PARE KIJEVU DA PREZIMI: Svetska banka odobrila 1,2 milijarde dolara zajma za Ukrajinu

Novosti online

01. 12. 2023. u 19:44

UKRAJINA će dobiti zajam od 1,2 milijarde dolara od Svetske banke za koji će garantovati vlada Japana, a novac će se, navodno, koristi za podršku 29 programa socijalne pomoći namenjenih "najugroženijim ljudima u Ukrajini".

ПАРЕ КИЈЕВУ ДА ПРЕЗИМИ: Светска банка одобрила 1,2 милијарде долара зајма за Украјину

Foto Tanjug/AP

Projekat je, prema navodima Svetske banke, sastavni deo međunarodnog paketa podrške za Ukrajinu kako bi zemlja ispunila svoje potrebe za finansiranjem do 2024. godine".

Svetska banka je do sada omogućila više od 38 milijardi dolara hitnog finansiranja za Ukrajinu, uključujući obaveze i obećanja zajmodavaca kao što su SAD, Japan, Velika Britanija, Norveška, Holandija, Španija, Nemačka, Kanada, Švajcarska, Švedska, Danska, Austrija, Finska, Island, Irska, Indonezija, Litvanija, Letonija, Belgija i Republika Koreja.

Ranije u novembru, ukrajinski premijer Denis Šmigal najavio je da očekuje da će zemlja dobiti 1,1 milijardu dolara od Svetske banke, a dodao je da se nadaju da će im stići i 162 miliona evra finansijske podrške od Evropske investicione banke u okviru programa za obnovu Ukrajine, dok će Norveška i Švajcarska izdvojiti 190 miliona dolara i 70 miliona dolara.

Vojna pomoć EU za Ukrajinu dostigla je 27 milijardi evra i i dalje raste.

U pokušaju da ublaži rastuće finansijske pritiske sa kojima se suočava Ukrajina, predsednik Vladimir Zelenski uputio je nedavno novi apel zapadnim saveznicima da pošalju hitnu finansijsku pomoć.

-Ako ne možete da nas finansijski podržite, dajte nam zajam i mi ćemo vam vratiti, rekao je Zelenski.

Ponovljeni pozivi Ukrajine za više novca i oružja postali su sve glasniji od početka sukoba, a i sve je više brige da su se saveznici umorili od silnog pomaganja.

Milijarder Ilon Mask koji je Ukrajini obezbedio satelitske usluge "Starlink" ismevao je nedavno ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegove pozive na slanje dodatne pomoći.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024