvivalentno onome što Rusija gubi otprilike svakog meseca“ u zoni sukoba u Ukrajini.

Takođe se ocenjuje da nemačke Oružane snage imaju dovoljno municije za dva dana borbe.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)