I OHELA DRŽALI PET SPRATOVA ISPOD ZEMLJE? Taoci Hamasa bili u potpunom mraku, s malo hrane, bez lekova

A.Vojinović

28. 11. 2023. u 07:00

U DANIMA kada se na slobodu, posle sedam nedelja, iz zatočeništva puštaju male grupe talaca Hamasa, sudbina srpskog državljanina Alona Ohela (22) koga su pripadnici palestinskih militanata oteli 7. oktobra, i dalje je nepoznata. Ohelova majka Edit objavila je video u kom poziva za pomoć da vrati sina kući.

И ОХЕЛА ДРЖАЛИ ПЕТ СПРАТОВА ИСПОД ЗЕМЉЕ? Таоци Хамаса били у потпуном мраку, с мало хране, без лекова

Foto Tanjug/AP

Ona je ispričala da se poslednji put čula sa sinom u 8.08 ujutru kada joj je poslao poruku u kojoj kaže da je bio u skloništu za bombe i da je dobro. Hamas je tada, kako kaže, ušao i kidnapovao Alona, sa još dvojicom.

- Potrebne ste nam, sve majke, da se ujedinimo i da dovedemo svoju decu, naše voljene, kući - rekla je.

Ohel, koji ima i izraelsko državljanstvo, jedan je od preko 240 talaca koje je Hamas oteo prvog dana sukoba na Bliskom istoku. Minulih dana osobođen je samo deo njih u zamenu za određen broj palestinskih zatvorenika, u okviru sporazuma o primirju između dve zaraćene strane. Juče se očekivala osloboda za još 11 izraelskih talaca i 33 Palestinca, ali je problem nastao oko spiskova.

- Prema izjavama izraelskih zvaničnika na spisku talaca koji je juče trebalo da budu oslobođeni nije bilo majki, već samo deca - kaže za "Novosti" počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić. - Izrael insistira da deca budu puštena sa svojim majkama, jer u suprotnom, postoji bojazan šta se sa njima desilo.

Nikolić kaže da je prioritet Izraela da se sada oslobode majke sa decom i starije žene, jer im je ugroženo zdravstveno stanje. Dodaje da je oslobođen i jedan muškarac.

- Taoci koji su oslobođeni ispričali su da su bili zarobljeni na petom spratu ispod zemlje - navodi Nikolić za naš list. - Bili su u mraku sve vreme, samo dva sata dnevno su im uključivali svetlo. Od hrane su im davali samo pite sa humusom i pasulj, dok im lekove nisu dostavljali, sem pola pilule za spavanje po osobi. Svetla tačka je što su sva deca koja su do sada puštena dobro.

Inače, portparol izraelskih odbrambenih snaga rekao je da je dogovor već prekršen kada je Hamas oslobodio taoca, bez njene majke, u subotu.

Fotografije i snimci talaca koji se posle sedam teških nedelja u zatočeništvu Hamasa ponovo u zagrljaju najmilijih obišle su svet. Bolnice u Izraelu danima su bile pune članova porodica koji su sa nestrpljenjem čekale da na vratima konačno vide svoje najdraže.

Među najpotresnijim je sudbina četvorogodišnje Avigej Idan, izraelsko-američke državljanke, koja je u sukobu izgubila roditelje. Imala je tri godine kada su je 7. oktobra oteli članovi Hamasa iz kibuca Kfar Aza, dok je četvrti rođendan dočekala u zatočeništvu. Preživela je prvi napad i otišla do kuće komšija, ali ju je Hamas kasnije oteo, zajedno s njima. Njeni rođaci su ispričali da je Avigejin otac držao u rukama u trenuku kada je upucan.

- Nadali smo se i molili se da će ovaj dan doći. Nema tih reči kojima bismo izrazili naše olakšanje i zahvalnost svima koji su bili uključeni u njeno oslobađanje - izjavile su devojčicine rođake Liz Hirš Naftali i Noa Naftali.

Iako je dočekala da bude puštena, Elma Avraham (84) je posle izlaska iz zatočeništva prebačena u bolnicu u Ber Ševi i u kritičnom je stanju, potvrdio je njen sin Uri Ravic za Bi-Bi-Si. Izvršni direktor Medicinskog centra Soroka doktor Šlomi Kodiš rekao je da je starija žena bila zanemarena.

- Trenutno je u nestabilnom stanju i njen život je ugrožen. Nadamo se da ćemo uspeti da je stabilizujemo i poboljšamo njeno stanje. Užasno je što sada moramo da nastavimo da brinemo o starijim pacijentima koji su sedam nedelja držani u podzemnim tunelima uz potpunu medicinsku nebrigu i zanemarivanje njihovih briga - rekao je on.

Hamas je oslobodio i članove porodice Broduč, majku Hagar (40) i njeno troje dece, Ofri (10), Juvala (8) i Orija (4). Hagarin tast, Šmuel Broduč, izjavio je za izraelske medije da mu je laknulo onog trenutka kada je čuo da su u rukama Crvenog krsta. Oslobođene su i sestre Dafna i Ela Elijakim, stare 15 i osam godina, koje su odvedene iz svoje kuće u kibucu Nir Oz na dan napada i bili su deo porodične grupe čije su hvatanje napadači prenosili uživo. Njihova majka Maajan Zin izjavila je da je srećna što su se njene ćerke vratile kući, dodajući da je to "radost pomešana sa tugom".

Privremeno utihnuće vatrenih obračuna između Izraela i Hamasa isteklo je u ponoć po lokalnom vremenu, dok su u danu iza nas do javnosti neprestano stizali pozivi međunarodnih zvaničnika o mogućem produžetku primirja. U pregovorima o nastavku pauze učestvovali su Katar, Egipat, SAD, EU i Španija. Govorilo se o produžetku od nekoliko dana u kojima će na slobodu biti pušteno još talaca. Posle dugog iščekivanja, zvaničnici iz Katara saopštili su da se primirje, ipak, produžava za dva dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je ranije posle telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da je otvoren za produžetak pauze, s tim da će se kopnena operacija, kako naglašava, posle nastaviti u punoj snazi. Dodaje se da bi uslovi u tom slučaju ostali nepromenjeni u odnosu na originalan sporazum, što znači da Hamas mora da pusti dodatnih 10 talaca za svaki dan u kojem ne bi bilo oružanih borbi, a Izrael određeni broj palestinskih zatvorenika i dece iz izraelskih zatvora.

Sa nastavkom primirja saglasan je i Hamas, s tim što kao uslov traže oslobađanje još palestinskih državljana iz izraelskih zatvora. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozep Borelj juče su pozvali na produžetak pauze kako bi još talaca moglo da bude pušteno na slobodu.

- Nijedna vojska ne može da garantuje bezbednost zemlje bolje nego što to može mir. Nekoliko decenija mira sa Egiptom i Jordanom su dokaz. Ali ovi mirovni sporazumi ostaju nepotpuni bez mira sa Palestincima. Palestinska država u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu je najbolja i jedina dugoročna garancija za bezbednost Izraela. Bez palestinske države neće biti mira ni sigurnosti za Izrael - rekao je Borelj.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je potpuno humanitarno primirje između Izraela i Hamasa, umesto privremenog prekida vatre, jer, kako je rekao, humanitarna katastrofa u Gazi postaje gora iz dana u dan.

Portparol izraelske vlade saopštio je da je broj talaca koji Hamas drži u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom. Izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da je na Hamasu da načini novi spisak od 10 talaca koje bi mogao da oslobodi u utorak u zamenu za dodatan dan primirja. Taj proces bi mogao da se produži maksimalno pet dana na postojeće četvorodnevno primirje, dodao je on.

Istovremeno, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da Bajden ne uslovljava pomoć Izraelu, posle poziva krajnje levičarskog krila Demokratske stranke da se uslovi pomoć ovoj zemlji zbog kršenja ljudskih prava, posebno na Zapadnoj obali.

- Predsednik Bajden je saslušao predlog, ali je dodao da je njegov pristup, koji je diplomatski na najvišem nivou, zapravo doneo rezultate - rekao je Saliven, aludirajući na ulazak humanitarne pomoći u Gazu, pošto je Izrael odbijao bilo kakvu pomoć prve dve nedelje rata.

U međuvremenu, izraelske snage uhapsile su više od 60 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je Udruženje palestinskih zatvorenika. Dodaje se da među njima ima i bivših zatvorenika, objavila je "Al Džazira". Inače, više od 3.000 Palestinaca pritvorile su izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Kamioni sa humanitarnom pomoći i juče su ušli u Gazu, dok situaciju u palestinskoj enklavi sve više pogoršava hladno vreme. Na desetine hiljada raseljenih smešteni su u šatorima koji nisu ni približno dovoljna zaštita od zime. Mnogi od njih su improvizoavni i nisu jaki da izdrže vetar i kišu, preneo je Bi-Bi-Si. Noću se stanje dodatno pogorša kada se i temperature značajno spuste. Palestincima nedostaju dušeci i jorgani. Prodavnice su zatvorene, pa nemaju ni gde da kupe zimsku odeću. Mnogi po ruševinama traže bilo kakav komad garderobe kako bi se zagrejali.

"Filmsko" bekstvo ruskog taoca

RUS Roni Kriboj (25) koji je oslobođen u okviru privremenog primirja u ratu Izraela i Hamasa, prethodno je nakratko pobegao od te terorističke grupe pošto se u izraelskom bombardovanju srušila zgrada u kojoj su ga držali, rekli su njegovi rođaci. Njegova tetka Jelena Magid rekla je za izraelski radio "Kan" da je Kriboj ispričao da su ga teroristi držali u zgradi koju je kasnije bombardovao Izrael i da je zadobio lakše povrede glave, a zatim uspeo da pobegne i da se krije četiri dana. Pokušao je, kaže, da dođe do granice, ali su ga na kraju uhvatili Palestinci u Gazi i vratili Hamasu.

Vang Ji domaćin sednice UN

MINISTAR spoljnih poslova Kine Vang Ji otputovaće sutra u Njujork, gde će predsedavati sednicom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sukobu Izraela i Hamasa, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Portparol MIP Kine Vang Venbin rekao je na redovnom brifingu za novinare u Pekingu da se Kina nada da će tim sastankom moći da doprinese da se postigne prekid vatre između zaračenih strana, preneo je "Rojters".

Demonstranti blokirali most u Njujorku

VIŠE od 1.000 propalestinskih demonstranata i pripadnika jevrejskih levičarskih organizacija blokiralo je u nedelju Menhetnski most u Njujorku pozivajući na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa. Saobraćaj je tokom protesta bio zaustavljen u oba pravca, a policija je savetovala vozačima da koriste alternativne pravce, preneli su američki mediji. Kako je objavljeno na nalogu grupe "Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu", demonstranti su uzvikivali parole: "Prekid vatre odmah, ne genocidu" i "Predsedniče Bajden, izaberite stranu". Među organizatorima protesta su i organizacije "Jevrejski glas za mir" i "Rabini za prekid vatre".

Mask obišao razoreni kibuc

U IZRAEL je juče doputovao i američki milijarder i vlasnik "Tesle" i "Iksa" Ilon Mask, koji je sa Netanijahuom obišao kibuc Kfar Aza, uništen u napadu Hamasa 7. oktobra. Mask je čuo svedočenja lidera lokalnog veća i predstavnika potparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) o masakru u ovom kibucu, preneo je "Tajms of Izrael". Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karhi izjavio je da se njegova država sporazumela s vlasnikom "Tesle" oko uvođenja "Starlink" komunikacije u Gazi, uz odobrenje ministarstva. Mask se juče sastao i sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom sa kojim je razgovarao o borbi protiv onlajn antisemitizma.

Jordan: Izrael se ponaša kao da je iznad zakona

JORDANSKI ministar spoljnih poslova Ajman Safadi optužio je Izrael da se ponaša kao da je iznad zakona, naglasivši da Tel Aviv mora da shvati da mir sa susedima nije ustupak nikome, preneo je "Gardijan". "Niko nikome ne čini uslugu birajući mir. Želimo mir za oba naroda. Želimo mir kako bi Palestinci i Izraelci mogli da žive bez poniženja okupacije ili straha za bezbednost", rekao je Al Safadi novinarima posle sastanka mediteranskih zemalja u Barseloni, pozivajući lidere da smire retoriku i prestanu da optužuju one koji pozivaju na mir da su protiv ovoga ili protiv onoga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024