IZRAEL I HAMAS POSTIGLI DOGOVOR O PRIMIRJU: Ovo su ključne tačke sporazuma

Novosti online

22. 11. 2023. u 08:19

VLADA Izraela odobrila je rano jutros dogovor sa Hamasom o oslobađanju 50 talaca u zamenu za višednevni prekid vatre, a sada su poznati i detalji tog sporazuma. Kako pojedini mediji navode, postoji i spisak Palestinaca koji bi mogli da budu pušteni na slobodu.

ИЗРАЕЛ И ХАМАС ПОСТИГЛИ ДОГОВОР О ПРИМИРЈУ: Ово су кључне тачке споразума

Foto: Tanjug/AP

Kako prenose mediji, Hamas je objavio ključne tačke sporazuma:

- Izrael i Hamas su, zahvaljujući upornim naporima Katara i Egipta, dogovorili četvorodnevno primirje u Pojasu Gaze uz obustavu svih neprijateljskih dejstava.

- Hamas je pristao da oslobodi 50 zarobljenih žena i dece, mlađih od 19 godina, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece, takođe mlađih od 19 godina.
- Izrael i Hamas su dogovorili ulazak stotine kamiona sa humanitarnom i medicinskom pomoći, kao i gorivom u sve oblasti Pojasa Gaze na severu i jugu, bez izuzetaka.
- Izrael je pristao da na četiri dana potpuno obustavi letove svoje avijacije u južnom delu zemlje i suspenduje letove na šest sati, u periodu od 10 do 16 časova po lokalnom vremenu na severu zemlje.
- Izrael je pristao da obezbedi slobodno kretanje Palestinaca sa severa na jug Pojasa Gaze tokom primirja i da ne napada ili sprovodi hapšenja u svim oblastima Pojasa Gaze.
Hamasove oružane formacije će ostati u punoj borbenoj gotovosti da bi zaštitili palestinski narod i suprotstavili se izraelskoj okupaciji, uprkos privremenom prekidu vatre sa Izraelom, piše Tanjug.

Izrael objavio spisak Palestinaca koji bi mogli da budu pušteni na slobodu

Izrael je danas objavio spisak 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu, u skladu sa dogovorom između Izraela i Hamasa.

Lista, objavljena na veb-stranici izraelskog ministarstva pravde, uključuje imena, godine i krivična dela onih koji ispunjavaju uslove za puštanje na slobodu, prenosi Bi-Bi-Si.

Na jutrošnjem glasanju bez presedana, izraelska vlada je odobrila sporazum kojim se obezbeđuje oslobađanje oko 50 talaca koje je Hamas oteo tokom terorističkog napada 7. oktobra.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)