PAPA KARDINALU “NERIJATELJU” ODUZIMA STAN I PLATU? Obračun poglavara rimokatoličke crkve sa dugogodišnjim "ličnim neprijateljem" u Vatikanu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

29. 11. 2023. u 17:09

ZVANIČNI akt još nije stigao, ali se smatra izvesnim da će papa Franja oduzeti stan i platu američkom kardinalu Rejmondu Leu Burku kog je definisao kao "ličnog neprijatelja".

ПАПА КАРДИНАЛУ “НЕРИЈАТЕЉУ” ОДУЗИМА СТАН И ПЛАТУ? Обрачун поглавара римокатоличке цркве са дугогодишњим личним непријатељем у Ватикану

Foto AP

Odluka je doneta na sastanku šefova dikastera Rimske kurije 20. novembra. Ovaj čin je rezultat dugogodišnje loše saradnje između ovog američkog kardinala i pape Franje, kog je smenio sa mesta prefekta apostolske Signature još novembra 2014. godine. Tada mu je poverena uloga pokrovitelja Suverenog Malteškog reda, ali je 2017. razrešen i sa te dužnosti. Iako više nije imao kontakata sa Malteškim redom i sam je podneo ostavku u junu ove godine.

Papa Franja je, zbog različitih intervencija i stavova, kardinala smatrao eksponentom "američke frakcije" tradicionalista u odnosu na liniju svog pontifikata. Iako je kardinal oduvek odbacivao etiketu "neprijatelja pontifikata", izgleda da nije ubedio papu.

Burk je trenutno u SAD i još nije dobio dokument koji potvrđuje papine reči, ali s obzirom na slučaj monsinjora Georga Gansvajna, bivšeg ličnog sekretara pape Benedikta 16, malo je sumnji da papine reči ne potvrđuju dela. U kanonskom opravdanju takve mere ne bi bile prepreka, "s obzirom na prezir prema zakonima Crkve" koje je papa već potvrdio povodom uklanjanja biskupa iz nekih biskupija. Već su usledili komentari za i protiv. Uz podsećanje jednih da je "kardinal rezident u Rimu, na dva koraka od Trga Svetog Petra", drugi govore da "papa cilja da ga udalji iz Rima i oslabi tabor onih koji se opiru njegovoj revoluciji u Crkvi".

Foto: AP

Kkardinal Rejmond Lea Burka

Američki kardinal jedan je od najkontroverznijih i najtradicionalnijih eksponenata kardinalskog koledža. Oduvek je imao otvorenu liniju neslaganja sa papom. Tu je i njegova kritika, s početka pontifikata pape Franje, zbog stava kardinala Valtera Kaspera koji je, pripremajući se za Sinod o porodici 2014, eksplicitno pozvao na pristup pričešću za razvedene, i ponovo venčane, parove.

Još pre više od 10 godina počelo je njegovo protivljenje sinodskom konceptu koji je sada postao istinska mantra. Sada je, izgleda, došao odlučujući trenutak za papu Franju, pošto je kardinal Burk bio izričito protiv kardinala Viktora Manuela Fernandeza, Argentinca kog je papa imenovo za novog prefekta Doktrine za veru. U oktobru se na Sinodu stiglo do pravog rata između papinih pristalica i "gibelina" u nastojanjima za više otvorenosti u Crkvi i onih koji smatraju da bi vetar promena mogao zauvek da izobliči doktrinu.

Franja drži govor u Dubaiju

Papa Franja (86), koji se oporavlja od infekcije pluća, prisustvovaće sastanku o klimi u Dubaiju i održati jedan od glavnih govora na samitu, uz 30 bilateralnih susreta, uključujući 20 sa šefovima država, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni. Papi Franji su kao mladiću u rodnoj Argentini uklonili deo pluća, pa će papa ograničiti aktivnosti ove nedelje da sačuva snagu.

Među novitetima u Crkvi, koje je doneo papa Franja, jeste i blagoslov za gej parove. Reči kardinala Burka da "Sinod širi otrov konfuzije" bile su kao bič za papu. Njegova ocena da "ovce zavise od hrabrosti pastira koji ih moraju zaštititi od otrova zabune, grešaka i podela", bila je, izgleda, poslednja kap koja je prepunila papinu čašu na Sinodu. Bila je to papina "oktobarska revolucija" kojom je izazvao konzervativce. Usledio je otpor, a jedan od rezultata jeste i odluka pape Franje da se kardinalu oduzmu i stan i plata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024