BUNDESVER BI MOGAO DA RATUJE SAMO DVA DANA: Umesto da opremaju sopstvenu vojsku, sva raspoloživa sredstva slali u Kijev

I. Stanojević

06. 12. 2023. u 11:17

NEMAČKE oružane snage nedovoljno su finansirane i zato neadekvatno opremljene ljudstvom i municijom, pa bi, u slučaju rata, Bundesver izdržao samo dva dana!

БУНДЕСВЕР БИ МОГАО ДА РАТУЈЕ САМО ДВА ДАНА: Уместо да опремају сопствену војску, сва расположива средства слали у Кијев

Foto: Jutjub/WELT Documentary

Iznevši ovu alarmantnu tvrdnju, savezni poslanik iz redova opozicionih demohrišćana Johan Vadeful, obrazložio je da je to ceh koji će Nemci platiti zbog toga što su, umesto da opremaju sopstvenu vojsku, sva raspoloživa sredstva slali u Ukrajinu. Vadeful je, zato, apelovao na vlasti u Berlinu da ubrzaju opremanje trupa koje se, kako je rekao, suočavaju sa "teškom nestašicom", izvestio je nedavno magazin "Cajt", pozivajući se na intervju koji je ovaj političar dao nemačkoj državnoj novinskoj agenciji DPA.

- Ključne jedinice mogu da izdrže najviše dva dana u borbi. I to je generalno katastrofalan nalaz - rekao je Vadeful i dodao da je svako ko očekuje da će vojska moći da se brani u ratu, trebalo da osigura da se ne nađe u takvoj situaciji. Nažalost, slučaj je suprotan.

Vadefulovi komentari usledili su pošto je nemačka šefica diplomatije Analena Berbok obećala, ne samo da će nastaviti da šalje vojnu pomoć Kijevu, nego da će je proširiti po strukturi i povećati po vrednosti. Pominje se suma od osam milijardi evra.

Nemačka je, posle SAD, drugi najveći ratni sponzor Ukrajine, a predsedniku Vladimiru Zelenskom obećala je više od 17 milijardi evra vojne pomoći. Paket je, između ostalog, uključivao tenkove "leopard", protivvazdušne raketne sisteme "Patriot", artiljeriju i bezmalo 22.000 metaka (155-milimetarskih).

Govoreći o naporima domaće industrije da popuni zalihe Bundesvera, Vadeful je rekao da, iako postoje nalozi za ponovno snabdevanje, ni to nije popunilo rupe. Gotovo ništa ne stiže do nemačke vojske, veli on i objašnjava da "čak i kada kupuje zamene, Bundesver zapravo pravi gubitak".

Istovremeno, veći deo naoružanja poslat je u Ukrajinu. Vadeful smatra da napredak vojske kao ratno sposobne odbrambene snage šlajfuje u mestu i tvrdi da je to delimično "odgovornost nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa". - Nemačke oružane snage, ostale su nepromenjene tokom poslednje dve decenije, a to znači, specijalizovane za operacije daleko od kuće, za razliku od odbrane sopstvene zemlje - upozorio je Vadeful.

Borelj: Prazni vojni magacini

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj priznaje da su početne rezerve municije, "ono što su armije već imale u svojim zalihama, uveliko potrošene", jer je više od 300.000 granata isporučeno Ukrajini. - Sada je iz armijskih magacina, teško dobiti više - poručuje Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)