ŠOLC NAJNEPOPULARNIJI KANCELAR ZA ČETVRT VEKA: Predsednik vlade uživa podršku petine sunarodnika, a njegov SPD od 14 odsto Nemaca

I. Stanojević

09. 12. 2023. u 07:00

REJTING nemačke vlade dostigao je novi crni rekord od samo 17 odsto biračkog tela, a njen lider, kancelar Olaf Šolc beleži najnižu ocenu, od 1997. godine, otkako se sprovodi ova anketa. Ovaj socijaldemokrata dobio je pozitivnu ocenu od samo petine sunarodnika! Što se njegove Socijaldemokratske partije (SPD) tiče, ona trenutno može da računa na 14 procenata izbornih glasova, što je dva poena manje nego prošlog meseca i najmanje od juna 2021. godine.

ШОЛЦ НАЈНЕПОПУЛАРНИЈИ КАНЦЕЛАР ЗА ЧЕТВРТ ВЕКА: Председник владе ужива подршку петине сународника, а његов СПД од 14 одсто Немаца

Tanjug

Najsvežija anketa, istraživanje "Dojčlandtrenda", pokazuje da se slabo kotiraju i partneri SPD u "semafor koaliciji", Zeleni imaju 15 odsto, a liberali bi bili ispod cenzusa. Sa samo četiri procenta, ne bi ni ušli u Bundestag da je glasanje danas.

Nasuprot njima, opozicija je u uzlaznom trendu, pa tako Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i njena sestrinska stranka Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koja postoji samo u južnoj i najbogatijoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, dobile bi trećinu biračkog tela, što je najviše od marta 2021. Sledi desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja ima petinu glasova. Levica ne bi ni bila u parlamentu, jer raspolaže sa tri odsto glasova.

Ovi neveseli rezultati sondaže javnog mnjenja objavljeni su uoči partijskog kongresa socijaldemokrata koji je počeo juče i traje do nedelje. U atmosferi preispitivanja kad je pošlo po zlu i šta je sve moglo bolje, Šolc i partijske kolege treba da naprave predizbornu strategiju za savezne parlamentarne izbore, dogodine.

SPD, Zeleni i liberali prošli su kroz nekoliko kriza, ali nijedna nije bila tako duboka kao trenutna budžetska, podseća Dojče vele. Skoro polovina birača (47 odsto) računa na uštede u troškovima.

Pristalice SPD (59 odsto) i Zelenih (55 odsto) se zalažu za suspenziju takozvane kočnice dugova, što znači da zagovaraju nova zaduživanja. Glasači CDU/CSU (58 odsto) i AfD (69 odsto), s druge strane, podržavaju jasne mere štednje. Anketari su pitali građane gde uštedeti, ako se ne dižu novi krediti. Čak 64 odsto njih smatra da treba smanjiti davanja za nezaposlene.

Razborit, ali nedorastao

SVAKI drugi ispitanik (48 procenata) smatra da se Šolc ponaša razborito. Samo četvrtina ga, međutim, trenutno vidi kao dobrog kriznog menadžera (23 odsto), 12 odsto potvrđuje njegovu sposobnost da ubedljivo komunicira, a samo 27 odsto njih smatra da je dorastao kancelarskom poslu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!