"NATO IMA DVA ZADATKA..." Alijansa opet udara na Rusiju

Novosti online

27. 11. 2023. u 13:45

SPREČAVANjE vojne eskalacije s Rusijom ostaje glavni zadatak NATO-a, izjavio je generalni sekretar te alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sednice šefova diplomatije zemalja-članica bloka 28. i 29. novembra u Briselu.

НАТО ИМА ДВА ЗАДАТКА... Алијанса опет удара на Русију

Foto: Tanjug/AP photo

- NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi je podrška Ukrajini. Drugi, važniji zadatak jeste sprečavanje eskalacije, odnosno nedopuštanje da se taj sukob pretvori u rat Rusije i NATO-a u punoj meri, jer bi to donelo još stradanja, smrti i razaranja - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO šalje jasan signal Rusiji o spremnosti da štiti svaki santimetar teritorije država Alijanse.

- Ne samo da govorimo nego i delujemo. Već smo povećali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. Ne radimo to da bismo izazvali sukob, nego da bismo ga sprečili - naveo je Stoltenberg.

NATO se neće mešati u situaciju na finsko-ruskoj granici

Glavni sekretar NATO-a se osvrnuo i na situaciju na finsko-ruskoj granici, istakavši da je Severnoatlantska alijansa solidarna s Finskom u vezi s rastom broja imigranata i da podržava napore Agencije za bezbednost spoljnih granica Evropske unije (Fronteks).

Stoltenberg je rekao da, prema njegovom mišljenju, Rusija „koristi migrante kao pritisak na suseda“, koji je saveznik u NATO-u.

Stoltenberg je dodao da veruje da su „finske vlasti sposobne da izađu na kraj s tim problemom“ i dodao da NATO od Helsinkija nije dobio zahtev za pomoć u vezi s tim slučajem.

Prošle sedmice „Fronteks“ je saopštio da planira da razmesti 50 graničara i drugih saradnika na granici Finske i Rusije, radi pojačane kontrole.

Finska je 18. novembra na tri meseca zatvorila četiri granična prelaza na jugoistoku, navodeći da emigranti iz trećih zemalja masovno pokušavaju da preko Rusije uđu u Finsku.

Finska vlada je 22. novembra odlučila da do 23. decembra zatvori još tri granična prelaza, ostavivši otvoren samo jedan od ukupno osam prelaza.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)