BERLIN "KARTOM ŠANSI" MAMI AKADEMCE: Set mera koje olakšavaju ulazak fakultetlija na nemačko tržište rada

I. Stanojević

29. 11. 2023. u 17:24

NEMAČKA do te mere kuburi sa visokokvalifikovanom radnom snagom da je vlast odlučila da spusti mnoge rampe zarad privlačenja "fakultetlija" iz inostranstva. Vlada kancelara Olafa Šolca uvela je nova pravila, od kojih su neka po hitnom postupku postala važeća, druga će to postati od marta, a treća od juna iduće godine.

БЕРЛИН КАРТОМ ШАНСИ МАМИ АКАДЕМЦЕ: Сет мера које олакшавају улазак факултетлија на немачко тржиште рада

FOTO: AP/Tanjug

Berlin je, naime, do guše u demografskim problemima, od bele kuge s jedne, do navale migranata, s druge strane. Nacionalna industrija je u sunovratu, sve više giganata prijavljuje stečaj, dok SAD odvode s onu stranu Atlantika najškolovanije Nemce, naročito IT stručnjake. Svake godine raste pustoš na domaćem tržištu rada. Budžet za 2024. visi u vazduhu zbog pokušaja da se pare iz fonda za kovid preusmere u ekologiju, dok nesuglasice unutar vladajuće "semafor koalicije", socijaldemokrata, liberala i Zelenih, iz dana u dan rastu.

U tom setu problema, najviše interesovanja izaziva Šolcova "karta šansi". Njom će od juna biti otvoren dolazak u Nemačku na godinu dana, uz uslov da je egzistencija obezbeđena, što znači da su sa sobom poneli dovoljno novca za život, pošto im ne pripada socijalna pomoć. Radnici sa "kartom šansi", koja podrazumeva sistem bodovanja, mogu da rade do 20 sati nedeljno, a može se produžiti do dve godine, ako se stekne i ugovor o radu.

"Kartu šansi", bez ikakvih dodatnih uslova, moći će da dobije svako ko dokaže da mu je stručno obrazovanje ekvivalentno sa nemačkim, da se tretira kao kvalifikovani radnik. Za sve ostale, potrebna je univerzitetska diploma, ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija. Bodovi se stiču za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija, godine života, poznavanje jezika.

Poslodavcima, kako piše Dojče vele, nedostaju stručnjaci u IT sektoru, nezi, zanatstvu, tehnologiji, logistici... Novo ograničenje zarade za deficitarna zanimanja i početnike kreirano je na 40.000 evra godišnje, a nešto manje od 44.000 evra za ostale profesije.

"Zakon o daljem razvoju kvalifikovane imigracije", letos usvojen, ima za cilj da smanji prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trećih zemalja, van EU. Osobe sa akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju uslove, od sada imaju pravo na dobijanje boravišne dozvole. Supružnici i njihova maloletna deca koja žele da se presele u Nemačku, moći će to da učine bez podnošenja dokaza o "dovoljnom" prostoru za život. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju od marta 2024. godine, mogu da dovedu i svoje roditelje, ili roditelje bračnog druga.

Pravilo za Zapadni Balkan

TAKOZVANO pravilo za Zapadni Balkan kojim je regulisano zapošljavanje radnika iz Srbije, uključujući KiM, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije, po novim propisima, važi na neodređeno vreme. Predviđeno je da se godišnji kontingent radne snage iz ovih zemalja, od juna 2024, poveća na 50.000 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)