PADA REJTING ZELENSKOG: Blumberg ocenjuje - U Ukrajini rastu očaj i umor zbog sukoba

Novosti onlajn

28. 11. 2023. u 14:53

MEĐU ukrajinskim stanovništvom rastu razočaranje, očaj i umor zbog neuspešne kontraofanzive, a i zbog toga što nema izgleda da će se sukob brzo završiti, piše agencije Blumberg koja je razgovarala sa nekoliko stanovnika Ukrajine.

ПАДА РЕЈТИНГ ЗЕЛЕНСКОГ: Блумберг оцењује - У Украјини расту очај и умор због сукоба

Foto Tanjug/AP

„Osećaj potištenosti obuzima Ukrajinu. Duže noći se poklapaju sa sve većim razočaranjem zbog usporene ofanzive i napetosti između Vlade i vojnog rukovodstva koja isplivava na površinu“, piše agencija.

Kako se navodi, u Ukrajini postaju svesni da će se sukob, najverovatnije, nastaviti. Prema istraživanjima javnog mnjenja, u ukrajinskom društvu opada rejting Vladimira Zelenskog, piše list. Pored toga, već postoje znaci kolebanja među članovima NATO-a u vezi sa pomoći Kijevu.

- Osećam očajanje. U poređenju sa prošlom godinom, sada je teže – ovom ratu nema kraja i ponekad jednostavno prestanem da verujem da će se ikada završiti - kazala je za Blumberg medicinska sestra iz Kijeva Natalija Kobjuk čiji se muž nalazi na frontu već 22 meseca.

Drugi sagovornik agencije, 52-godišnji dizajner iz Lavova Sergej Petrovski istakao je da su očekivanja od kontraofanzive bila „malo previsoka“.

- Sada je najstrašniji unutrašnji haos i razdori. Ljudi se boje da bi sve to moglo da liši zemlju zapadne podrške, što je sada ključno. Dodajte tome brige zbog poziva u vojnu službu, pošto su ljudski resursi na frontu ograničeni i konstantni bes zbog korupcije – i zimski meseci izgledaju još mračnije - rekao je Petrovski.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je „kontraofanziva“ pretrpela krah. Prema podacima iz oktobra, prilikom pokušaja napada Kijev je izgubio više od 90.000 ubijenih i ranjenih vojnika.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)