POSLE REŠETAKA OPET SPREMNI ZA TERORIZAM: Francuzi strahuju od islamskih terorista kojima je istekla zatvorska kazna

Slučaj Armana R. M. koji je terorističkim napadom za vikend ubio nemačkog turistu a Francuza i Britanca povredio, pokazao je s kakvom opasnošću se susreću Evropa, Francuska među prvima, kada je reč o nekada osuđenim islamskim teroristima koji su već odslužili kaznu i ponovo su osetili miris slobode, spremajući se da opet napadnu.

ПОСЛЕ РЕШЕТАКА ОПЕТ СПРЕМНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ: Французи страхују од исламских терориста којима је истекла затворска казна

Foto: Goran Čvorović

Arman R. M. (26), iranskog porekla, koji je rođen u Francuskoj, i koji je na islam prešao 2015, bio je već osuđen na četiri godine zatvora, plus godinu uslovno, pošto je 2016. godine osujećena njegova priprema za napad u poslovnom kvartu Defans.

Uredno je odslužio kaznu i 2000. je pušten na slobodu. Zatvor ga, očigledno, nije promenio. Ispostavilo se da je bio u kontaktu s drugim islamskim teroristima, uključujući, dvehiljadite, i sa Abdulahom Anzorovom, Čečenom koji je kasnije, te iste godine, svirepo odrubio glavu profesoru Samijelu Patiju, a zatim stradao u sukobu s policijom.

Šta s takvima, kao što je Arman R. M, pita se javnost. Njegov slučaj je još komplikovaniji, jer je istovremeno bio i težak psihopata. Prestao je da uzima lekove prošlog leta, ali ništa nije preduzeto u tom pogledu, iako su lekari na to ukazivali. Pitanje je da li se uopšte pružala zakonska mogućnost za to.

Zbog svega, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je predložio da se ubuduće uvede obaveza lečenja za takve osobe. Liderka krajnje desnice Marin Le Pen je otišla korak dalje, pa je zatražila usvajanje zakona po kome bi najopasnije osobe, posle evaluacije, mogle da budu ostavljene u zatvoru i nakon isteka kazne! Takav arbitrarni pristup danas nije moguć, ali se s druge strane javlja dilema kako se dodatno zaštititi.

Od 2018, ukupno 340 osuđenih radikalnih islamista čije su aktivnosti vezane za terorizam, izašlo je iz zatvora, u proseku 80 svake godine. Oko trista zaposlenih u francuskim zatvorima zaduženih za obaveštavanje imaju zadatak da pokušaju da otkriju koliki rizik postoji od njih kada se jednom ponovo nađu na slobodi. Svaki osuđenik prolazi procenu dve godine pre izlaska. Nekada imaju obavezu praćenja ponovnog uključivanja u društvo. Oko 30 odsto takvih danas se nalazi pod sudskim nadzorom. Bilo ih je 17 odsto pre tri godine.   

U Francuskim zatvorima trenutno se nalaze 462 zatvorenika za koje se smatra da su radikalni islamisti, među kojima je 391 zatvoren upravo zbog veze s terorizmom. Neki od njih će uskoro na slobodu.

OD 2013. SUJEĆENA 72 NAPADA

U policijskoj kartoteci nalazi se 5.218 imena radikalnih islamista potencijalno opasnih po društvo. Pre tri godine bilo ih je 8.300. Dvadeset odsto su mlađi od 20 godina. Iz iračko-sirijske zone vratilo se 387 punoletnih osoba, među kojima 57 žena, i 322 maloletnika. Ove godine osujećena su 3 teroristička napada, u poslednjih pet godina ukupno 43, a od 2013 – 72. U dugoročnom proseku, jedan na svakih mesec i po.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)