RUSI UNIŠTILI NEMAČKI PVO SISTEM: Ruske rakete H-31 pogodile IRIS-T u Odeskoj oblasti

Novosti online

24. 11. 2023. u 20:45

POJAVILE su informacije o raketnom udaru na ciljeve ukrajinskih PVO sistema u Odeskoj oblasti. Ukrajinska strana tvrdi da su Oružane snage Rusije koristile rakete H-31P, a ruski izvori povezuju činjenice i dolaze do zaključka da je spomenuta raketa uništila sistem IRIS-T.

РУСИ УНИШТИЛИ НЕМАЧКИ ПВО СИСТЕМ: Руске ракете Х-31 погодиле ИРИС-Т у Одеској области

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovo je antiradarska modifikacija rakete vazduh-zemlja. Shodno tome, ciljevi Oružanih snaga Rusije u Odeskoj oblasti bili su prvenstveno neprijateljski sistemi protivvazdušne odbrane.

Zvanični izveštaji Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine pružaju precizne informacije da je u Odesi i na području grada Belgorod-Dnjestrovskog „bilo pogodaka u administrativnu zgradu, lučku infrastrukturu i otvorene površine“.

Mogla bi se pojaviti pitanja u vezi sa frazom „udaranje na otvorenim površinama“ da nije bilo publikacija na ukrajinskim javnim stranicama. Napominje se da se u ovoj „otvorenoj oblasti“ u regionu Odeske nalazio protivvazdušni raketni sistem IRIS-T koji je prebacila Nemačka.

Interesantno je, da su se napad na nemački PVO sistem Oružanih snaga Ukrajine i pogodak dogodili gotovo istovremeno sa izjavama nemačke strane o spremnosti da u interesu kijevskog režima isporuči još jedan kompleks IRIS-T u cilju jačanja PVO.

Podsetimo, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji je pratio šefa Pentagona u poseti Ukrajini, obećao je da će Kijevu isporučiti još jedan PVO sistem IRIS-T.

UKRAJINSKI IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski raketni PVO sistem srednjeg dometa koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

SMRTONOSNA RAKETA H-31P

Sposobnost ruske antiradarske H-31P da uništi bilo koji ukrajinski PVO radar koji se uključi je glavna komponenta taktike ruske dominacije u vazduhu. Su-35S/Su-30SM je obično opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom raketom.

H-31P je dizajnirana da uništi radare sistema zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa, radare za kontrolu vazdušnih operacija i radare za rano upozoravanje. Osposobljena je da pogodi aktivne (zračeće) radare protivnika.

Projektil koristi pasivni tragač za rad u nekoliko režima navođenja, uključujući automatsku pretragu i eksternu kontrolu. Širokopojasni tragač pokriva čitav opseg trenutnih i predviđenih radnih frekvencija za potencijalne neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Ako je obeležen protivničkim radarom, H-31P izvodi manevar povlačenja od 10 g kako bi izbegao pretnju.

Ruski piloti nazivaju H-31PD „Supersonična smrt“, tvrdeći da je projektil praktično neranjiv za neprijateljsku protivvazdušnu odbranu zbog svoje velike brzine i sposobnosti protiv-napada.

Rusija je tvrdila da je uspešnost sa H-31PD od 98% u nekoliko desetina lansiranja u Ukrajini.

Foto: EPA

TAKTIKE KOJE KORISTE RUSKI LOVCI ZA DOMINACIJU U VAZDUHU

Najbolji ruski lovci, kao što su Su-35S i Su-30SM, lete u vazdušnim patrolama non stop u određenim sektorima kojima pokrivaju celu liniju fronta. Povremeno takvim patrolama leti i MiG-31.

Ovi lovci su naoružani raketama vazduh-vazduh ili kombinacijom ovih raketa i pojedinačnih antiradarskih raketa. Ove rakete se koristi za udar na bilo koji ukrajinski PVO radar koji počne da zrači kako bi se pratio avion ruskog vazduhoplovstva.

U misijama dominacije u vazduhu, obično:

MiG-31BM je opremljen sa dve RVV-BD (Vimpel R-37) rakete dugog dometa vazduh-vazduh ispod trupa i dve RVV-SD (poboljšana verzija R-77 Vimpel) rakete srednjeg dometa vazduh-vazduh ispod krila.

Su-35S/Su-30SM je opremljen sa dve RVV-BD, dve RVV-SD i jednom H-31 antiradarskom.

SU-35 I SU-30

Lovci ruskog vazduhoplovstva upravljaju patrolama držeći se daleko od ukrajinskih protivvazdušnih sistema i obezbeđuju odbrambeno pokrivanje ruskih bombardera (Su-34), jurišnih lovaca (Su-30SM, Su-25) i jurišnih helikoptera (Mi-28, Mi-35, Ka-52) koji napadaju vojne objekte i opremu Ukrajinaca.

Spomenuti lovci takođe sprečavaju ukrajinske jurišne avione (MiG-29, Su-25 i Su-24) da napadnu ruske trupe duž linije fronta.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)