PUTIN: Zapadni model globalizacije zastareo i prolazi kroz duboku krizu

Novosti online

27. 11. 2023. u 11:06

MODEL globalizacije, koji su formirale zapadne zemlje radi svojih interesa, zastareo je i nalazi se u dubokoj krizi, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ПУТИН: Западни модел глобализације застарео и пролази кроз дубоку кризу

FOTO: Tanjug/AP

On je pozdravio učesnike i goste međunarodnog foruma „Primakovska čitanja“, rekavši da je tema foruma – „Horizonti postglobalizacije“ – veoma aktuelna.

- Pojavljuje se novi, pravedniji i demokratičniji sistem međunarodnih odnosa, koji odgovara potrebama svetske većine - navodi se u obraćanju ruskog lidera.

Međutim, kako je primetio, „poznata grupa zemalja“, koja je navikla da dominira u svetu, ne zaustavlja se ni pred čim samo da bi zadržala svoj uticaj koji slabi, i praktikuje otvorene ucene i pritisak, zamenjujući sistem međunarodnog prava nekakvim „poretkom zasnovanim na pravilima“.

- Takva destabilizujuća politika izazvala je i kriznu situaciju oko Ukrajine i tragičnu eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba - istakao je Putin.

S obzirom na „aktuelnu izuzetno složenu, turbulentnu međunarodnu situaciju“, učesnici „Primakovskih čitanja“ imaju o čemu da diskutuju i da razgovaraju, zaključio je ruski lider i svim učesnicima foruma poželeo uspeh u radu i sve najbolje.

Forum „Primakovska čitanja“ je naučno-ekspertski forum posvećen međunarodnim odnosima i ekonomiji. Održava se od 2015. godine. Evgenije Primakov smatra se idejnim tvorcem moderne ruske spoljne politike.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PADA OGROMNA KOLIČINA KIŠE I DUVA JAK VETAR: Nevreme zahvatilo Sloveniju, kreće se prema severu Hrvatske